Massiv fremgang til VIAs ingeniøruddannelser

Billede fra undervisningslokale
VIA oplever en markant fremgang på hele 59,5 procent til de seks dansksprogede ingeniøruddannelser, som bliver udbudt i henholdsvis Horsens, Aarhus, Herning, Holstebro og Viborg. Foto: Arkiv
Knap 60 procent flere vil læse til diplomingeniør på VIA University College.

Fristen for at søge en af landets videregående uddannelser udløb klokken 12 i dag den 5. juli. Og det ser ud til, at det store fokus på ingeniørmanglen i Danmark er nået frem til de unge ansøgere.

VIA oplever en markant fremgang på hele 59,5 procent til de seks dansksprogede ingeniøruddannelser, som bliver udbudt i henholdsvis Horsens, Aarhus, Herning, Holstebro og Viborg. Og det er vel at mærke ansøgere, der har valgt diplomingeniøruddannelserne som deres førsteprioritet.

”Vi er utroligt glade for fremgangen i søgningen til VIAs ingeniøruddannelser, da der jo i erhvervslivet i den grad er mangel på ingeniører med stærke erhvervsrettede kompetencer, som VIA uddanner ingeniører med,” siger prorektor Louise Gade, der er prorektor og den øverst ansvarlige for alle VIAs over 40 professionsbacheloruddannelser.

Danmark mangler ingeniører, og derfor har VIA over en årrække afsat et tocifret millionbeløb til at uddanne flere. For på trods af et stigende optag på landets ingeniøruddannelser kommer der, ifølge en analyse lavet af Dansk Industri og Ingeniørforeningen, alligevel til at mangle 6.500 ingeniører i 2025. VIAs Ingeniøruddannelser har siden 2018 derfor udbudt seks af sine syv ingeniøruddannelser på dansk, og så har man placeret flere uddannelser forskellige steder i Region Midtjylland.

Det samlede antal ansøgninger, som VIA har fået til ingeniøruddannelserne – det vil sige både i første- og lavere prioriteter, stiger med 48,7 procent i år til i alt 345 ansøgninger.

Også VIAs uddannelse til bygningskonstruktør oplever fremgang i år. I alt har uddannelsen modtaget 731 ansøgninger, hvilket er en fremgang på godt 10 procent.

Kvalificerede ansøgere nok

I år udbyder VIA for første gang en ny uddannelse som Professionsbachelor i Skat. Den har fået 50 ansøgninger – heraf 21 som førsteprioritet.

VIA har et stort fokus på at understøtte det private erhvervsliv og bidrage til en høj offentlig velfærd i Danmark gennem veluddannet arbejdskraft. Derfor glæder det Louise Gade, at den nye skatteuddannelse ser ud til at have vind i sejlene fra første optag:

”Vi er utroligt glade for, at så mange gerne vil studere på vores nye skatteuddannelse i Herning. Det har høj prioritet hos VIA at sikre uddannelser til alle uden for de store byer, og søgningen til uddannelsen i Herning er for mig et bevis på, at vores strategi er rigtig,” siger Louise Gade.

Regeringen har et mål om, at 60 procent af alle uddannelser skal ligge uden for de store byer. Hos VIA er tallet på nuværende tidspunkt tæt på 58 procent.

Fuldt hus på velfærdsuddannelserne

I år har VIA modtaget i alt 3.991 ansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen. 1.205 af dem er førsteprioritetsansøgninger. Sidste år modtog VIA 4.220 ansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen, men stort set det samme antal førsteprioritetsansøgninger, nemlig 1.202 ansøgninger. VIA råder over i alt 908 pladser, så der er med andre ord nok kvalificerede ansøgere til at fylde pladserne ud.

Uddannelsen til lærer oplever derimod et fald på 12 procent i førsteprioritetsansøgere. I alt har 763 ansøgere sat kryds ved lærer som deres drømmeuddannelse, mens det samlede ansøgertal er på 1.584 ansøgninger.

”Selv om søgningen til nogle af VIAs uddannelser i år er gået tilbage sammenlignet med sidste år, så har vi stadig langt flere kvalificerede ansøgere til mange uddannelser, end vi har studiepladser til. Vi har modtaget i alt 18.658 ansøgninger til knap 6.000 pladser, så vi skal nok få fyldt vores pladser op,” understreger Louise Gade og tilføjer, at der altid i perioder er nogle uddannelser, der er mere populære og mere søgte end andre – for eksempel i kølvandet på medieomtale.

Alle undervises i entreprenørskab og verdensmål

Louise Gade fremhæver, at det er spændende uddannelser, der venter de studerende, som møder ind i VIA efter sommerferien.

”I år er VIA for tredje gang blevet kåret som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution. Hæderen skyldes, at alle vores uddannelser – offentligt- som privatrettede – har fokus på at gøre innovation og entreprenørskab til en del af alle de studerendes dna. Det vil sige, at de nye studerende får undervisningsforløb, hvor de målrettet bliver klædt på til at tænke nyt og anderledes og med kompetencer til at udvikle på skoler, på sygehuse, i byggebranchen, inden for IT og alle andre steder på arbejdsmarkedet”.

Hos VIA venter der også de nye studerende undervisningsforløb, hvor de målrettet arbejder med bæredygtighed og FN’s verdensmål.

 

Pressekontakt for yderligere oplysninger:

Prorektor Louise Gade, VIA University College
Mobiltelefon: 87 55 19 99
E-mail: loug@via.dk

Chef for Studieservice Helle Doktor Simonsen, VIA University College
Mobiltelefon: 87 55 10 20
E-mail: heds@via.dk 

Journalist Vivian Andersen Voldgaard, VIAs kommunikationsafdeling
Mobiltelefon: 87 55 14 36
E-mail: viav@via.dk