Stadig kamp om uddannelsespladserne i Herning

designstuderende herning
Der er stadig populært at læse på VIA Design. I år kom der 612 ansøgninger til i alt 278 studiepladser.   Foto: Arkiv
Særligt Professionsbachelor i Design & Business er populær i år. Ansøgningsfristen for at søge ind på uddannelserne på VIA Design udløb klokken 12.00 onsdag, og der er stadig mange, der drømmer om en fremtid i mode- og livsstilsbranchen.  

I alt har VIA Design modtaget 612 ansøgninger til de 278 ledige studiepladser på designteknologuddannelsen. 408 af dem har kryds i førsteprioritet, hvilket betyder at ansøgeren har uddannelsen i Herning øverst på listen over ønskede uddannelser.

Professionsbacheloren – der bygger ovenpå uddannelsen til designteknolog – har modtaget 493 ansøgninger til i alt 315 studiepladser.

Der er tale om en tilbagegang på 15 procent på designteknologuddannelsen, men professionsbacheloren holder et højt ansøgertal og kun går tilbage med i alt 34 ansøgninger – svarende til små seks procent sammenlignet med 2016.

Det bekræfter ifølge forsknings- og uddannelseschef på VIA Design, René Foli, den bevægelse, som også kan spores i branchen.

”De længerevarende uddannelser er populære i branchen, og vi oplever en stor interesse for vores professionsbachelorer fra mange sider, og det er glædeligt,” siger han.

Dimensioneringen spiller ind

Designteknologen er stadig en både populær og eftertragtet uddannelse, og igen i år er der markant flere ansøgere, end der er plads til på VIA Design.

Ved årsskiftet blev VIA Design pålagt at skære 30 procent af studiepladserne på professionsbacheloren væk, men efter en konstruktiv dialog med Styrelsen for Videregående Uddannelser blev dimensioneringen fordelt, så en del af pladserne blev fjernet fra netop designteknologen. Det sikrer, at endnu flere kan læse videre til professionsbachelor, og det var en rigtig beslutning, fastslår René Foli:

”Vi noterer et fald i antallet af ansøgninger til designteknologen, og vi kan ikke afvise, at det blandt andet skyldes den megen snak om dimensionering. Men når jeg ser tallene i dag, kan jeg konstatere, at vi gjorde det helt rigtige ved at bevare flere af uddannelsespladserne på professionsbacheloren. Det sikrer, at langt størstedelen af vores studerende kan gå videre, hvis de vil, og det er godt – specielt for branchen,” siger han.

Forvirring over uddannelsesloft

Den nye lov om det såkaldte uddannelsesloft kan også være en medvirkende årsag til, at færre har søgt ind. Studievejlederne både på VIA og hos Studievalg Midt- og Vestjylland har oplevet mange unge, der har misforstået loftet, så de tror, de ikke kan begynde på en uddannelse og senere vælge om.

 ”Det er ærgerligt, hvis unge har misforstået loftet, som jo først træder i kraft, hvis man har taget en hel uddannelse på samme eller højere niveau. Desværre har vi en fornemmelse af, at de unge er mere nervøse i år på grund af den nye lov,” siger studieadministrativ chef i VIA, Helle Doktor Simonsen.

I alt har VIA University College, der er Danmarks tredjestørste uddannelsesinstitution,  modtaget 14.647 ansøgninger. Det svarer til en fremgang på én procent, og det er ottende år i træk, at stadigt flere ønsker en uddannelse fra VIA. Det glæder rektor for VIA, Harald Mikkelsen:

”Vi vil i VIA selvfølgelig gerne have flest mulige kvalificerede ansøgere til alle vores uddannelser til blandt andet lærer, ingeniør, bygningskonstruktør, designer, pædagog og sygeplejerske. Men faldet i antallet af ansøgere til nogle af VIAs uddannelser i år skal ses i lyset af, at søgningen til stort set alle uddannelserne er steget de sidste otte år i træk. Derfor kan stigningen ikke bare fortsætte. Det afgørende er, at der stadig er rigtig mange unge, der søger ind på uddannelser – endda flere, end der er mulighed for at optage. I VIA forventer vi, at der igen i år vil blive fyldt op på de fleste af vores uddannelser,” siger han. 

 

Yderligere oplysninger fås hos:

Forsknings- og uddannelseschef René Foli, VIA Design, VIA University College
T: 87 55 14 47.
E: rfo@via.dk

Journalist Vivian Voldgaard, VIA Kommunikation, VIA University College
T:: 87 55 14 36
E: viav@via.dk


Fakta: 

Ansøgninger til uddannelserne hos VIA University College, Campus Herning:

Designteknolog: 612 ansøgninger (2016: 722) Antal studiepladser: 278
Professionsbachelor i design & business: 473 (2016: 527) Antal studiepladser: 315
Bachelor of Engineering in Materials Science and Product Design: 37 (2016: 28) Antal studiepladser: Frit optag
Professionsbachelor I tekstildesign, -håndværk og formidling: 44 (2016: 44) Antal studiepladser: 17