Studerende fra VIA Holstebro løb med andenpladsen ved innovationsprisen 

Michael Ahle Stadsbjerg, Emma Dalsgaard Madsen og Julia Melvej Andersen kom på 2. pladsen ved den landsdækkende konkurrence om Innovationsprisen 2017
Gruppen fra venstre: Emma Dalsgaard Madsen, Julia Melvej Andersen og Michael Ahle Stadsbjerg. Foto: Andreas Bech Holm
En innovativ fistelstopper skal øge livskvaliteten hos dialysepatienter.

Tre sygeplejerskestuderende fra VIA University College i Holstebro blev nummer to ved den landsdækkende innovationspriskonkurrence, der blev afholdt på VIAs Campus i Aarhus i forbindelse med videnfestivalen Forskningens Døgn. Gruppen er i gang med udviklingen af en innovativ fistelstopper, der skal gøre det nemmere for sygeplejepersonalet at behandle dialysepatienter.

”Vores produkt er lavet sådan, at det både kan bruges af personale og patienter. Lige nu er der fokus på, at vi gerne vil behandle patienterne i hjemmet. Derfor har vi kigget på, hvad der kan give dem tryghed i hjemmebehandlingen. Patienter i dialysebehandling er meget engageret og viser initiativ i deres egen behandling, og hvis man kan lytte til dem og gøre dem mere trygge, så kan man samtidig spare dem en masse tid,” fortæller Michael Ahle Stadsbjerg, der sammen med sine to medstuderende Emma Dalsgaard Madsen og Julia Melvej Andersen har fået ideen efter at have været i praktik på Dialyseambulatoriet i Holstebro.

Forbedring af ergonomien hos patienter og personale

Dialysepatienter bruger normalt 3-4 dage ad 3-4 timers varighed på sygehuset for at renset sit blod for affaldsstoffer, fordi nyrerne ikke længere selv er i stand til det. Når kanylerne fjernes fra indstiksstederne er det vigtigt at komprimere hurtigt og med et jævnt tryk, så patienten ikke forbløder. Hertil bruges en fistelstopper. Det er en rem, der kan lave et jævnt tryk, som løsnes efterhånden. 

Ved nogle patienter komprimeres der manuelt, hvilket betyder at sygeplejersken skal bruge 10-30 minutter til at komprimere med fingrene.

”Når patienterne er i dialyse får de lagt to nåle ind, og her har vi lavet en rem, som kan lægges over sårene, så det stopper blødningen. Den er énhåndsbetjent, så patienterne selv kan gøre det. Det forbedrer ergonomien hos både sygeplejersken og patienten,” fortæller Emma Dalsgaard Madsen.

Tryghed er højeste prioritet

Da patienterne bruger meget tid på hospitalet vil det ifølge gruppen øge livskvaliteten, hvis dialysebehandlingen i stedet kan gøres i hjemmet.

”Det er patienterne, der er bedst til at vurdere, hvornår trykket skal løsnes. Vi sender ikke nogen hjem, uden de er trygge ved det, og de skal også igennem et forløb, hvor man skal være superbruger for at blive sendt hjem. Patienterne bruger lang tid på dialyse, så på denne måde bliver livskvaliteten også øget,” lyder det fra Emma Dalsgaard Madsen, og tilføjer:

”Meningen er, at man gør det hver nat, og så får man også en bedre rensning af blodet. Patienten kobler sig selv til maskinen, og så kører det hele natten.”

VIA University College har været en god mur at spille bold op ad i løbet af projektet.

”Vi er blevet rådgivet af studentervæksthuset i VIA, og de sagde vi skulle søge ind, fordi der kunne være en god læring ind i det. VIA har været rigtig hjælpsomme med at skabe kontakter og rådgive os,” siger Julia Melvej Andersen.

Hvad er en fistel? En fistel laves ved en mindre operation. En pulsåre på den ene arm kobles til en åre (vene), der fører blodet tilbage til hjertet. Efter operationen løber noget af blodet fra pulsåren over i den vene, der fører blodet til hjertet, i stedet for at løbe ned i hånden. Venen bliver i løbet af 1-2 måneder tykkere og tykkere, og kan derefter bruges til dialyse. Ved hver dialysebehandling placeres to kanyler i venen. Den ene kanyle bruges til at hente blodet ud, og sende det gennem dialysefilteret, der renser blodet. Den anden kanyle bruges til at returnere det rensede blod. Det er når disse kanyler tages ud af patienten, at fistelstopperen skal bruges til at stoppe blødningen. Kilde: Sundhed.dk

For yderligere information, kontakt

Emma Dalsgaard Madsen, sygeplejerskestuderende på VIA Holstebro
T: +45 26 83 92 34
E: 161644@via.dk

Michael Ahle Stadsbjerg, sygeplejerskestuderende på VIA Holstebro
T: +45 29 26 46 30
E: 230587@via.dk

Julia Melvej Andersen, sygeplejerskestuderende på VIA Holstebro
T: +45 21 49 22 03
E: 231554@via.dk