VIA Design vækker opsigt i Milano

Med udstillingen Feel It! satte studerende fokus på den taktile sans under Milan Design Week 2016. Og det er strategisk vigtigt at arbejde med følesansen inden for møbeldesign, fastslår forsker Jeppe Mogensen.

Under overskriften Feel It! har studerende fra VIA Design i Herning været i Milano for at gøre sig gældende under den italienske designuge, Milan Design Week 2016. Og med et langhåret hvidt tæppe på gulvet og 16 møbeldesigns, der næsten sukkede efter at blive rørt ved og prøvet af, forstod eleverne i den grad at tiltrække sig opmærksomhed.

Da messen holdt aftenåbent var flere hundrede designinteresserede forbi standen, og der var trængsel for at komme til at prøve de forskellige møbler. Helt som tilsigtet blev der følt, klappet og aet på de anderledes overflader, og det glæder Eva Paarmann, underviser på VIA Design og ansvarlig for udstillingen:

”I år har vi arbejdet med at designe produkter, der stimulerer, udfordrer og provokerer følesansen – den taktile sans, og det er også derfor, vi har døbt vores udstilling Feel It! Fordi vi virkelig mener, at vi gerne vil have, at folk kommer og mærker på de forskellige designs,” siger hun.

Den første sans

Valget af emne er en reaktion på, at mange mennesker lever deres liv foran og igennem glatte computeren- og smartphoneskærme, der netop ikke stimulerer den taktile sans.

”De studerende har lavet en omfattende research på emnet, og det har resulteret i så forskellige produkter som en skulpturel højttaler, der formidler lyd taktilt, en elastisk hængekøje, der er flettet i gummiringe, og en multifunktionel daybed, der lægger op til samvær med hele familien,” fortæller Eva Paarmann.

I VIA Designs Center for Forskning og Udvikling sidder Jeppe Mogensen, ph.d. og researcher, og følger nøje med i de materialer og produkter, som de studerende arbejder med. Og han mener, det er relevant på flere planer at arbejdere mere med det taktile element:

”Den taktile sans er den første sans, som mennesker udvikler, og huden, hvor de taktile receptorer sidder, er vores største organ. Inden for moderne arkitektur og design har de taktile kvaliteter ofte været oversete, men det taktile element har faktisk stor betydning for den måde, vi oplever verden på, så derfor er det rigtigt interessant og relevant at arbejde strategisk med det i udviklingsfasen af nye møbler,” siger han.

De taktile designs kan ses på via.dk/feelit