Sundhedsformidler uden løftede pegefingre

Billede af Stig
Stig Ladefoged Nilesen, der er midtvejs i sin uddannelse til sygeplejerske, blev i foråret 2016 uddannet som sundhedsformidler med speciale i tobak   Foto: Arkiv
Kræftens Bekæmpelse uddanner studerende fra VIA Campus Viborg til at blive sundhedsformidlere, som tilbyder viden om tobak og alkohol til elever i folkeskoler og ungdomsuddannelser
Han har prøvet at undervise 7. klasser, 9. klasser og elever på erhvervsskolen Mercantec. Og han har formidlet sin viden til forældre til store skoleelever samt lavet en ’pop-up-event på Banegården i Viborg.

Hver gang har det handlet om tobak.

Stig Ladefoged Nielsen, der er midtvejs i sin uddannelse til sygeplejerske, blev i foråret 2016 uddannet som sundhedsformidler med speciale i tobak. Det har ført ham rundt omkring på skoler og andre uddannelsesinstitutioner.

”Når jeg er ude på en skole, er formålet selvfølgelig at forsøge at forhindre, at de unge begynder at ryge. Men der er ingen løftede pegefingre eller anden form for moraliseren. Min opgave er at formidle viden, så de unge sættes bedre i stand til at træffe et valg på et informeret grundlag”, siger Stig Ladefoged Nielsen.

Hvis det er muligt at illustrere en problemstilling på en konkret måde, foretrækker Stig Ladefoged Nielsen at gøre det. Som for eksempel, når han skal undervise i lungesygdommen KOL, der ofte rammer rygere.

”Jeg udleverer et sugerør og beder de unge løbe en tur, hvor de kun trækker vejret gennem sugerøret. Det svarer til, hvordan en KOL-patient har det i dagligdagen”, fortæller den 24-årige sundhedsformidler, som har stor ros til overs for de undervisere fra Kræftens Bekæmpelse, der har stået for uddannelsen.

Kræftens Bekæmpelse: ”Vi tror, det virker”

Formanden for Kræftens Bekæmpelse i Viborg, Niels Bang Sørensen, er stolt over at være med til at sende nye unge sundhedsformidlere ud på kommunens skoler og ungdomsuddannelser. Om kort tid skal et nyt hold på 45 sygeplejerske- og pædagogstuderende uddannes.

”Sundhedsformidlerne er unge og i øjenhøjde med eleverne og kan på en anden måde end os få eleverne til at slå ørerne ud og tænke over deres egen holdning til rygning, snus og festkultur. Det tror vi på virker. Og det er der brug for. Hver eneste dag begynder 40 børn og unge at ryge i Danmark, og vi er det land i Europa, hvor de unge drikker allermest. De fortjener, at vi gør en indsats, så de ikke rammes af tobakkens og alkoholens skadevirkninger”, siger Niels Bang Sørensen.

Han er glad for at bo i en kommune, hvor ønsket om at gøre en forskel er stor. Det sidste par år har Kræftens Bekæmpelse samarbejdet med Viborg Kommune, som kontakter alle skoler og ungdomsuddannelser i kommunen og tilbyder dem gratis besøg af sundhedsformidlerne.

Giver bedre uddannelse

For VIA er det vigtigt at være en del af projektet, siger Poul Smed Folmersen, leder af pædagoguddannelsen på Campus Viborg.

”VIA har en samfundsmæssig forpligtelse. Derfor er det naturligt for os at være med i projektet. Samtidig er det en god læringsmæssig mulighed for vores studerende at skulle planlægge og formidle et stof på en pædagogisk måde. Vores studerende har en oplevelse af at kunne hjælpe”, understreger uddannelseslederen.

Det kan Stig Ladefoged Nielsen bekræfte. Han finder det meningsfuldt at arbejde med sundhedsfremme lokalt. Og han er glad for at få nogle kompetencer, som ikke er en del af sygeplejerskeuddannelsen.

”Jeg er blevet bedre til at planlægge og strukturere undervisningen, og mine formidlingskompetencer er helt klart også blevet bedre. Det er gode egenskaber at have med i bagagen, når jeg skal skabe relationer til mine patienter”, siger Stig Ladefoged Nielsen, der håber at kunne snige sig ind på dette års hold, så han kan fremover også kan blive sundhedsformidler i alkoholspørgsmål.