HF i Nørre Nissum fejrer 50 år med stigende elevtal

elever fra HF i Nørre Nissum
Gustav Bille og Trine Vangsgaard Andersen er glade for at gå på HF i Nørre Nissum. 
Et godt socialt miljø og stærkt sammenhold har gjort HF i Nørre Nissum til en ungdomsuddannelse, der trodser den landsdækkende tendens med faldende optag. I år kan uddannelsen fejre 50 års jubilæum. 

”Det sociale miljø er det bedste ved at være her. Det er et lille sted, så der er større mulighed for at lære en masse mennesker af kende,” siger Lærke Borgholm Lyngs. Hun er 17 år og startede i august på HF i Nørre Nissum sammen med 65 andre unge fra hele landet.

I år steg optaget på den lille HF-institution i Nordvest-Jylland med 20 procent. Og det er bemærkelsesværdig af flere årsager. Dels fordi de faldende ungdomsårgange i år betød, at 1.257 færre unge søgte ind på gymnasier over hele landet. Og dels fordi uddannelserne uden for de store byer forventes at blive hårdest ramt af, at der de næste 12 år bliver 25.000 færre unge i gymnasiealderen. 

Nørre Nissum satser på at være noget særligt

HF i Nørre Nissum trodser altså tendensen. Og det skyldes ifølge pædagogisk-administrativ leder Tina Kandborg Gade, at man satser på at være ”noget særligt”.

”For det første er det særligt, at vi tilbyder de unge at bo her. Vi har 54 kollegieværelser, og de er fuldt bookede. Det giver et godt miljø herude – også efter skoletid. Derudover har vi en stærk faglig profil, som klæder eleverne på til stort set alle videregående uddannelser. Og så tilbyder vi et særligt tilrettelagt forløb for ordblinde, som tiltrækker unge fra hele landet,” siger Tina Kandborg Gade.

Lærke Borgholm Lyngs går på den almindelige HF-linje. Hun bor på et af kollegieværelserne og spiller musik i sin fritid. Valget af Nørre Nissum var ikke svært for hende, selvom der er flere større gymnasier i nærheden. 

”Jeg havde hørt meget godt om stedet og var også ude at kigge, før jeg søgte ind. Og jeg mærkede med det samme, at der var et fedt miljø herude,” fortæller hun. 

Elever kalder det efterskoleagtigt

Gustav Bille er enig. Han er 19 år og går på 3. år på det særligt tilrettelagte forløb for ordblinde. 

”Jeg synes, det er super hyggeligt at bo her. Der er et godt miljø, hvor vi har mulighed for at lave en masse ting. Fx spiller jeg fodbold, og vi har en madklub og kan vælge at lave musik og billedkunst,” siger Gustav Bille, der kommer fra Ry ved Skanderborg.

Trine Vangsgaard Andersen er 16 år og er også lige startet på den almindelige HF efter et år på efterskole. Hun bor stadigt hjemme, men har planer om at søge om et kollegieværelse.
”I forhold til de store gymnasier er det mere efterskoleagtigt herude. Det kan jeg godt lide,” siger hun. 

Nørre Nissum tilbyder fællesskab – og gratis morgenmad

Ifølge Søren Højris Jensen, der er pædagogisk leder og studievejleder på HF i Nørre Nissum, er det netop fællesskabet, der tiltrækker de unge.

”Det er det, vi kan. Vi er et sted med 140 elever i alt, og der foregår ikke andet her i byen, end det de unge selv sætter i gang. Derfor bakker vi dem op i mange ting,” siger Søren Højris Jensen.
Han nævner musik, billedkunst, mediefag, teater og sport som aktiviteter, eleverne efterspørger. Og her kan VIAs læreruddannelse, som HF deler campus med, bidrage med gode faciliteter og dygtige undervisere. 

”Det giver lige et ekstra niveau både fagligt og socialt, at der bliver uddannet folkeskolelærere samme sted,” mener han og tilføjer, at HF-eleverne også tilbydes lektiehjælp og snart også gratis morgenmad. 

50 års jubilæet for HF i Nørre Nissum fejres med en reception torsdag den 8. november fra kl. 15-17 på Svinget 5, 7620 Lemvig, i festsalen.

 

For yderligere information:

Kontakt Tina Kandborg Gade, pædagogisk-administrativ leder
Mobil: 87 55 32 66
Email: tig@via.dk