VIA-studerende sætter fokus på FN’s verdensmål

via bygning
Alle er velkomne på dagen, hvor både studerende, undervisere, personale fra de forskellige professioner, samt fra forskellige NGO’er deltager 
På tværs af uddannelser nytænker 200 studerende deres profession. Med udgangspunkt i FN’s verdensmål skal de finde frem til nye måder at tænke fx skole, børnehave eller hospital på. Projektet fejres med en markedsdag på Campus Viborg fredag d. 1. november. 

Syv dage, 17 verdensmål og 200 studerende. Den cocktail er opskriften på nye måder at tænke fx folkeskole, børnehave eller sygehus på.

Og det er netop det, de studerende fra Campus Viborg gør. De kommer fra henholdsvis lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen. Desuden deltager studerende fra to internationale moduler, Social Entrepreneurship og Nursing.

Christoffer Vengsgaard, adjunkt VIA Pædagoguddannelsen, facilitator på forløbet, fortæller, at arbejdet er bygget på entreprenante metoder og arbejdsgange.

”Arbejdet veksler mellem at skabe en prototype, afprøve den i praksis, og så udvikle prototypen ud fra den erhvervede viden,” siger Christoffer Vengsgaard.

Reducering af spild i skolen

Han fortæller, at der er mange spændende projekter. En af grupperne arbejder fx med det 12. verdensmål, der handler om ansvarligt forbrug og produktion.

”De er i gang med at udvikle et spil om reducering af spild i skolen. Det skal være med til at gøre eleverne bevidste om madspild og affald. Alle faggrupperne bringer deres faglige viden på banen. Sygeplejerskerne har viden om sundhed generelt, og fx om hygiejne i forbindelse med affaldsprodukter. Mens pædagogerne har kendskab til vigtigheden af de sociale relationer og trivsel i fællesskaber,” siger Christoffer Vengsgaard. Og uddyber videre, at de lærerstuderende ved noget om at inddrage affalds- og madspildsproblematikken i undervisningen.

”Netop det tværprofessionelle samarbejde er styrken i projekterne. De forskellige vinkler fra de andre uddannelser hjælper til at få øje på nye muligheder fra de forskellige uddannelser. Og det er samtidig med til, at de får øje på egne blinde pletter,” siger Christoffer Vengsgaard, der tilføjer, at gruppen overvejer at udvikle en workshop, hvor de kan inspirere personalet på forskellige arbejdspladser.

Kom og oplev fremtidens arbejdspladser

Afslutningen af forløbet foregår som på en markedsplads fredag d. 1. november fra kl. 10-12 på Campus Viborg. Her kan gæsterne gå rundt, opleve og høre om de forskellige projekter.

Alle er velkomne på dagen, hvor både studerende, undervisere, personale fra de forskellige professioner, samt fra forskellige NGO’er deltager for at lære mere om at arbejde med

Kontakt:

Christoffer Vengsgaard, chve@via.dk, 87 55 37 97

Hvor:

Campus Viborg, Prinsens Allé 2, 8800 Viborg

Hvornår:

Fredag d. 1. november kl. 10-12

Fakta om projektet

  • Et tværprofessionelt projekt med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål.
  • I projektet deltager studerende fra lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen. Desuden deltager studerende fra to internationale moduler – Social Entrepreneurship og Nursing.
  • I 2019 blev VIA kåret som årets mest entreprenante uddannelsesinstitution for 3. år i træk.
  • Alle VIAs studerende bliver undervist i FN’s verdensmål

Projekter:

Skolemad af madspild

Temaunger om verdensmålene i uddannelsessektoren– fra børnehave til universitet

Sundhed og mental sundhed i skolen

Naturbevarelse gennem spil og leg for indskolingselever

Negativ social arv og nye perspektiver

Affald – recycling, upcycling - en ny måde for organisering af det institutionelle liv i skolen og på hospitaler.

Udvikling af aktiviteter og undervisningsmaterialer om Verdensmål.

Værdifulde fællesskaber gennem mødet mellem ældre og skoleelever.

Genbrug af sportsklubbers fodbolde/håndbolde.

Reduktion af forbrug af plastikhandsker i sygeplejeprofessionen.

Re-branding af sygeplejeuddannelsen.

Stop madspild.