Kæmpedukke skaber opmærksomhed om udsathed

En otte meter høj marionetdukke, Frøken Vartegn, er bygget af udsatte borgere i samarbejde med en italiensk kunstnergruppe og studerende fra VIA og Aarhus Tech.

Den store dukke er en central del af et kunst- og kulturprojekt, der har til formål at rejse et vartegn på de mange resurser, styrker og kreative evner, som mennesker på kanten har.

I Vartegnprojektet arbejder man med at finde synlighed og forståelse for socialt udsatte grupper. Kunsten indbyder til at finde frem til udsatte menneskers resurser i stedet for som ofte at pege på deres mangler.

Aarhus som Kulturby 2017 har været anledningen til det store projekt.

Pædagogstuderende lærer socialpædagogisk metode

Under byggeriet og iscenesættelsen af Frøken Vartegn har pædagogstuderende fra Aarhus og Holstebro lært, hvor de kan bruge kulturproduktion som socialpædagogisk metode. Og de udsatte borgere har erfaret, at de kan samarbejde og bidrage med forskellige færdigheder.

Projektet er nytænkende på flere måder:
• Den store involvering af samarbejdspartnere i projektet og samarbejdet mellem uddannelser fra tre af VIAs hovedområder
• Involveringen af kunstnere og dermed konstellationen af studerende, udsatte borgere og kunstnere i et fælles team
• At projektet blev så tydelig en manifestation i kulturhovedstad 2017 og inviterede omverdenen ind som deltagere og publikum

Nyttige informationer

Samarbejdspartnere:

Lyngåskolen
SAND- et hjemløseprojekt for unge
Hus Forbi Jægergårdsgade (Step 2)
Kultur- og Kontaktstedet Kragelund
Teater Timp
Gilbert Lebigre (Italienske kunstnerkollektiv - video)
FødevareBanken
Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og Kliniske Tandteknikere

Kontaktpersoner 
Klaus Rubin kl@via.dk
Mette Lyager ml@via.dk