6.131 får ja til studieplads i VIA

Studerende fra VIA Aarhus Campus C
Danmarks største professionshøjskole, VIA University College, der udbyder 42 forskellige uddannelser i Region Midtjylland, sender i dag e-mails til 6.131 ansøgere om, at de har fået plads på deres ønskede studie. Foto: Arkiv.
Pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne i VIA er fyldt helt op med nye studerende. Men der er stadig ledige studiepladser på blandt andet lærer- og ingeniøruddannelserne.

I dag bliver spændingen udløst for de næsten 95.000 unge, der i år har søgt ind på en videregående uddannelse. 30. juli er nemlig datoen, hvor ansøgere får svar på, om de er blevet optaget på deres drømmestudie eller ej.

Danmarks største professionshøjskole, VIA University College, der udbyder 42 forskellige uddannelser i Region Midtjylland, sender i dag e-mails til 6.131 ansøgere om, at de har fået plads på deres ønskede studie.

Det er en stigning i optaget hos VIA på 2,4 procent i forhold til samme dato sidste år.

Desuden har ansøgerne selv kunnet logge sig ind på VIAs helt nye optagelsesportal fra klokken 00.01 den 30. juli for at se, om de er sluppet gennem nåleøjet.

Sundhedsuddannelser med høje adgangskrav

De studier hos VIA, der kræver de højeste karaktergennemsnit for at blive optaget, er sundhedsuddannelserne i Aarhus.

Fysioterapeutuddannelsen i Aarhus kræver et karaktergennemsnit fra gymnasiet på 9,5. VIA Ernæring & Sundhedsuddannelsen i Aarhus kræver et karaktergennemsnit på 9,2, og på sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus er adgangskravet 9,1.

De nævnte karakterkrav gælder for ansøgere, der er optaget gennem kvote 1, hvor det alene er karaktererne fra gymnasiet, der tæller. Ansøgere, der har søgt ind gennem kvote 2, vurderes på en kombination af karakterer samt livserfaringer fra eksempelvis job, rejser og højskoleophold.

Uddannelser målrettet konkrete job

”Vi glæder os meget over, at der er så stor søgning til VIAs uddannelser. Især er det positivt, at der både er stor interesse for de uddannelser, der er målrettet det private arbejdsmarked, og dem, der sigter mod offentlige arbejdspladser, for samfundet har jo behov for begge dele for at skabe vækst og bevare velfærden,” siger professionshøjskoledirektør Asbjørn Christensen fra VIA University College.

Eksempelvis er optaget på VIAs ingeniøruddannelser i år steget med 26 procent til 602 ingeniørstuderende. På VIAs sygeplejerskeuddannelser er der i år optaget 764 nye studerende svarende til 7 procent flere end i fjor.

En opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at syv ud af årets ti meste søgte uddannelser er professionsbacheloruddannelser - nemlig uddannelserne til pædagog, sygeplejerske, diplomingeniør, socialrådgiver, lærer, fysioterapeut og markedsføringsøkonom, som alle udbydes af VIA.

Asbjørn Christensen mener, at interessen hænger sammen med, at professionsbacheloruddannelserne er målrettet konkrete job på arbejdsmarkedet og giver mulighed for at sætte aftryk på udviklingen i samfundet.

Samtidig har det appel til mange unge, at professionsbacheloruddannelserne bygger på en kombination af teori og praksis.

Rekordsøgning for ottende år i træk

I alt har VIA i år modtaget 20.541 ansøgninger til sine 42 uddannelser, hvilket er rekord for ottende år i træk. I fjor fik VIA 20.337 ansøgninger.

De positive tal har dog den konsekvens, at mange unge i dag bliver skuffet med et afslag på at komme ind på deres drømmestudie. På mange uddannelser er der nemlig et loft over, hvor mange studerende, der må optages. Konkret har 28 procent af ansøgerne til VIA fået afslag på en studieplads.

Reglerne gør, at der er helt fyldt op på VIAs uddannelser til blandt andet pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver og fysioterapeut.

Gode muligheder for de afviste

For de afviste er der dog stadig ledige studiepladser at søge. Det gælder især på uddannelser, hvor der er såkaldt ’frit optag’ for alle, der opfylder optagelseskravene.

Eksempelvis er der ledige pladser på VIAs dansk- og engelsksprogede ingeniøruddannelser. VIA har på grund af frit optag også ledige studiepladser på uddannelserne til blandt andet bygningskonstruktør, produktionsteknolog, markedsføringsøkonom og professionsbachelor i offentlig administration.

Ledige studiepladser er der også på tre af VIAs læreruddannelser, selv om der i år har været større søgning til læreruddannelsen end i fjor og allerede er optaget 725 nye studerende på VIAs fire læreruddannelser i Aarhus, Silkeborg, Skive og Nørre Nissum. Det svarer til 2,1 procent flere lærerstuderende end i fjor.

Det næstbedste kan også være godt

Traditionelt har VIA hvert år et efteroptag efter 30. juli på flere hundrede studerende. Derfor forventer VIA at nå tæt på 6.500 nye studerende i år inden studiestart i september.

Asbjørn Christensen påpeger, at der fra tidligere år er mange gode eksempler på, at ansøgere, der i første omgang fik afslag fra deres ønskede uddannelse, er blevet glade for en alternativ uddannelse.

Han anbefaler derfor unge uden studieplads at skynde sig at gå ind på VIAs hjemmeside. Her er der en liste over ledige studiepladser, der kan søges.

Yderligere information fås hos:

Asbjørn Christensen, professionshøjskoledirektør hos VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 10 11. Email: ac@via.dk

Konstantin Lassithiotakis, direktør for de privatrettede uddannelser hos VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 40 11. Email: kl@via.dk

Kiri Kesby, journalist hos VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 14 61 / 20 49 90 30. Email: kike@via.dk

Se oversigt over ledige studiepladser her

Se original foto her