VIA oplærer færøske it-vejledere i micro:bit

Billede af mikrocomputer
I ultra:bit-projektet lærer eleverne at være kreative med teknologi og kodning og dermed at opnå en større forståelse for teknologien omkring os.
Læringsprojektet ultra:bit er nu også nået til Færøerne og Grønland, hvor ca. 1.700 elever fra efteråret 2019 får en mikrocomputer til kodning. It-vejledere er netop blevet kompetenceudviklet af VIA CFU.

Center for Undervisningsmidler hos VIA (VIA CFU) er med i det såkaldte ultra:bit-projekt sammen med landets øvrige CFU’er og DR.

Læringsprojektet er nu nået til Færøerne og Grønland – efter at have involveret 60.000 skolelever i Danmark siden 2018. 

Efter sommerferien får 780 elever i 4. klasser på færøske skoler samt omkring 900 elever i Grønland nemlig mulighed for at få deres egen mikrocomputer og deltage i læringsprojektet ultra:bit – særligt i fagene matematik samt natur/teknik.

I ultra:bit lærer eleverne at være kreative med teknologi og kodning og dermed at opnå en større forståelse for teknologien omkring os. Det sker blandt andet gennem kreativt arbejde med en mikrocomputer, den såkaldte BBC micro:bit, som man kan kode til spændende projekter.

VIA CFU kompetenceudvikler it-vejledere på Færøerne

For at være klædt på til projektet er en flok færøske og grønlandske IT-vejledere netop blevet sat ind i, hvordan de kan arbejde med læringsprojektet ultra:bit. Ultra:bits ’rejsende task force’ har nemlig været i det høje nord for at holde lærerkursus om mikrocomputeren og blokkodning for IT-vejledere. Efterfølgende skal it-vejlederne udbrede viden og inspiration til de lærere, som fra august 2019 skal i gang med at undervise med ultra:bit på færøske og grønlandske skoler.

Det er to af VIA CFU’s erfarne kursusledere, der afholdt lærerkurser i ultra:bit på Færøerne – nemlig Stefan Mandal Mortensen og Peter Bak-Jensen. De er begge en del af CFU’s rejsende task force, som tilbyder lærerkurser til alle tilmeldte skole i ultra:bit-projektet.

”Stemningen på kurset på Færøerne var rigtig god, og mange havde allerede stiftet bekendtskab med micro:bits inden kursusdagen. Der blev arbejdet med DR Skoles undervisningsmaterialer til ultra:bit, som lærerne sagtens kunne se anvendt på skolerne på Færøerne,” udtaler Peter Bak-Jensen, som er CFU’s projektleder for ultra:bit, i en artikel på DR’s hjemmeside.

Norsk delegation har været på inspirationstur hos VIA CFU

Ambitionen med ultra:bit er at inspirere børn til at blive mere end teknologibrugere, nemlig til selv kreativt at kunne skabe med teknologi og samtidig tage stilling til teknologien omkring os. Indsatsen er støttet af Industriens Fond.

Projektet har inspireret skolevæsnet i Norge, og en norsk delegation besøgte derfor den 23. maj VIA CFU i Herning for at få input til at skabe en pendant til det danske ultra:bit-projekt.

Under besøget fik de fire norske gæster en præsentation af det danske projekt, og de deltog i et af VIA CFU’s kurser om ultra:bit.

I Norge kommer læringsprojektet til at hedde Super:bit, og det udrulles til efteråret. Det er fire videncentre og den norske tv-kanal NRK, der kommer til at stå for Super:bit i Norge.

Se artikel på DR.dk om ultra:bit-projektet og VIA CFU’s deltagelse.