Lærebogspris: ”Frygtløs i sit ærinde, betryggende i sin gøren”

laerebogspris-frygtloes-i-sit-aerinde-betryggende-i-sin-goeren-viadk.jpg
Rektor Hanne Leth Andersen interviewer Johannes Fibiger i forbindelse med prisoverrækkelsen. Foto: Arkiv
To VIA-medarbejdere modtager fornemme lærebogspriser. Johannes Fibiger, lektor på VIA Læreruddannelsen i Silkeborg, modtager hovedprisen, mens Lena Kjeldsen, VIA Administrationsbacheloruddannelsen, har andel i en særpris.

”Med oplægget til ’Filtret ind’ er der lagt fundamentet til en bog, som på en gang er frygtløs i sit ærinde og betryggende i sin gøren – på alle måder en værdig vinder af Lærebogsprisen 2016”.

Så prægnant lyder det i begrundelsen for, at Johannes Fibiger vinder Danmarks største faglitterære pris på 100.000 kr. for sit bogforslag ’Filtret ind. Aktør-netværk-perspektiv på it-didaktisk design’.

Lidt utraditionelt tildeles prisen ikke for en færdigskrevet bog, fortæller prisvinderen.

”Jeg skulle indsende en plan for bogen og nogle prøvekapitler. Og jeg blev meget overrasket, da jeg fik at vide, at jeg får hovedprisen. Det er fantastisk at blive anerkendt, men skræmmende at skulle leve op til!” siger Johannes Fibiger.

Mennesker, teknologi og læring er filtret sammen

Det hele startede med, at han var til vejledning i forbindelse med et forsknings- og udviklingsprojekt, som han deltager i regi af videncentret ’VIA IT og Læring’.

”Her fik jeg nogle gode råd af min vejleder, Marianne Georgsen. Det gav mig en idé, som jeg gerne ville udmønte skriftligt, og det resulterede i det bogforslag, der vandt prisen. Jeg gik stille med dørene og fortalte ingen om det”, fortæller den 55-årige lektor, der tidligere har skrevet et større antal bøger til brug på mange forskellige uddannelsesniveauer.

’Filtret ind’ beskæftiger sig med inddragelse af teknologi i læreprocesser. Titlen stammer dels fra Bob Dylans sang ”Tangled up in Blue” og dels fra atomfysikeren Karen Barads begreb om mennesker og fænomener, der er ”entangled”, dvs. viklet ind i hinanden.

”Mennesker, teknologi og læring er sammenfiltret i al moderne undervisning. Det gør, at vi ser verden på en ny måde, og i bogen prøver jeg at ’filtre ud’ og at se på de filtre, vi ser verden igennem”, fortæller Johannes Fibiger, der har undervist på VIA Læreruddannelsen siden 1998.

Han regner med, at prisen på 100.000 kr. sender ham på en tur til sydligere himmelstrøg.

”Først skal jeg jo betale 60% i topskat. Resten vil jeg bruge til at købe mig fri for at kunne skrive nye bøger. Min kone, der arbejder på Aarhus Universitet, skal udføre feltarbejde på Mauritius, og en måneds ophold her vil give et rigtig fint grundlag for at arbejde med nye bogprojekter”.

Særpris til underviser på VIA Administrationsbacheloruddannelsen

Endnu en VIA-medarbejder har modtaget en pris for en lærebog. En særpris på 25.000 kr. tildeles en forfattergruppe med blandet andet Lena Kjeldsen fra VIA Administrationsbacheloruddannelsen.

Gruppens bogforslag omhandler introduktion til brugen af kvalitative metoder i samfundsvidenskab.

Se originalfoto.