Årets folkemøde om uddannelse sætter fokus på køn

Der er både eksperter, ministre og komikere på programmet, når uddannelsesdebatten i Nørre Nissum sætter fokus på køn.          Foto: Arkiv
Hvad kan vi gøre for at undgå, at køn afgør, hvordan unge ser på sig selv og deres muligheder for uddannelse og karriere? Disse spørgsmål bliver omdrejningspunktet for femte udgave af Uddannelsesdebatten i Nørre Nissum.

Den lille by Nørre Nissum i Nordvestjylland bliver den 7.-8. september endnu en gang fyldt med mennesker, der brænder for uddannelse. Det sker, når den årlige Uddannelsesdebat løber af stablen med deltagelse af politikere, eksperter, debattører, komikere, som i år vil tale om køn. 

”Vi kan se, at køn spiller en stor rolle i uddannelsessystemet. Lige fra vuggestuer, hvor køns-stereotyper grundlægges, til skoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser – fx i forhold til at tiltrække piger til de teknisk- og naturvidenskabelige, såkaldte STEM, fag. Derfor er det vigtigt at tale om, hvad vi kan gøre for at styrke diversiteten i uddannelsessystemet,” siger Harald Mikkelsen, rektor for professionshøjskolen VIA University College, som er medarrangør af folkemødet og bl.a. har en lærer- og HF-uddannelse i Nørre Nissum. 

Eksperter, ministre og en komiker på programmet

Han glæder sig over, at programmet igen i år tiltrækker eksperter fra ind- og udland, såsom ministre, debattører og andre, der brænder for uddannelse. Blandt andet kan man møde Undervisningsminister Merete Riisager (LA), minister for ligestilling Eva Kjer Hansen (V), kønssociolog Cecilie Nørgaard, forfatter Mette Korsgaard og komiker Sanne Søndergaard, der skal tale om, hvorvidt kreativitet er forskellig fra piger til drenge. 

Også borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm, glæder sig til to dage med fokus på uddannelse. 

”Uddannelsesdebatten i Nørre Nissum er blevet en landsdækkende begivenhed, et folkemøde for uddannelsesverdenen. Det glæder mig, at så mange interessante og interesserede mennesker kommer til Nørre Nissum for at debattere, hvordan vi skaber de bedste uddannelsesmuligheder for vores børn og unge,” siger Erik Flyvholm, der åbner arrangementet fredag den 7. september kl. 9.30.

Hvordan får man pigerne tilbage? 

Region Midtjylland, der er medarrangør, har store forventninger til flere af årets debatter. Næstformand for Regionsrådet, Hanne Roed (R), glæder sig blandt andet til at tale om den Midtjyske Teknologipagt, hvor mere end 30 uddannelsesinstitutioner, virksomheder og offentlige aktører arbejder for at få flere unge, ikke mindst piger, med naturvidenskabelige, tekniske og digitale kompetencer (STEM). 

"Hvis vi skal vinde kampen for at sikre de nødvendige kompetencer til fremtidens erhvervsliv i regionen, er det afgørende, at vi håndterer de ubalancer, som køn skaber i dag. Vi skal finde ud af, hvordan vi får flere piger til at vælge uddannelse inden for de naturvidenskabelige og tekniske fag. Samtidigt skal vi løse den udfordring, at mange drenge falder fra i det nuværende uddannelsessystem," siger Hanne Roed.

Hun runder fredagens debat af og deltager desuden i en debat om, hvordan man regionalt forholder sig til, at mange piger flytter væk fra lokalområdet, når de tager en uddannelse – og ikke vender tilbage, selv om der er brug for deres kompetencer.

Pressen er velkommen begge dage. Der er rig mulighed for interviews og networking i programmets mange aktive og indlagte pauser.

Se hele programmet her

Fakta: 

  • Uddannelsesdebatten er et gratis folkemøde for alle. Det første møde var i 2013. 
  • De seneste år har mellem 3.000 og 4.000 mennesker deltaget. 
  • Uddannelsesdebatten arrangeres af Skolebyen Nørre Nissum i samarbejde med Lemvig Kommune, Region Midtjylland og VIA University College. 

For yderligere information, kontakt:

Harald Mikkelsen, rektor, VIA University College, t: 87 55 10 01

Erik Flyvholm, borgmester, Lemvig Kommune, t: 97 83 40 79

Hanne Roed, næstformand i regionsrådet, Region Midtjylland, t: 24 96 96 31

Morten Bramming, projektleder, Skolebyen Nørre Nissum, t: 87 55 32 86

For pressetilmelding, kontakt:

Peter Lynglund, pressechef, Uddannelsesdebatten, t: 61 35 46 49