Møbeldesignere gør rent bord til designkonkurrence

Møbeldesigner
Sammen med sin pris vinder Morten Schnedler Jørgensen et samarbejde med møbelproducenten ScanCom international. 
For at inspirere fremtidens designere til at tænke bæredygtighed ind i deres designs, afholder FSC Danmark hvert år designkonkurrencen FSC Design Award. Her bliver der uddelt tre priser. I år blev det studerende fra VIA University College, som løb med alle tre.

Der blev udstillet alt fra vikingespil til hylder og bænke hos Aller Media på Havneholmen i København lige før weekenden. Den 20. og 21. november præsenterede 54 design- og arkitektstuderende deres bud på fremtidens bæredygtige trædesign til FSC Design Award 2019. Her stod et dommerpanel fra designbranchen klar til ar vurdere de studerendes designs.

Der skulle deles tre priser ud i løbet af de to dage. De gik alle tre til studerende fra VIA University College Design & Business med speciale i Furniture Design. Årets pris, FSC Design Award, gik til Morten Schnedler Jørgensen og hans smukke skammel ”Arabesk”. Prisen for Den bedste bæredygtige idé gik til Peter Serup, som har designet et multifunktionelt bord fremstillet i rødkernebøg. Desuden blev Oliver Bank Termøhlen kåret som vinder af Mad & Boligs designpris med sin innovative hylde ”OT 02”.

Masser af potentiale

“Designet er helstøbt og færdigdesignet. Det er i den grad lykkes at lave ét møbel med mange funktioner, som oven i købet kan stables. Designet har stort kommercielt potentiale og kan skaleres i mange prisniveauer”. Sådan lød det fra dommerrepræsentant Mads Arlien-Søborg, da dommerne udpegede Morten Schnedler Jørgensens multifunktionelle møbel som vinder. Arabesk fungerer både som skammel, bord og opbevaring og er udført i FSC-certificeret træ.

Sammen med sin pris vinder Morten Schnedler Jørgensen et samarbejde med møbelproducenten ScanCom International. Sammen skal de arbejde på at udvikle Arabesk-prototypen til et salgsklart FSC-certificeret produkt. Det indebærer blandt andet en tur til ScanCom Internationals fabrik i Vietnam. Derfor var det også et begejstret og beæret designtalent man mødte ovenpå prisoverrækkelsen:

“Jeg er vildt glad. Det er et stort skulderklap at vinde FSC Design Award, fordi bæredygtighed betyder meget for mig. Hvis jeg skal vinde en award, er det helt klart den her, jeg helst vil vinde. Her handler det ikke kun om designets funktion, men lige så meget de bæredygtige valg, der ligger bag,” fortæller Morten Schnedler Jørgensen.

Tager bæredygtighed seriøst

Det er FSC Danmark, som står bag den innovative designkonkurrence FSC Design Award. Formålet er at inspirere fremtidens designere til at tænke bæredygtighed ind i deres designs. Konkurrencen gør de unge designere opmærksomme på den forskel, de kan gøre for verden ved eksempelvis at bruge FSC-certificeret træ. Ifølge Søren Dürr Grue, direktør i FSC Danmark er bæredygtighed også noget, som de studerende tager meget seriøst:

“Hvis vi i fremtiden skal sikre grøn omstilling, er vi helt afhængige af, at have unge studerende med om bord, og derfor er vi utrolig glade for at mærke det engagement, som fremtidens designere viser, når det handler om bæredygtighed. Konkurrencen bugner af interessante og innovative designs, der formår at tænke bæredygtighed ind i et æstetisk og funktionelt design.”

Klædt på til at realisere idéer

De studerende fra VIA University College havde inden konkurrencen haft et intensivt undervisningsforløb med arkitekt og partner hos tegnestuen Spant Studio, Kasper Baarup. Han gav efterfølgende sit bud på, hvorfor det blev VIA’s studerende, som løb med alle priserne:

”Design og kommercielt potentiale vægter 80 procent i bedømmelsen, mens de sidste 20 procent handler om bæredygtighed. Det er jo lige præcis de ting, som de Design & Business studerende fra VIA bliver undervist i. Desuden arbejder de med 3D-tegning og maskinerne ude i industrien allerede tidligt i deres uddannelse. Derfor kan de også hurtigt begynde at realisere deres idéer. Og så har vi arbejdet meget med deres præsentationer. Alle de studerende har erfaring med at producere grafiske virkemidler og ved derfor, hvordan de skal brande sig selv og deres designs”.

For yderligere information kontakt:

Morten Schnedler Jørgensen, vinder af FSC Design Award 2019
T: 26 37 81 14
M: morten.schnedler@gmail.com

Peter Serup Jensen, vinder af Bedste bæredygtige idé
T: 53 28 25 57
M: peter280494@hotmail.com

Oliver Bank Termøhlen, vinder af Mad & Boligs designpris
T: 20 70 24 10
M: onikt.studio@gmail.com

Kasper Baarup Holmboe, partner og arkitekt hos tegnestuen Spant Studio
T: 22 33 24 16
M: k@spant.dk