Fra skolebænk til droneflyvning

Sune Yde Nielsen
”Folk skal ikke være bekymrede for, at den kan se gennem vægge eller den slags. Deres privatliv er helt i sikkerhed,” forsikrer Sune om dronen, der flyver tæt ved folks huse og haver. 
Bygningsingeniørstuderende Sune Yde Nielsen har med sin flyvende drone sparet borgere for flere hundredtusind kroner.

300.000 kroner. Det har VIA-studerende Sune Yde Nielsen sparet beboerne for i Rønde på Djursland på under fire uger. Sidste år fik han nemlig en god ide til, hvordan man termograferer vandledninger på folks private grund - helt uden at forstyrre dem. Med hjælp fra VIA og især praktikstedet Rønde Fjernvarme er ideen nu virkelighed – og på sigt en levevej.

Vandtabet er halveret

Otte arme, pulserende summen og infrarøde kort - det lyder som noget fra en militæraktion eller et computerspil. 36-årige Sune bruger det meste af sin arbejdsdag i praktikken på at nedbringe vandtab. Et af værktøjerne til det er en drone, der skal kortlægge fjernvarmeværkets forsyningsnet.

I nattens stilhed undgår man de fleste forstyrrelser som trafik og nysgerrige blikke, når dronen i en højde af op til 50 meter flyver over Røndes forsyningsnet. Monteret med et termisk kamera kan den måle overfladetemperaturer. Gennem specielt software sender dronen automatisk billeder til fjernvarmeværket, hvor de så kan finde markante temperaturforskelle. Det er ofte tegn på lækager, hvor pengene bogstaveligt fosser ud.

”Der har været et tab på 12 kubikmeter vand i døgnet, som koster 600.000 kroner om året. Det er nu halveret, så der er allerede sparet 300.000 kroner årligt,” fortæller Sune om resultatet af bare fire droneflyvninger over den sidste måneds tid.

VIA er mere end undervisning

Sune har altid interesseret sig for teknologi, og som vinder af Innovationsprisen 2015, og dermed 50.000 kroner, kunne han virkeliggøre projektet ’Luftbåren termografisk kortlægning’ ved at investere i det rette udstyr. Men interesse og udstyr er ikke nok. Reel faglig viden er nødvendigt, og der har VIA spillet en vigtig rolle på flere måde.

”VIA har givet mig meget mere end bare skolegang,” fortæller Sune, der egentligt er uddannet tømrer og også har forsøgt sig med universitet.

”Jeg kan bruge de grundlæggende fag, men VIA har også været inspirationskilde til det konkrete projekt. Undervisningen er ikke en monolog, men en dialog med de studerende, hvor der altid er tid til en ekstra snak. Underviserne ser helt sikkert muligheder frem for begrænsninger,” siger Sune, som også har haft glæde af sparing om iværksætteri. Sune har startet virksomheden Drone Systems, hvor han skal videreudvikle og sælge droneflyvninger til andre fjernvarmeværker. Tre har allerede meldt sig som fremtidige kunder.

Han vil dog gerne gøre sin uddannelse færdig, for særligt fleksibiliteten i valg af fag kan han bruge til at specialisere sig endnu mere.

Det var også i dialog med VIA, at projektet, der egentligt var tiltænkt varmetab i bygninger, kom til at handle om vandlækager. Og det gav hurtigt en praktikplads.

”Praktikken var aftalt allerede inden jeg havde søgt,” fortæller han om pladsen på Rønde Fjernvarmeværk, der udover potentielle kunder giver ham konkret erfaring at bygge videre på.

”Efter at have fået fingrene ned i mulden, har jeg indset, hvor meget jeg faktisk kan tilbyde erhvervslivet. Det er fedt at være en del af den daglige drift og se i praksis, hvordan jeg kan spille ind på sigt. Jeg er mere velinformeret om branchens reelle udfordringer."

Nye øjne styrker virksomheden

På Rønde Fjernvarmeværk tvivler man ikke på, at det var rigtigt at satse på Sune som praktikant.

”Vi er udfordret af at vedligeholde vores ledningssystemer, så Sunes ide kommer på et godt tidspunkt. Vi vil give ham alle de nødvendige vilkår og hjælpe ham med at tilpasse produktet til fjernvarmeværker,” fortæller driftsleder Torben Olsen, der tydeligt ser fordelene ved at byde praktikanter indenfor.

”Fra en travl hverdag og til at opfinde og søsætte et projekt som Sunes er der langt. Så tidsmæssigt er praktikanter en fordel. Men vi er også afhængige af den nyeste viden på området. Den kommer de jo med – sammen med gå-på-mod og kreative ideer,” fortæller driftslederen og afslutter: 

”Det er første gang, vi har en VIA-studerende i praktik – men han bliver absolut ikke den sidste.”