På besøg i ingeniørernes verden

Billede af Signe Søe Lund, Lotte Winther og Katrine Bach Elgaard fra Tørring Gymnasium
Signe Søe Lund, Lotte Winther og Katrine Bach Elgaard valgte workshoppen om, hvad der gemmer sig under græsset, da de var på Engineering Camp på VIA i Horsens. De lærte blandt andet at lave jordprøver. Foto: Jesper Voldgaard
300 gymnasieelever fra Thisted, Tørring og Viborg deltog i Engineering Camp på VIA.

Hvordan ville verden se ud uden vandforsyning, uden motorveje og uden mobiltelefoner? Altså en verden uden ingeniører. Ja, det ville være noget af et skrækscenarie lyder svaret, hvis man spørger de 300 gymnasieelever fra Tørring, Thisted og Viborg, der 27. og 28. november deltog i Engineering Camp hos VIA University College i Horsens. 

Gymnasieeleverne er fra 2. og 3.g., og over de to dage deltog de i en række workshops, der skal gøre dem klogere på livet som ingeniørstuderende. For ifølge de seneste tal fra den teknologiske alliance, Engineer the Future, som Ingeniørforeningen står bag, vil Danmark i 2025 mangle 10.000 højtuddannede med en teknologisk og naturvidenskabelig baggrund – heraf 6.500 civil- og diplomingeniører. Der er med andre ord god grund til at få de unge til at skele til ingeniøruddannelserne, når de inden længe skal vælge uddannelse. 

Under campen lærte gymnasieeleverne blandt andet om, hvordan man designer en vindmølle, hvad der gemmer sig under græsset, og hvorfor det skæve tårn i Pisa ikke vælter. Og så var der også både virtual reality og kodning af robotter på programmet.

En mulig karrierevej

Katrine Bach Elgaard, Signe Søe Lund og Lotte Winther er alle tre elever på Tørring Gymnasium, og de er begejstrede over den måde at lære om ingeniørfagene på. 

”Jeg er overrasket over, hvor spændende det er. Det er meget mere interessant at være ingeniør, end jeg troede,” siger Signe Søe Lund. 

Katrine Bach Elgaard fortæller, at hendes far er ingeniør, men hun har aldrig helt fået indblik i, hvad det egentlig er, en ingeniør laver. 

”Jeg har ikke tidligere overvejet at blive ingeniør, for det har ikke rigtigt interesseret mig. Jeg havde nok en forestilling om, at det kun var for dem, der er meganørdede. Men det er jo totalt spændende og noget, man virkelig kan bruge til noget,” siger hun. 

De tre piger brugte første dag i campen på en workshop om det, der gemmer sig under græsset. Mere præcist handlede det om jordbunden.

”Vi har lavet forsøg og jordprøver, og så skulle vi lade som om, vi skulle bygge en børnehave. Ikke al jord er godt at bygge på, og nu har vi lært hvorfor. Det er virkelig spændende,” siger Lotte Winther.  

Sovesal i idrætshallen

Ud over det faglige input, stod der standup, Zulu-bingo og musik på programmet, før alle mand krøb i de medbragte soveposer i den store idrætshal på Campus Horsens. 

Gymnasielærer på Tørring Gymnasium, Britt Dige Toft, er fulgt med sine elever til Horsens, og hun synes, at campen er en fantastisk måde at introducere eleverne til ingeniørfagene:

”Jeg har set en helt ny side af eleverne. Nu forstår de pludselig, hvorfor ingeniørarbejdet er vigtigt. De har bogstaveligt talt fået jord under neglene og fået ny viden, og det er rigtigt fedt for dem,” siger hun.