Rikkes studieprojekt skal masseproduceres af interiørvirksomhed 

Studerende på uddannelsen til tekstildesign, Rikke Arnbjerg Pedersen, solgte sit studieprojekt til boligindretningsvirksomheden Södahl.
Rikke Arnbjerg Pedersen har solgt sit studieprojekt til boligindretningsvirksomheden Södahl. 
Rikke Arnbjerg Pedersen, der er studerende på uddannelsen til tekstildesign har solgt sit studieprojekt til boligindretningsvirksomheden Södahl. 

Først løb Rikke Arnbjerg Pedersen med sejren foran sine medstuderende i et projektopgave på studiet, hvor hun leverede idéer til puder og plaider til boligindretningsvirksomheden Södahl. Derefter købte virksomheden designet.

”Det er ret vildt at de valgte mit projekt. Det havde jeg ikke forestillet mig, da jeg gik i gang med opgaven,” fortæller 26-årige Rikke Arnbjerg Pedersen. 

Det var Södahl, der stillede opgaven til de studerende på tekstildesignuddannelsen i Herning. Opgaven handlede om at skabe et look på næste vinters boligindretning.

”Det er fedt, at det, vi laver her på uddannelsen, kan blive brugt til noget i den virkelige verden. Det, at vores idéer kan bruges, er fantastisk,” understreger Rikke Arnbjerg Pedersen, der har en aftale om at besøge Södahl, når de tekstile prøver er ankommet fra leverandøren.

Efterlyste idéer og designs

Rikke Arnbjerg Pedersen går på uddannelsen til tekstildesigner på andet år, og her fik hendes hold på studiet stillet en opgave af virksomheden Södahl.

Södahl producerer interiør til boligen og leverer alt fra puder og plaider til duge, badeforhæng og grydelapper, og det kræver masser af inspiration, når kollektionerne skifter to gange om året, sommer og vinter. Den inspiration efterlyste Södahl fra de studerende på tekstildesignuddannelsen.

”Jeg var vant til at arbejde med beklædning, så området med interiør var helt nyt for mig,” fortæller Rikke Arnbjerg Pedersen.

Rikke begyndte med at kigge på virksomhedens stil og forsøgte at se sin egen streg ind i designet. Dernæst overvejede hun materialer og håndværk til opgaven.

Valgte uldblanding til strik

Hendes valg af håndværk faldt på strik. Det var ikke helt tilfældigt, for Rikke Arnbjerg Pedersen begyndte at strikke som barn.

”Min mor lærte mig at strikke, så jeg kunne holde op med at bide negle. Jeg har strikket lige siden,” siger Rikke Arnbjerg Pedersen og ler.

Garn og strikkepinde anså hun for at være en hobby, og hun begyndte med at læse molekylær medicin Aarhus Universitet, men inden bachelorprojektet ombestemte hun sig. Håndværk og design, skulle være vejen frem, og så begyndte hun på professionsbacheloruddannelsen til tekstildesigner i Herning.

I skolen har maskinerne overtaget det meste af produktionen af strik, men strikkepindene bruger hun også. Og det gælder også derhjemme. 

”Jeg var fokuseret på at finde nogle løsninger i strik i opgaven for Södahl, selvom jeg også leverede designs i print. Men Södahl faldt for mit projekt og især for de strikketeknikker, jeg havde udviklet til mine designs,” fortæller hun.

Kan ændre design

Når en virksomhed først har købt designet, kan den lave alle de ændringer i det, de vil. De studerende har ingen ophavsret på idéerne, men på trods af at der kan ændres på design og materialer, glæder Rikke Arnbjerg Pedersen sig meget over muligheden for at løse opgaver for virksomheder.

”Det er spændende at løse opgaver for en virksomhed, hvor der er nogle andre og større forventninger til det, vi studerende laver. Den erfaring gør, at jeg ved meget mere om, hvilke jobmuligheder jeg har, når jeg en dag bliver færdig, og hvilke kompetencer, der er vigtige at have,” siger hun.

Rikke Arnbjerg Pedersen er begejstret over muligheden for at samarbejde med virksomheder undervejs i uddannelsen. Det giver nogle andre perspektiver på faget og opgaverne end dem, de studerende selv ville være kommet på.

”Det er fedt at gå på en uddannelse, hvor man både kan nørde med unikaprodukter, hvor man har tid til at fokusere på detaljer og arbejde med lækre materialer, og i den næste opgave skal skabe designs, der kan masseproduceres i industrien,” understreger Rikke Arnbjerg Pedersen, der glæder sig til at se, hvordan de færdige produkter bliver.

Fakta om uddannelsen i tekstildesign, -håndværk og formidling

Uddannelsen i tekstildesign, - håndværk og formidling giver kompetencer inden for produktion af design med tekstiler. Det gælder fire retninger i strik, broderi, tryk og vævning. 

På uddannelsen lærer de studerende håndværket i produktionen, men også hvordan man arbejder med tekstiler i brancher, hvor man masseproducer tøj og interiør til boliger.

Tekstildesignere får for eksempel job i mode- og livsstilsbranchen, hvor de arbejder med mønstre og designs og kan rådgive om tekstilernes egenskaber.

Tekstildesignere har også uddannelse i at undervise og formidle, og mange underviser på højskoler og efterskoler.

Uddannelsen varer 3,5 år, den ligger i Herning og er en professionsbacheloruddannelse.