Cases

De studerende har succes med samarbejdet med VIA Studentervæksthuse

Her kan du læse om studerende, der har oprettet deres egne projekter eller virksomheder.

Charlotte Oxholm Ørum - Pædagog-studerende, Holstebro

PROJEKT: Udvikling og produktion af sprogkort som nedbryder sprogbarrieren i vuggestuen.

Pædagogstuderende Charlotte Oxholm Ørum har udviklet et nyt værktøj, et sprogkort med billeder, som giver pædagoger i vuggestuer mulighed for at kommunikere med forældre, der hverken taler dansk eller engelsk.

Charlotte fik idéen til projektet mens hun var i praktik i en vuggestue, hvor der tit opstod kommunikationsudfordringer mellem forældre og pædagoger i forbindelse med det daglige samarbejde og den daglige kommunikation.

Idéen blev til en prototype, da Charlotte begyndte at fremstille kort med en tegning af den genstand, der skulle kommunikeres om. For eksempel en flyverdragt, som forældrene skal medbringe næste dag. På kortet skrev hun samtidig et kort udsagn eller ja-/nej spørgsmål på dansk.

Efter at Charlotte havde lavet en prototype, tog hun kontakt til Specialpædagogisk Forlag og aftalte med dem, at de skulle producere hendes sprogkort.

Charlotte har brugt VIA Studentervæksthusene for at få kontakt til en advokat, som gennemgik hendes kontrakt med forlaget. Samtidig har studentervæksthusene formidlet information om mikrolegater og har hjulpet Charlotte med at oprette et CVR-nummer til sin virksomhed.

Jan Martin Ahlers - Global Business Engineering-studerende, Horsens

PROJEKT: Udvikling af container til flasker og dåser, hvor pengene går til et lokalt godt formål.

Jan Martin Ahlers undrede sig over, at de studerende på VIA smed deres flasker og dåser ned i skraldespanden uden at få indløst pant. Han synes, at det var uhensigtsmæssigt for miljøet og spild af ressourcer.

Det ville han gøre noget ved, og han kontaktede derfor VIA Studentervæksthus, hvor han har været tilknyttet siden.

Med sparring fra VIA Studentervæksthus har Jan Martin Ahlers formået at få afprøvet idéen om at opstille en ekstra container (skraldespand) ved de traditionelle opstillede skraldespande.

Jan Martin fik først kontakt til Dansk Returemballage og har anvendt en container fra dem, men siden ultimo 2013 har han lanceret sin egen container formet som en overdimensioneret flaske.

Konceptet er klart: Alle, der smider en flaske eller en dåse i hans container, donerer værdien af panten direkte til et lokalt velgørenhedsprojekt. Du kan gå lige omkring hjørnet og se, hvor din flaskes pant gavner.

For Jan Martin Ahlers handler det om at give noget tilbage til samfundet. Hverken han eller hans nu tre partnere i virksomheden tjener noget på deres idé eller arbejdsindsats, men de sørger for, at forskellige interessante projekter får penge.

Peter Aggerholm - Fysioterapeutstuderende, Holstebro

PROJEKT: Design af cykeltøj

Peter Aggerholm, studerende på fysioterapeutuddannelsen i Holstebro, har etableret et tøjfirma, som hedder Racing Skinz. Hos Racing Skinz har sportsklubber mulighed for at bestille eget design på cykel-, løbe- eller triatlon-beklædning.

Egne erfaringer fra sportsklubber har inspireret Peter til firmaets koncept. Peter har selv været med i sportsklubbers ledelse og ved, at fleksibel levering og ingen minimums bestillinger betyder meget for klubbernes ledelse, som tit består af frivillige.

Derfor tager Racing Skinz udgangspunkt i sportsklubbernes eget behov. Når klubberne skal suppleres op med beklædning, har de mulighed for at bestilles kun den mængde der skal bruges, så klubberne ikke behøver holde lager.

Cecilie Rask - Lærerstuderende, Aarhus C

PROJEKT: Lektiehjælp i hjemmet af børn og unge.

Cecilie Rask, studerende på VIA Læreruddannelsen, har stiftet virksomheden ElevAkademiet. ElevAkademiet tilbyder lektiehjælp, før-skole og privatundervisning i hjemmet af børn og unge i alderen 4-17 år.

Formålet med ElevAkademiet er at give eleverne – og de kommende - en mulighed for at styrke deres faglige niveau, selvtillid og motivation. Og netop motivation og viljen til læring fokuserer ElevAkademiet på som den afgørende faktor for elevernes udvikling.

Gennem VIA Studentervæksthusene har Cecilie Rask fået øje på iværksætterkonkurrencen DM i entreprenørskab, som hun har vundet i kategorien Mennesker & Samfund. Cecilies deltog også i EM i Entreprenørskab i Lissabon, hvor hun vandt en 3. plads i 2015.

Vibbe Nygaard og Camilla Kuus - Design & Business. Aarhus 

PROJEKT: Designtøj til kvinder

De nyuddannede VIA Design studerende Vibbe Nygaard og Camilla Kuus har startet et nyt tøjmærke - Agurk. Agurk producerer tøj til kvinder, og tøjdesignet tager udgangspunkt i joggingsæt fra 1980’erne.

Designerne har tegnet mønstre med inspiration fra barokken og fra samerne. Tøjet er produceret i Polen af økologisk bomuld, og er skåret efter princippet om minimum waste cutting, hvor mindst muligt stof går til spilde.

Camilla og Vibbe er kommet fra idé til virksomhed ved at følge innovationsforløbene Ide Agent og Idé til Handling hos VIA Studentervæksthuse. Med sparring fra studentervæksthusenes proceskonsulenter, har Agurk samlet finansiering til deres seneste kollektion ved at crowdfunde på Kickstarter.