Kultur og inspiration i Shanghai

Fire studerende byttede strikke- og hæklepinde ud med spisepinde og tog på fire ugers sommerskole i Shanghai

Af kommunikationsmedarbejder Louise Hesselberg, lohe@via.dk

VIA University College har et samarbejde med Dong Hua University i Shanghai, som bl.a. udbyder sommerskolen inden for antropologi og håndværksformidling. Dong Hua University tildelte de fire studerende studielegater, hvilket gjorde opholdet væsentligt billigere. 

En fantastisk mulighed 

”Jeg fik et halvt studielegat fra Dong Hua, hvilket betød, at de betalte for skoleopholdet og for materialer. Det eneste, jeg skulle betale var kost og logi, og det er virkelig billigt i Kina,” fortæller 22-årige Louisa Bolt Daater, der var en af de heldige studerende på VIA Tekstildesign, Håndværk og Formidling. 

Hun greb chancen for at komme til Kina på sommerskole på trods af studiearbejde og kæreste, der gerne ville have hende i Danmark i ferien. 

”Det er en chance, man ikke kan lade gå fra sig. Jeg har aldrig før været i Kina. Kulturen er meget anderledes, og Shanghai sover aldrig” fortæller Louisa. 

En anderledes skolegang

Der var mange forelæsninger på skoleskemaet, og de studerende fik blandt andet et historisk indblik i de traditionelle kinesiske klædedragter og den kinesiske indflydelse på vestlig kunst og design. Derudover blev de studerende undervist i Kinesisk om formiddagen. 

”Det var lidt hårdt med de mange forelæsninger. Det var diktatorisk – lærerne sagde noget højt, som vi skulle gentage. Det var envejskommunikation, udenadslære og meget langt fra det, vi kender i Danmark,” understreger Louisa. 

Selvom det var hårdt, fik de studerende også nye tanker og idéer med hjem til Danmark. Især i hovedfaget ”Traditional Fashion and Innovative Design of Shanghai”. Her blev de studerende inddelt i fire grupper på tværs af nationaliteter, og hver gruppe skulle arbejde med en stilart. 

Trendspotting i Shanghai 

”Den første store opgave var at fotografere arkitektur, mode eller gademode i henholdsvis klassisk, futuristisk, urban og naturlig stil og fremlægge det. Det var en rigtig spændende opgave, men også udfordrende at arbejde sammen på tværs at nationaliteter,” fortæller Louisa. 

Med fokus på en bestemt stilart skulle de enkelte grupper skabe deres eget designunivers. Der blev lagt stor vægt på, at inspirationen kom fra Shanghai, men med den vestlige verden som målgruppe. Der blev lavet mange arbejds- og modetegninger, som alt sammen blev fremlagt foran fire professorer. 

”Der var fokus på trendspotting og designprocessen i hovedopgaven, og det er helt sikkert noget, jeg tager med mig hjem,” fortæller Louisa. 

”Desuden har vi fået et unikt indblik i den kinesiske kultur og konkret viden om, hvad Kina kan byde på mht. design og indkøbsmuligheder, og vi har fået et uvurderligt netværk af tekstiluddannede over hele verden,” afslutter hun.