Ny læreruddannelse sikrer studerende job under uddannelse

Trainee-meritlæreruddannelse sikrer job til studerende
På læreruddannelsen i Silkeborg udbyder de en særlig trainee-meritlæreruddannelse. De studerende bliver tilbudt en 40 procents uddannelsesstilling på en skole ved siden af deres studie.  
Fra sommeren 2017 kan meritstuderende tage en læreruddannelse samtidig med, at de bliver tilbudt fast arbejde på en skole. 

Ny læreruddannelse sikrer studerende job under uddannelse

VIA Læreruddannelsen i Silkeborg har i samarbejde med de omkringliggende kommuner oprettet en trainee-meritlæreruddannelse. En uddannelse, hvor de studerende er ansat i en 40 procents uddannelsesstilling på en skole samtidig med, at de uddanner sig til lærer.

Praksisnær uddannelse

”Vi ser det som en fantastisk mulighed. Både for de studerende, for folkeskolen og for os. De studerende er sikret en fastansættelse i de tre år, hvor de går på uddannelsen. Skolen får dygtige medarbejdere, der lærer skolens kultur at kende. Og vi får studerende, der hele tiden prøver de teoretiske input af i praksis. Det er godt for alle parter,” siger Britta Riishede, uddannelsesleder for VIA Læreruddannelsen i Silkeborg. 

Samme uddannelse, nye kompetencer

Trainee-meritlæreruddannelsen er bygget op på samme måde som den almindelige meritlæreruddannelse. Og de færdiguddannede lærere får de samme undervisningskompetencer. Forskellen bliver dagligdagen, hvor de studerende hele tiden kan afprøve deres tillærte viden i praksis på den skole, hvor de bliver ansat.

For Karen Skyum, skoleleder på Hammerum Skole, er trainee-meritlæreruddannelsen helt oplagt. Ifølge hende bliver rekruttering af nye lærere en udfordring i de kommende år.  

”Der er en tendens til, at flere samler sig omkring de større byer, så nye lærere kan blive en mangelvare i de mindre befolkede områder. I en by som Herning, hvor vi ikke har nogen læreruddannelse, vil det derfor være rigtig godt at få trainee-meritlæreruddannelsen. Det kan være med til at flere bliver boende i lokalområdet, når de kan blive knyttet til en arbejdsplads under deres uddannelse,” siger Karen Skyum. 

Flere faglige kompetencer

Hun tilføjer, at trainee-meritlæreruddannelsen oplagt kan være for folk med en anden uddannelse, som måske ikke har fundet job, eller som ønsker et sporskifte. 

”Det vil da være fantastisk, hvis vi fx kunne ansætte en bachelor i biologi i en uddannelsesstilling. En, der kan undervise i biologi i udskolingen, mens vedkommende uddanner sig både pædagogisk og didaktisk på læreruddannelsen. Det vil være stærke faglige kompetencer at få i spil,” siger Karen Skyum. 

Hun fortæller, at i Herning Kommune er de positive over for den nye trainee-merituddannelse og de satser på at ansætte flere meritstuderende i uddannelsesstillinger på skoler i kommunen.