Augmented Reality - legetøj eller forretning?

Hollow Lens
HoloLens-glasses giver mulighed for at visualisere real-tids data på et visir, der mest af alt ligner visiret på en jetpilots hjelm.
Kan et par futuristiske briller gøre det nemmere at servicere varmepumpeanlæg og samtidig nedbringe ’down-time’? Det mener Best Green og VIA University College, som i fællesskab har udviklet en ny teknik der udnytter Augmented Reality til servicering af varmepumper.

Tænk, hvis en servicetekniker kunne skrue tiden tilbage til fem minutter før en fejl opstod på et varmepumpeanlæg og se præcist, hvad der forsagede fejlen. Det lyder som noget der hører til i en fjern fremtid, men måske vi ikke er så langt fra det alligevel.

Varmeserviceselskabet Best Green og VIA University College har i fællesskab udviklet en ny teknik, som ved hjælp af Augmented Reality på Microsoft HoloLens brilleteknik enkelt og overskueligt visualiserer indviklede varmepumpesystemer.

”Det hele drejer sig om, at få konverteret de stor mængder data fra vores varmepumpeanlæg til noget servicefolkene kan se og næsten røre ved. Teknikken er stadig på et udviklingsstadie, men perspektiverne er ikke til at tage fejl af,” forklarer Simon Steen Bak Kristensen, direktør i Best Green.

Ud over at serviceteknikere i fremtiden skal agere tidsrejsende tilbyder teknikken også guides og tutorials til udbedring af en række fejl på et varmepumpeanlæg. Det skal gøre det langt nemmere for serviceteknikeren at servicere anlægget. Og skulle han få brug for assistance, kan han koble sig op med teknikkerne hjemme i supportafdelingen og på den måde få hjælp.

”Med de her Microsoft HoloLens briller kan vi formidle dataene fra vores varmepumpeanlæg på en måde, som er forståelig for både en servicetekniker, ingeniør og en varmepumpeleverandør. Det åbner op for nye muligheder for at afhjælpe eller forbedre driften af vores varmepumper,” fortæller Simon Steen Bak Kristensen.

Visualisering af indviklede data

Den nye teknik gør det muligt at visualisere et varmepumpeanlæg ned på delkomponent-niveau og få real-tids data præsenteret, om eksempelvis varmepumpens væskeflowhastighed, temperatur og tryk.

”Varmepumpesystemer bliver mere og mere komplekse, så de bliver sværere at diagnosticere, hvis der opstår fejl i systemerne. Ved hjælp af den nyeste teknik inden for Augmented Reality anvender vi Microsoft HoloLens-glasses som giver mulighed for at visualisere real-tids data og historiske data på et visir, der mest af alt ligner visiret på en jetpilots hjelm. Det giver mulighed for at se maskinen digitalt i 3-D format både on-site og på kontoret," siger Poul Væggemose, seniorlektor på VIA University College, og fortsætter:

”Samarbejdet med Best Green er et godt eksempel på, hvordan vi konkret og konstruktivt kan bruge vores anvendte forskning i industrien. Og det er netop vores mål, at vi skal være praksisnære i vores arbejde, så vi kan hjælpe erhvervslivet med at skabe værdi og samtidig give vores studerende de bedste værktøjer til at lykkes på arbejdsmarkedet.”

Microsoft HoloLens brillerne betjenes ved hjælp af stemmestyrede kommandoer eller ved fingerklikstyrede kommandoer.

Projekt støttet af InnoBooster

Projektet er et samarbejde mellem Best Green og VIA University College og er støttet af InnoBooster.

To studerende fra VIA University College, Sergii Liuk og Istvan Bovan, skrev i efteråret 2016 deres afgangsprojekt i samarbejde med Best Green, hvor formålet var at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre i forhold til at benytte Augmented Reality og Microsoft HoloLens til servicering og visualisering af varmepumpeanlæg.

I forlængelse af de studerendes afgangsprojekt har de nu færdiguddannede ICT ingeniører fortsat udviklingsarbejdet gennem et 3-måneders udviklingsprojekt - støttet af InnoBooster.

 

Se filmen

Se en lille film hvor det bliver demonstreret hvordan HoloLens-glasses giver mulighed for at visualisere real-tids data på et visir. Se filmen her.

 

Fakta

  • Augmented Reality er en teknologi, som beriger den virkelige verden med digital information og medier, såsom 3D-modeller og videoer. Ved hjælp af Augmented Reality kan virtuelle objekter placeres i den virkelige verden – realtime, og dermed tilføre en ekstra dimension til den fysiske verden.
  • InnoBooster investerer i projekter ved små og mellemstore virksomheder med op til 250 ansatte, iværksættere og entreprenante forskere.

For yderligere information, kontakt

Poul Væggemose, seniorlektor på VIA University College
T: +45 30 91 84 30
E: pov@via.dk