Fraizer tog vestpå – og det er begge parter glade for

Fraizer Cardoso studerer til mechanical engineer og arbejder i test-afdelingen hos VP Industries.
Fraizer Cardoso
Fraizer Cardoso studerer til mechanical engineer og arbejder i test-afdelingen hos VP Industries.

- En praktikant rummer masser af værdi, og kan bidrage med at løse de opgaver, vi ellers kan have svært ved at nå. Og så må vi konstatere, at vi er mere attraktive for udenlandske praktikanter end for danske.

Claus H. Ibsen, der er R&D Manager hos VP Industries i Lem i Vestjylland, har allerede haft flere udenlandske VIA-studerende i praktik, og flere kan sagtens være på vej. De kommer nemlig med en høj faglighed og en lige så høj motivation, konstaterer han.

- Vi må erkende, at danske studerende ikke vælger os som førsteprioritet. Det tager over fire timer at komme fra Horsens til Lem med offentlig transport, og mange har ikke lyst til at flytte herud for en praktikperiode på 22 uger. Men de udenlandske studerende tænker anderledes, og de trives fint med at være installeret på campus i Ringkøbing, siger han.

Begyndte to måneder tidligere

I øjeblikket hedder praktikanten Fraizer Cardoso. Han studerer til mechanical engineer, arbejder i test-afdelingen hos VP Industries og stammer i øvrigt fra Indien.

- Jeg er i forvejen rejst langt for at få denne uddannelse. Så betyder det ikke noget at flytte til Vestjylland i nogle måneder, konstaterer han.

Han fik VP Industries anbefalet af en god srilankansk ven fra VIA University College, som tidligere har været i praktik i Lem.

- For det første virkede det som et interessant job på en interessant arbejdsplads. Desuden kunne jeg begynde mit praktikforløb to måneder tidligere end andre steder, og det betyder en del for tidsperspektivet i resten af min uddannelse, siger Fraizer Cardoso.

Kun gode erfaringer

Han har haft flere forskellige opgaver undervejs i test-afdelingen; bl.a. i form af test og eksperimenter. F.eks. har han beregnet kundetilbud på en ny type køler, hvor beregningerne ikke kunne udføres i det normale beregningssystem, og den usædvanlige udfordring klarede han fint.

Andre gange har praktikanterne hos VP Industries haft en mere bunden opgave gennem de 22 ugers praktik.

- Fraizers forgænger havde f.eks. ansvaret for et forløb med en del måletekniske udfordringer, fordi olie har en anden viskositet end vand og luft, som vi normalt arbejder med. Det var undersøgelser af en kendt teknologi i en ny sammenhæng, og derfor havde vi brug for målinger og data til at komme videre. Det blev løst grundigt og professionelt, og vi har i det hele taget kun gode erfaringer med de udenlandske praktikanter. Noget tyder så på, at vi har fået et pænt ry som praktiksted – i hvert fald begynder vi at få uopfordrede ansøgninger fra stadigt flere, siger Claus H. Ibsen.

For ham er det intet problem, at de udenlandske studerende bedst kan kommunikere på engelsk.

- Nej, overhovedet ikke. I forvejen har vi en reservedelsafdeling i England samt produktionsafdelinger i Kina og Rumænien, hvor vi naturligt taler engelsk med hinanden. For os er det vigtigste, at den faglige baggrund er i orden og at praktikanterne er motiverede for at være her – og det har vi kun gode erfaringer med, understreger Claus H. Ibsen.

Om VP Industries

VP Industries, med hovedsæde i Lem, producerer ladeluftkølere til marinemotorer samt køletårne til hele verden. Praktikanterne fra VIA har været ansat i udviklingsafdelingen, som især har fokus på avancerede analyser, opdatering af beregningsmodeller og forsøg samt nationale og internationale tilskudsprojekter.

VP Industries har produktion samt salgskontorer flere steder i verden.

Firmaet har ca. 400 ansatte på verdensplan.