Digitale færdigheder til unge med særlige behov

I samarbejde med Foreningsfællesskabet Ligeværd hjælper VIA-studerende unge med særlige behov med at begå sig digitalt. Projektet gennemføres med midler fra SATS-puljen.

Projektet skal bidrage til at give unge med særlige behov mulighed for at deltage i den digitale udvikling i samfundet. Det vil sige muligheden for at anvende digital kommunikation i kontakten med myndigheder, nethandel, økonomiske forhold og i deres sociale liv, som det udfolder sig på sociale medier.

DigiSafe er et redskab i form af en app, udviklet til smartphones og tablets, som på en legende måde gennem et spil guider de unge gennem brug af Nem ID, e-boks, netbank og sociale medier.

App'en bakkes op af en online vejledning via Skype, som frivillige studerende fra administrationsbacheloruddannelsen yder til de unge. Frivilliggruppen var nomineret til Digitaliseringsstyrelsens pris for ”Årets frivillige digitale initiativ” 2015.

Projektet har tilknyttet en udviklingsgruppe og en styregruppe. Udviklingsgruppen, hvori alle de frivillige studerende sidder, har til opgave at udvikle app’en i dialog med praktikere, herunder undervisere fra de frie grundskoler. Styregruppen har til opgave at træffe de grundlæggende beslutninger i tråd med bevillingen fra SATS-puljemidlerne. Der sidder både en studerende og en medarbejder i projektets styregruppe.

Der arbejdes for tiden på at udbrede målgruppen til andre, der har udfordringer med det digitale Danmark, eksempelvis flygtninge, ældre osv.

De studerende forberedes til deres fremtidige job

Gennem berøringsfladen med DigiSafe både uddanner og danner vi de studerende til at tage hånd om de borgere, de vil møde i deres fremtidige job i forskellige forvaltninger eller institutioner. De får faglige redskaber gennem vejledningen af de unge med særlige behov og en praktisk erfaring og indsigt i udfordringerne for en borgergruppe, som er i hyppig kontakt med det offentlige. I tillæg hertil får VIA og de studerende styrket deres netværk med både private og offentlige aktører.

Samarbejdspartnere:

  • Foreningsfællesskabet Ligeværd
  • Borgerservice
  • Aarhus Kommune
  • Softwarevirksomheden Kanda Aps
  • UC Syddanmark

Kontaktperson:

Lena Kjeldsen
Adjunkt 
E: lkje@via.dk