VIA forsker og klimasjæl vinder Bojsen-pris

Portrætfoto af Søren Erbs Poulsen
Søren Erbs Poulsen (tv), forsker på VIA, hædres med en af Bojsen-priserne i 2019. Her ses han ved prisoverrækkelsen, sammen med Peter Sørensen (th), bestyrelsesformand i VIA og borgmester i Horsens.
Søren Erbs Poulsen modtog i fredags en af Bojsen-priserne for sin forskning inden for energi og klima. Søren er forsker og hydrogeolog på Center for Forskning og Udvikling i byggeri, energi, vand og klima i VIA og underviser på VIAs ingeniøruddannelser.

”Det er en stor cadeau til VIA og forskningscenteret, at en af vores forskere modtager så flot en pris” siger Theis Raaschou Andersen, forskningschef for VIA byggeri, energi, vand og klima.

Søren Erbs Poulsen er indstillet til Bojsen-prisen af Peter Sørensen, bestyrelsesformand i VIA og borgmester i Horsens. Han betegner Søren som en sand klima-ildsjæl, hvis forskning er med til at afhjælpe konkrete klimaudfordringer i Horsens og Hedensted. Søren er indstillet for sit engagement i en lang række klimaprojekter. Eksempelvis bæredygtige funderingspæle i byggeriet, højvandssikring, klimavej og grundvand på Horsens Havn. 

Lokal anerkendelse føles særlig god

Søren selv er glad og beæret på egne og sine kollegaers vegne:

”Det føles særligt godt når anerkendelsen er lokal. Klimadebatten er ofte luftig og ukonkret med en masse buzz-words som almindelige mennesker - og jeg selv - kan have svært ved se meningen i. Men her i Horsens arbejder vi konkret med praktiske problemstillinger, som er opstået som følge klimaforandringer, og det er meget tilfredsstillende at blive anderkendt for den indsats”, siger Søren efter prismodtagelsen.

First-mover inden for energi

Søren fik prisen for sin forskning og sin involvering i en lang række klimaprojekter, herunder blandt andet det EUDP finansierede projekt: "Bygningsintegreret varme- og køleforsyning til fremtidens resiliente byer", der stiller skarpt på, hvordan man kan sørge for grøn energi i områder, hvor fjernvarme ikke er rentabelt.

”Søren leverer forskning på et højt nationalt og internationalt niveau og har været first-mover inden for energi. Særligt inden for den grønne omstilling og geotermi” fortæller Theis.

Geotermi, eller mere populært jordvarme, er et af de forskningsområder, Søren især har interesseret sig for. Det gælder både den dybe jordvarme og den terrænnære jordvarme.

”Jeg har en helt særlig kærlighed til jordbaserede kollektive og bæredygtige varme- og kølesystemer til den grønne omstilling uden for fjernvarmeområderne. Særligt aspekterne i at bruge jorden til passiv køling af overophedet byggeri om sommeren er noget, som vi for alvor er ved at demonstrere potentialet i. Det elsker jeg simpelthen at arbejde med, og jeg glæder mig som et lille barn til, at vi får flere forskningsprojekter inden for dette område.”

En dygtig formidler af kompleks forskning

Søren er ifølge forskningschef Theis Raaschou Andersen særlig begavet, når det kommer til at formidle kompleks forskning til samfundet.

”Søren har hjertet på rette sted, og er ikke bange for at blande sig i debatten. Derudover involverer han sig i projekter, der giver elever fra både folkeskole og gymnasier mulighed for at lære mere om klimaforandringer og klimaløsninger.”

Det er for eksempel muligt at kommer forbi og hilse på Søren til Forskningens Døgn på Campus Horsens og høre mere om, hvordan man kan bruge computerspillet Minecraft til at blive klogere på forureningen på Gasværksgrunden i Horsens.

Penge går til naturfaglig talentlinje gymnasium

Med prisen følger også 10.000 kr. som Søren ved prisoverrækkelsen kunne afsløre gives videre til talentforløbet på Horsens Gymnasium, hvor det naturfaglige dyrkes.

Fakta 

  • Søren Erbs Poulsen er forsker på VIA University College inden for energi og miljø og er bosat i Odder.
  • Han er en del af et forskningsmiljø på cirka 30 forskere på VIA University College i Horsens. Forskningscentret forsker inden for byggeri, energi, vand og klima og har et tæt sammenspil med VIAs Ingeniøruddannelser og uddannelsen til bygningskonstruktør.