VIAs fysioterapeutuddannelse i Holstebro knækker koden for udlandsophold

antona-astrup
Antona Astrup sammen med en af børnene fra børnehjemmet i Uganda. Privatfoto: Antona Astrup
En studietur til Holland gav blod på tanden for en lang række studerende, som netop er hjemvendt fra udlandspraktik. 
For mange studerende kan det være udfordrende at begive sig ud i verden, møde nye kulturer og tale andet end sit modersmål. Det har i mange år været virkeligheden for de studerende på VIAs fysioterapeutuddannelse i Holstebro, men det besluttede Nickolaj Hove, lektor og international koordinator på VIA i Holstebro, at lave om på. 

Internationalt samarbejde 

Det har i flere år været et mål i VIA, at de studerende tager på udlandsophold enten gennem praktik eller valgfag, og derfor valgte Nickolaj Hove i samarbejde med Lene Kirk, uddannelsesleder på VIAs fysioterapeutuddannelse i Holstebro, tilbage i 2017 at fokusere på internationale indsatser. Efter forhandlinger med forskellige universiteter i Europa landede han til sidst en bæredygtig aftale med Avans University i Holland med henblik på at afvikle en årlig, tilbagevendende, international studieuge for 5. semester studerende på fysioterapeutuddannelsen i Holstebro.

”I foråret 2019 rejste 26 fysioterapeutstuderende fra VIA til Avans University for at deltage i den første internationale studieuge nogensinde. Studieugen bestod af tværinternationalt arbejde i grupper, hvor de studerende blev udfordret på sprog, personlige kompetencer og interkulturelt samarbejde. Det var en kæmpe succes med over 160 studerende fra syv forskellige lande,” fortæller Nickolaj Hove Nielsen og fortsætter:

”Denne oplevelse gjorde noget særligt ved de studerende, og i samråd med medarbejderne på fysioterapeutuddannelsen eksploderede interessen for at tage ud i verden og prøve sig selv af i valgfaget på 7. semester.”

Ny rekord  

I januar 2020 valgte hele 16 studerende at rejse ud i verden i 6 uger, og de skrev dermed historie på fysioterapeutuddannelsen ved at være det højeste antal studerende, der rejser ud i valgfaget på ét semester. Hidtil har det kun været 2-3 studerende per semester, der taget springet og rejst ud i verden.

En af de studerende, som var med på studieturen til Avans University og derefter valgte at rejse ud på 7. semester er Antona Astrup, der pakkede rygsækken og rejste alene til Uganda for at arbejde som fysioterapeut på et børnehjem for handicappede børn.

For hende var det en kæmpe øjenåbner at møde en helt ny kultur, der var alt andet end det hun kendte til. Hun blev mødt af stor fattigdom og dårlige vilkår for børnene, men opholdet gav hende mere end hun nogensinde havde turde drømme om.

”Jeg har aldrig arbejdet med børn før, så det var meget interessant at se, hvordan jeg kunne hjælpe dem med min teoretiske viden fra VIA omsat til praksis,” fortæller Antona Astrup og forklarer hvordan hun udover at lave fysioterapeutiske øvelser med børnene også brugte meget tid på at lege med børnene og vise dem omsorg.

For at hjælpe børnene yderligere oprettede Antona Astrup en indsamling på Facebook, hvor venner og familie kunne donere penge til børnene på børnehjemmet i Uganda.

”Jeg fik i alt samlet 13.000 kroner ind, som jeg brugte til at købe 500 kyllinger, som kunne lægge æg og derefter blive solgt eller brugt i madlavning på børnehjemmet. Derudover blev pengene brugt på nye redskaber til børnene, skolepenge samt til at fylde madlageret op på børnehjemmet,” fortæller Antona Astrup.

På trods af opholdets korte tid gjorde børnene så stort et indtryk på Antona Astrup, at hun allerede nu er i gang med at spare penge op, så hun kan besøge børnene igen næste år. 

Hårde skæbner 

En anden studerende, der tidligere i år valgte at tage springet og rejse til Cambodja med fem andre studerende fra fysioterapeutuddannelsen er Daniel Skriver. For ham fik den internationale studietur til Holland stor betydning.

”Jeg har altid været lidt usikker på engelsk, men fordi vores studietur til Avans University var så stor en succes, blev jeg mere sikker på mig selv, mit engelsk og sidst men ikke mindst blev jeg mere ansvarsbevidst og handlekraftig,” fortæller Daniel Skriver.

Det var derfor oplagt for ham at rejse til Cambodja og få noget konkret erfaring han kan bruge, når han er færdig med sin uddannelse til sommer. 

Han arbejdede som fysioterapeut på et hjem for efterladte og handicappede børn. Her blev han præsenteret for nye metoder at træne børnene på, som adskilte sig fra det, han ellers havde lært på sin uddannelse. Samtidig var det vigtigt for ham at inddrage den evidensbaserede viden han havde med i sin teoretiske baggage fra fysioterapeutuddannelsen og finde den ideelle behandling til hvert enkelt barn. For at effektivisere fysioterapeuterne på hjemmets praksis havde også som mål at videreformidle sin viden til dem.

”Jeg lærte utrolig meget, for børnene fejlede alt fra Downs syndrom til autisme og Cerebral parese og skulle derfor behandles forskelligt. Det var utrolig hårdt at være sammen med børnene, fordi de havde nogle triste skæbner, men samtidig var det en kæmpe gave at kunne hjælpe dem. Jeg har fået erfaringer, jeg aldrig ville kunne have fået hjemme i Danmark,” fortæller Daniel Skriver og forklarer hvordan rejsen til Cambodja gav ham en øget forståelse for kulturelle forskelligheder og dermed et internationalt udsyn, som han er overbevist om er nødvendigt og som han ikke havde fået, hvis han var blevet hjemme i Danmark.

En tryg ramme er altafgørende 

Nickolaj Hove, lektor og international koordinator på VIA i Holstebro glæder sig over det store antal studerende, der valgte at rejse ud i valgfaget i år og for deres positive oplevelser af rejserne. For ham er der ingen tvivl om hvorfor blev en succes. 

”Ved at forpligte de studerende ind i en global verden med først en tryg rammesætning i den internationale studieuge og derefter med frie tøjler i den store verden på 7. semester, har vi skabt en model, der giver de unge tro på dem selv og en værdifuld viden om verden,” fortæller han.

Kontakt for yderligere information: 

Nickolaj Hove, lektor og international koordinator, Campus Holstebro. Tlf: 27261977. E-mail: nihn@via.dk

Lene Kirk, uddannelsesleder på fysioterapeutuddannelsen, Campus Holstebro. Tlf: 87552368. E-mail: lk@via.dk