Udlændinge har et større drive

Jurgita Lenehoejen
Jurgita Oscinauskaite og Lene Højen
Jurgita Oscinauskaite fra Litauen stortrives i Horsens – eller rettere i Hatting, hvor hun i dag arbejder som operations controller i økonomiafdelingen hos Lantmännen Unibake.

Det er et job, som direkte udspringer af et fem måneders praktikophold, hun havde som VIA-studerende for et par år siden.

- Jeg vidste, at Lantmännen tidligere havde taget praktikanter ind, og gennem et semesterprojekt kendte jeg lidt til virksomheden. Så jeg søgte, selvom mine danskkundskaber ikke var fantastisk gode. Jeg ved, at de var i tvivl netop på grund af sproget, men jeg var stædig og de kunne mærke, at jeg ville det, for jeg var nok ret vedholdende, husker hun i dag.

Ny viden til virksomheden

Hendes vedholdenhed og stædighed er imidlertid en styrke, mener Lene Højen, der er cluster finance manager i økonomiafdelingen, hvor Jurgita arbejder.

- Generelt kan udenlandske studerende være meget motiverede og arbejdsomme, fordi et arbejde for dem ikke blot er et spørgsmål om at realisere sig selv. Det handler om at finde et job, man er glad for og et job, hvor man er værdsat og kan udvikle sig, hvor man har gode relationer til kollegerne og hvor du føler, at du bidrager til helheden. Og for Jurgita især gælder, at hun har viljen til at ville, siger Lene Højen.

Lantmännen Unibake tager gerne mod studerende, også udlændinge – og det er der flere grunde til:

- Vi får ny viden på universitetsniveau ind i virksomheden, og vi kan få løst konkrete opgaver, som vi ellers ville have svært ved at nå. Men det er vigtigt, at opgaverne har relevans, understreger Lene Højen og tilføjer, at det ikke er noget problem generelt at tale engelsk på jobbet.

- Lantmännen er en international virksomhed, hvor engelsk er gangbart langt hen ad vejen. Der er enkelte medarbejdere i produktionen, der ikke taler engelsk, og derfor er det en god idé, at Jurgita er godt i gang med at lære dansk. Men det vigtigste for os er kompetencerne og personligheden og at de bringer noget med, vi ikke har i forvejen, siger Lene Højen.

Charlotte Knudsen, der er continuous improvement manager, supplerer:

- Alle vore praktikanter kommer gennem et introforløb på ca. 14 dage, hvor de møder deres vigtigste kontaktpersoner, så de fra begyndelsen får et netværk her. Desuden bruger vi en del energi på forventningsafstemning samt at de kender deres specifikke opgave, og så følger vi op med ugentlige møder, så de ikke føler sig helt alene, siger hun.

Jeg føler mig forpligtet

Jurgitas uddannelse i value chain management fra VIA kan også bruges i økonomiafdelingen, selvom den som udgangspunkt er rettet mod value chain.

- Min uddannelse giver mig forståelse for hele processen i value chain, og det kan bestemt være en fordel, når vi arbejder med økonomien. Og det passer godt til min analytiske side at arbejde med økonomien, konstaterer hun.

Hendes vej til et fast job gik gennem et barselsvikariat, som medførte, at hendes uddannelse blev et halvt år senere færdig end planlagt – men det påvirkede ikke hendes ansættelse. Hvor længe hun bliver på Oensvej i Hatting, ved hun ikke, men hun tænker gerne i hvert fald en håndfuld år frem.

- Atmosfæren er rigtig god og vi kan drille hinanden undervejs. Jeg er meget taknemmelig for, at de gav mig chancen, selvom jeg endnu ikke talte så godt dansk. Det gør så, at jeg føler mig endnu mere forpligtet til at give noget tilbage, siger Jurgita Oscinauskaite.

Jurgitas tre gode råd til udenlandske studerende, der søger praktikplads

  • Vis virksomheden, at du virkelig er interesseret. Forbered dig på samtalen og sæt dig ind i virksomheden på forhånd – det skal kunne mærkes, at du ikke bare vil have en praktikplads, men at det er netop dén plads, du går efter.
  • Lad være med at give op. Du må gerne være lidt vedholdende og spørge til, hvor langt din ansøgning er nået, hvis du kan mærke, at de er i tvivl. Du skal ikke bare sidde og vente.
  • Skab forbindelse allerede på de første semestre. Mange projekter på VIA foregår i samarbejde med virksomheder, og det er din chance til at vise, hvad du kan – plus at det giver dig kontakter, som kan være med til at åbne døre senere.