VIA i Herning har Danmarks bedste kantine

VIA i Herning har Danmarks bedste kantine
Medarbejderne fra VIAs kantine i Herning blev Årets Måltidskomponister ved konkurrencen Store Smagedag.
Med syltet gris, gærede æbler i brødet og shots af vandkefir vandt kantinepersonalet på VIAs Campus Herning prisen som Årets Smagsdirigent.

Det er ikke dårligt at være studerende eller medarbejder på VIA University College i Herning. Kantinen, der i daglig tale hedder Lunch Box, har netop vundet prisen ’Årets Smagsdirigent’ ved den landsdækkende konkurrence ’Store Smagedag’.

Både store og små kantiner deltager i konkurrencen, der har eksisteret siden 2009, men det er første gang, de syv medarbejdere fra VIA i Herning har kastet sig ind i dysten. Så det var en stolt flok, der kunne drage hjem med champagne, diplom og en pengepræmie på 12.000 kroner.

”Vi var mølløse over, at vi vandt, for det havde vi jo slet ikke forestillet os. Det er et kæmpe skulderklap til os i det daglige arbejde,” siger Mette Løkkegaard Bødskov, der er kok i Lunch Box.

Syltet gris og gærede æbler

Temaet for årets Store Smagedag var syltning og fermentering, som betyder gæring.  Og det var discipliner, som køkkenpersonalet fra VIA havde helt styr på.

”Vi tænkte de to emner ind i vores madproduktion, som tager udgangspunkt i ernæringsrigtig mad lavet fra bunden og så økologisk som muligt. Fx brugte vi gærede æbler i brød, og vi lavede smagsprøver til eleverne på vandkefir (lille energidrik gæret på svampekulturer og mælkesyrebakterier, red.) Derudover har vi lavet syltet gris, og vi sylter også vores egne agurker, rødkål og surkål,” fortæller Mette Løkkegaard Bødskov.

Og det var altså noget, som de tre dommere i konkurrencen kunne lide.

”En ægte smagsdirigent mestrer smagens kunst og formår at kombinere den gode smag med nytænkning, kreativitet, faglig stolthed og masser af engagement samt godt håndværk. De fordybede sig i emnet og udfordrede sig selv for at finde den helt rigtige smag og den helt rigtige anvendelse til en perlerække af syltede og fermenterede produkter,” lød det i talen til VIA under prisoverrækkelsen.

Nok til Michelin-besøg

Mette Løkkegaard Bødskov regner med at den fine champagne, som fulgte med prisen, skal drikkes i forbindelse med den kommende julefrokost i kantinen.

Præmien på de 12.000 kroner skal ifølge priskomiteen spenderes på en smagsoplevelse.

”Vi regner med, at vi skal besøge Substans i Aarhus, der er en Michelin-restaurant. Når vi kun er syv til at dele, kan vi jo få en noget større oplevelse for pengene, end hvis vi havde været en stor kantine med 40 medarbejdere, så det glæder vi os til,” siger kokken.

 

Fakta

Følgende kantiner var nominerede i konkurrencen:

  • Arla Hobro
  • Datea Roskilde
  • Grundfos
  • Pleje Gribskov
  • Plejecenter Hjortespringet, Herlev
  • VIA University College Campus Herning

 

Yderligere oplysninger

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte:

Køkkenleder Malene Barslund, VIA University College, T: 8755 0545, M: malb@via.dk

Store Smagedag, Sonja Poulsen, Sop & Co, T: 6127 3273, M: sp@sopogco.dk