Mere fysisk træning til hjertepatienter

Torben Mølgaard-Andersen
Torben Mølgaard-Andersen har deltaget i det udvidede genoptræningsforløb på Aarhus Universitetshospital. Foto: Carsten Lundager.
Der er ikke noget nyt i, at hjertepatienter har god effekt af motion. Men hvor ofte og hvor længe en genoptræning skal tilrettelægges for at forebygge nye hjerteanfald, har der ikke eksisteret videnskabelige belæg for. Forskere fra VIA Sundhed i Aarhus har nu været med til at udvikle en metode til at måle, hvordan fysisk træning dæmper betændelsestilstande og derved sandsynligvis mindsker risikoen for et nyt hjerteanfald. Aarhus Universitetshospital har ændret praksis og tilbyder nu alle hjertepatienter 12 ugers genoptræning mod tidligere otte uger.

Hjertepatienter bliver opfordret til at motionere - det er godt for hjertet. Men hidtil har man ikke haft en målbar størrelse for, hvilken motion og hvor meget motion, der var bedst. Det har man nu.

I et klinisk forskningsprojekt har forskere fra Bioanalytikeruddannelsen på VIA University College i Aarhus været med til at udvikle en metode til at påvise, hvordan fysisk træning dæmper betændelsestilstande – eller inflammation – i kroppen og derved sandsynligvis mindsker risikoen for et nyt hjerteanfald.

Betændelsestilstande skaber blodpropper

Med alderen opstår der aflejringer på indersiden af blodårerne i hjertet hos de fleste mennesker. Aflejringerne er beskyttet af en hinde.

”Men hvis der opstår en slags betændelse eller inflammation i hinden, bliver den skør og kan briste, og så vil de blodstørknende komponenter sætte sig og lukke til, og så har man en blodprop, og der kommer ingen ilt til hjertet. Nu er vi ved hjælp af nogle biomarkører i stand til at registrere, hvordan fysisk træning har en dæmpende effekt på inflammationstilstanden i hjertet,” fortæller faglig projektleder og ph.d. Malene Munk Jørgensen fra Bioanalytikeruddannelsen på VIA University College i Århus.

Mere træning har større effekt

Projektet viste, at træningsforløb på både otte og 12 uger har effekt og giver en inflammationsdæmpning. Men 12 ugers optimeret træning er bedre end de otte uger, som Aarhus Universitetshospital tidligere tilbød patienterne. Selv et helt år efter kan man måle en positiv effekt af de 12 ugers træning,” fortæller hun.

Generelt kan det være svært at få hjertepatienter til at motionere så meget.

”Derfor har det en kæmpe betydning i forhold til at få folk til at gennemføre et træningsprogram, at vi nu kan vise dem sort på hvidt, at de mange ugers træning vitterlig har en gunstig effekt,” siger Malene Munk Jørgensen.

Forskningsprojektet har været forankret på Bioanalytikeruddannelsen på VIA University College i Aarhus i samarbejde med Fysioterapi- og Ergoterapiafdelingen, Hjerte-lunge karkirurgisk afdeling T, Klinisk Immunologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet. Studerende på VIA Sundhed har været med til at sætte analyserne op, og projektet har været et foregangsprojekt for andre samarbejdsforløb mellem studerende og forskere.

For mere information, kontakt:

Malene Munk Jørgensen
Faglig projektleder og ph.d.
T: 87 55 25 40
E: mmj@via.dk

Denne artikel er oprindeligt bragt på uc-dk.dk

Download originalfoto