Grønt lyst til ekstra studerende

Skadestue med sygeplejerske og patient.
Fra august i år har VIA fået øget dimensioneringen på sygeplejerske- og pædagoguddannelsen samt uddannelsen diakoni og socialpædagogik. Foto: Arkiv
Ansøgninger om flere studiepladser på VIAs sygeplejerskeuddannelse, pædagoguddannelse og uddannelsen diakoni og socialpædagogik er godkendt af ministerium. Desuden er der givet tilladelse til en kostafdeling ved hf i Nørre Nissum.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har nu givet grønt lys til, at VIA University College øger antallet af studiepladser på sine sygeplejerskeuddannelser i Region Midtjylland med i alt 120 årligt for at afhjælpe manglen på sygeplejersker i både kommunerne og på hospitalerne. Med de ekstra studiepladser bliver dimensioneringen på VIAs sygeplejerskeuddannelse øget til 898 studiepladser. De nye studiepladser vil blive indfaset allerede fra august i år.

VIA har tillige fået godkendt en ansøgning om at øge dimensioneringen på uddannelsen diakoni og socialpædagogik i Aarhus med seks studiepladser – til i alt 80 studiepladser om året.

Dertil kommer, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har imødekommet en ansøgning fra Kommunekontaktrådet i Region Midtjylland (KKR) om et øget optag på pædagoguddannelserne hos VIA med 40 studiepladser, så dimensioneringen på pædagoguddannelsen i Region Midtjylland bliver i alt 1.274 studiepladser årligt.

VIA, KKR og Region Midtjylland vil nu samarbejde om at tilvejebringe det nødvendige antal ekstra praktikpladser bliver tilvejebragt, før de ekstra studerende optages.

Tilladelse til kostafdeling ved hf i Nørre Nissum

Ud over den øgede dimensionering på tre VIA-uddannelser har Uddannelses- og Forskningsministeriet også givet lov til, at der må oprettes en kostafdeling i tilknytning til VIAs hf-uddannelse i Nørre Nissum.

Det har været længe været et ønske fra VIAs side, at hf-eleverne i Nørre Nissum skal have mulighed for at bo side om side med uddannelsen, som rekrutterer en væsentlig del af eleverne uden for lokalområdet.

Den nu godkendte kostafdeling slår dørene op allerede til sommer.

Regeringen vil sætte halvanden millioner kroner af til driften af kostafdelingen i år, og fra 2020 vil Venstre foreslå, at der bliver afsat tre millioner kroner årligt på finansloven til driften af kostafdelingen ved hf-uddannelsen i Nørre Nissum.

Det er over 40 år siden, der sidst blev givet tilladelse til en kostafdeling. Udfordringen er, at loven for professionshøjskoler ikke giver mulighed for at etablere en kostafdeling. Derfor er det en undtagelse fra loven og en specialbevilling, der gør, at hf i Nørre Nissum nu får en kostafdeling.