Tysk samarbejde giver double degree-mulighed

Tysk samarbejde giver double degree-mulighed
Asbjørn Rohold og Kinga Kocsis fra Value Chain Management-uddannelsen studerer lige nu på Hochschule Offenburg så de kan få en double degree. Foto: Prof. Dr.-Ing. Ingo Dittrich
To studerende fra VIAs Value Chain Management-uddannelse er for første gang startet op på et double degree-forløb på Hochschule Offenburg i Tyskland
Asbjørn Rohold og Kinga Kocsis fra Value Chain Management-uddannelsen i henholdsvis Horsens og Aarhus, begyndte på Hochschule Offenburg i oktober og skal være der i tre semestre. Efter de tre semestre har de erhvervet sig en double degree.

Studerende fra de to uddannelsesinstitutioner har tidligere arbejdet sammen om fælles projekter, og der har været danske studerende i Tyskland på exchange-forløb, ligesom der har været tyske studerende i Danmark på exchange-forløb. 

Erfaringerne fra de samarbejder har været springbrættet til, at VIA University College og Hochschule Offenburg nu har indgået et udvidet samarbejde, med fællesbetegnelsen Midplus, hvor også Fontys University of Applied Sciences og HZ University of Applied Sciences fra Holland deltager.

En god mulighed
Det er Mike Beyer-Pedersen, international koordinator på Value Chain Management-uddannelsen, som har været med til at etablere samarbejdet med både Hochschule Offenburg og de to hollandske universities. Han glæder sig over de muligheder, som samarbejdet giver de studerende:

”Vi har rigtige gode erfaringer med, at vores studerende samarbejder om projekter med tyske studerende fra Offenburg. Men vi har samtidig oplevet en udfordring med at få økonomien til at hænge sammen, når vi fx skal sende studerende til Tyskland i forbindelse med projekter”, forklarer Mike Beyer-Pedersen og fortsætter:

”Med Midplus-samarbejdet har vi skabt rammerne, så vores studerende får mulighed for at få vigtige internationale erfaringer, samtidig med at de får en double degree. Det bliver ligeledes en god udfordring for vores undervisere, når der kommer tyske studerende og skal afslutte deres double degree her på VIA. Jeg er i det hele taget meget spændt på, hvordan samarbejdet udvikler sig, men jeg er fortrøstningsfuld, og jeg synes, vi er kommet godt fra start”.

To uddannelser på samme tid
For Asbjørn Rohold, har det været en spændende mulighed at tage en Double Degree i Tyskland. Det har samtidig altid været et mål for Asbjørn at uddanne sig og arbejde i et andet land end Danmark:

”Med en double degree får jeg to uddannelser på samme tid. Det giver mig mange muligheder. Samtidig er Tyskland det land, som Danmark eksporterer mest til, så i forhold til jobmuligheder er det godt at kunne tysk og vide lidt om tysk kultur," siger Asbjørn Rohold og fortæller videre:

”Det er en spændende mulighed at komme til et andet land og uddanne sig, og det har egentlig altid været et mål for mig både at uddanne mig og arbejde i et andet land. Så da muligheden bød sig, slog jeg til, selvom jeg godt ved, at det er lidt et pilotprojekt, fordi Kinga og jeg er de første fra vores uddannelse, som er taget afsted”.

Jeg vil gerne bidrage og spørge
Asbjørn Rohold studerede fire semestre på Value Chain Management-uddannelsen i Aarhus, før han tog til Tyskland, hvor han skal studere i tre semestre. Men selvom Tyskland og Danmark er nabolande er der ret stor forskel på, hvordan undervisningen foregår:

”Jeg er vant til, at vi har meget gruppearbejde, og at der er meget dialog i forbindelse med undervisningen. Det er mindre udpræget i Tyskland. Her er der mange studerende, som ikke siger så meget, men jeg spørger tit og vil gerne bidrage med mine synspunkter, ligesom jeg gerne vil høre de andre studerendes synspunkter," pointerer Asbjørn Rohold og opfordrer:

”Hvis man har lyst til at tage til et andet land og studere, skal man gøre det, selvom der er meget papirarbejde man skal igennem, før man tager afsted. For jeg har oplevet at blive taget rigtig godt imod, og det virker i de hele taget som om, at de her i Offenburg er meget bevidste om at være imødekommende”.

Når Asbjørn Rohold har færdiggjort sin double degree, drømmer han om at komme til at arbejde i en stor eksportvirksomhed i Danmark, hvor han også vil få mulighed for at arbejde i udlandet i perioder.