Fire festlige dage med fokus på udsatte borgeres ressourcer

Vartegn
Frøken Vartegn.                   Foto: Arkiv
VIA University College inviterer sammen med en lang række sociale organisationer til fire dage med musik, dans og foredrag på programmet for at sætte fokus på de mange ressourcer, som mennesker på kanten også har. Som vartegn for festlighederne står den otte meter høje marionetdukke, Frøken Vartegn, der er bygget af udsatte borgere og studerende sammen med en italiensk kunstnergruppe.  

Kulturfestivalen, der er støttet af Den Europæiske Kulturhovedstad Aarhus 2017, afholdes i dagene fra den 19. til den 22. juni på VIA University College Campus C i Ceres Byen i Aarhus.

”Det er vigtig, at vi i  Danmark kommer til at fokusere mere på udsathed, og at vi får ændret billedet af, at udsatte bare er nogle, der koster samfundet penge. Det er ikke bare folk, der ligger på sofaen. De kan rent faktisk noget, og det vil de vise på festivalen,” siger Ole Bjørn Rasmussen, der er lektor på læreruddannelsen på VIA University College og en af mændene bag Vartegn-projektet.

Studerende fra VIA University College og elever fra AARHUS TECH har i samarbejde med teater- og musikgruppen TIMP, Gøglerskolen i Aarhus, Det Grønlandske Hus samt fem italienske kunstnere skabt en otte meter høj marionetdukke af papmaché, der står som vartegn og symbol for mennesker på kanten, og som skal sætte fokus på udsatte borgeres kvaliteter og ressourcer. Dukken er blevet døbt ’Frøken Vartegn’.

”Det er de udsatte borgere, der kommer til at bære festivalen, hvor de udtrykker deres udsathed, følelser eller sygdom i kreative former. De musikere vi har med, er sindssygt dygtige og helt almindelige musikere, men de er psykisk sårbare og har derfor svært ved at føle sig tilpas i samfundet,” fortæller Ole Bjørn Rasmussen.

Markante talere på programmet

De fire kulturelle dage rummer en bred vifte af både sang, musik, dans, shows og foredrag fra morgen til aften. Mandagen står i gentænkningens tegn, når designstuderende fra VIA sælger deres kollektion af re-designet genbrugstøj i samarbejde med Kirkens Korshær. Tirsdag fejrer Frøken Vartegn sin 1-års fødselsdag og byder blandt andet på gratis fødselsdagsboller til alle. Om onsdagens afholdes Grønlands Nationaldag på Campus Aarhus C i samarbejde med Det Grønlandske Hus i Aarhus. Her kommer Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard og holder tale sammen med flere grønlandske politikere. Torsdag er der mulighed for at blive klogere på sundhed fra studerende og fagprofessionelle samt få ideer til en sund og billig frokost. En af dagens talere er Preben Brandt, dr.med., psykiater og stifter af Projekt UDENFOR. Preben Brandt er tidligere formand for Rådet for Socialt Udsatte og er Danmarks stærkeste talerør for hjemløse.

”Jeg håber, at de udsatte kommer til at føle en vis stolthed over at være med i sådan et stort projekt, som det her. De får også at se, at det de laver og deltager i, kan blive til noget,” siger Ole Bjørn Rasmussen og tilføjer:

”Festivalen og Vartegn-projektet giver folk mulighed for at reflektere over det at være udsat, fordi det kan ramme os alle sammen. Vi taler meget om de udsatte som et problem, men vi bliver nødt til at være mere nuanceret i vores opfattelse.”

Vartegn-festivalen er for alle, og det er gratis at være med. Se hele programmet for Vartegn-dagene her.

 

FAKTA om Vartegn

Frøken Vartegn er en del af Vartegn-projektet, som har stået på siden 2014, hvor målet er at sætte fokus på udsatte borgeres styrker og ressourcer. Undervisere og studerende fra VIA University College har samarbejdet med det italienske kunststudie Studio Gilbert Lebigre og grupper af udsatte mennesker om andre papmachéfigurer, der blandt andet marcherede gennem Aarhus’ gader i Festugen i 2015.

Festivalen er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, og samarbejdspartnerne i Frøken Vartegn-projektet er AARHUS TECH, Lyngåskolen, Værestedet i Jægergårdsgade, Stjernedrys, Fundamentet.org, Kragelund, De Splittergale, Musik og Medie Værkstedet, Det Grønlandske Hus, Kirkens Korshær, Kompetencehuset, Sally Likes To Dance, Teater TIMP, Nukiga samt Gøglerskolen. 

 

Yderligere oplysninger hos: 

Ole Bjørn Rasmussen, lektor, VIA University College
T: +45 87 55 34 20
E: ob@via.dk

Jacob Bøgen Clausen, kommunikationsmedarbejder, VIA University College
T: + 45 87 55 14 65
E: jbcl@via.dk

Vivian A. Voldgaard, journalist, VIA University College
T: +45 87 55 14 36
E: viav@via.dk