Stig gik til afsluttende eksamen i sit eget virksomhedsprojekt

Stig Ladefoged er nyuddannet sygeplejerske fra Campus Viborg, han har startet egen virksomhed
Stig Ladefoged er nyuddannet sygeplejerske fra Campus Viborg, han gik til den afsluttende eksamen i et virksomhedsprojekt. I dag har han sin egen virksomhed.
Stig Ladefoged blev den første dimittend på VIAs sygeplejerskeuddannelse, der afleverede en bacheloropgave i et virksomhedsprojekt. Eksamensprojektet lagde grunden til at starte egen virksomhed.

Som den første dimittend på sygeplejerskeuddannelsen i VIA afleverede Stig Ladefoged sit afsluttende bachelorprojekt som en opgave inden for iværksætteri.

Stig Ladefoged havde under sin uddannelse på Campus Viborg specialiseret sig i kost og formidling, og det blev fundamentet for idéen om at aflevere et bachelorprojekt, der tog udgangspunkt i entreprenørskab i kombination med et sygeplejefagligt fokus.

Lige efter sin eksamen 18. januar åbnede han for sin nye hjemmeside og et telefonnummer til virksomheden, og de første opgaver lå klar til ham en uges tid efter.
Eksamensprojektet gav ekstra arbejde både for Stig og hans vejleder på sygeplejerskeuddannelsen i Viborg, Malene Hangaard Alstrup, der skulle sætte helt nye rammer for eksamensprojektet. 

Satte nye kriterier

”Det var første gang, at en studerende på sygeplejerskeuddannelsen her i VIA ønskede at aflevere et bachelorprojekt inden for entreprenørskab med fokus på virksomhedsudvikling. Jeg er selv forankret i VIAs studentervæksthus i Viborg, så jeg synes, at det var fantastisk at følge hans projekt som vejleder. Men det gav en ekstra udfordring i forhold til kriterierne for eksamen,” fortæller Malene Alstrup.

I VIA har andre studerende afleveret deres afsluttende projekt som et virksomhedsprojekt, men ikke på sygeplejerskeuddannelsen.

”Når et bachelorprojekt på sygeplejerskeuddannelsen er så iværksætterorienteret, så risikerer den studerende at skulle gå op til eksamen i dobbelt så meget som andre, hvis ikke vi ændrer på indholdskravene. Samtidig er det vigtigt at sikre, at den studerendes uddannelse er præcis lige så kvalificeret som andre sygeplejerskers.”

En nysgerrig studerende

Den nyuddannede sygeplejerske glæder sig over at have fået den unikke mulighed.

”Det har været et superspændende forløb. Og det er fantastisk, at det kan lade sig gøre at aflevere et bachelorprojekt inden for entreprenørskab. Også selv om det har givet mere arbejde, end hvis jeg havde afleveret en almindelig eksamen,” fortæller den nyuddannede sygeplejerske, Stig Ladefoged.

Han betegner sig selv som en lidt anderledes studerende.

”Da jeg begyndte på sygeplejestudiet begyndte jeg at nørde i forskning. Jeg havde interesseret mig for kost allerede i gymnasiet og var klar over, hvor meget kost og sundhed hænger sammen.”

På 6. semester tog han i praktik i Australien hos en læge med speciale i kost, og her mødte han, hvad han beskriver, en af de førende læger inden for plantebaseret kost. Under sin praktik deltog han som gæsteunderviser i et livsstilsforløb med kost, og det rejste spørgsmålet hos ham om, hvad der egentligt skal til, for at mennesker ændrer deres livsstil.

Kom tilbage med en idé i bagagen

”Da jeg kom tilbage og skulle færdiggøre min uddannelse tumlede jeg med at lave en dansk version af det australske livsstilsforløb. Jeg spurgte mig selv om, hvad der egentlig skal til for at skabe en livstilsændring. Og svaret er jo, at folk skal med i køkkenet,” siger han.

Omdrejningspunktet blev undervisning i at lave og forstå plantebaseret kost, som han havde oplevet gode resultater med i Australien, sammenholdt med at følge borgernes sundhed ud fra et sygeplejeperspektiv. Undervejs samarbejdede han med VIAs studentervæksthus i Viborg om sine planer.

Under et treugers eksamensprojekt oprettede han et forløb i samarbejde med Sundhedscenter Viborg. Her fulgte læger og sygeplejersker hans forløb med 13 borgere gennem de tre uger med samtaler, undersøgelser og madlavningskurser.

De 13 borgere havde problemer enten med diabetes eller hjerte- og karsygdomme, og resultaterne var bemærkelsesværdige. Flertallet havde gennem de tre uger forbedret deres blodtryk, kolesteroltal og søvn. De gik alle ned i vægt og flertallet oplevede at få mere energi. 

Idéen tog form

De resultater blev startskuddet til den idé, som skulle forme hans bachelorprojekt.

”Min frygt var, at jeg skulle lave stort eksamensprojekt, som efterfølgende blev glemt i skrivebordsskuffen. Men her kunne jeg lave et projekt med at bygge min egen virksomhed. Det var fantastisk,” fortæller en glad Stig Ladefoged, der nu er færdiguddannet sygeplejerske og virksomhedsejer.

Malene Alstrup, som var vejleder for ham, beskriver Stig Ladefoged som en meget innovativ studerende, der har taget ekstra uddannelse og har arbejdet meget målrettet under sit studie. Hun understreger, at man ikke behøver at tage ekstra uddannelser for at aflevere et bachelorprojekt inden for entreprenørskab.

”Man kan sagtens aflevere et virksomhedsprojekt uden at være i praktik i udlandet og påtage sig ekstra uddannelse og arbejde. Det, som er helt centralt, er at få den gode idé og have modet til at gå videre med den.”

Kontakt

Lektor Malene Hangaard Alstrup
T: 87 55 22 41
E: mhal@via.dk

Journalist Lene Rasmussen
T: 87 55 14 15
E: lenr@via.dk