Pædagog i New Zealand

Mand kigger ud i naturen
Martin Maarup Kristensen, studerende på VIA Pædagoguddannelsen, er i øjeblikket i gang med seks måneders praktik i New Zealand. Foto: Privat
29-årige Martin Maarup Kristensen er i gang med sit sidste år på VIA Pædagoguddannelsen i Randers. I øjeblikket er han i praktik i New Zealand, hvor han arbejder med resocialisering af stigmatiserede og kriminelle unge
”Der er 17.664 km i fugleflugtslinje fra her, hvor jeg befinder mig nu og hjem til Randers. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at komme længere væk hjemmefra på denne klode,” konstaterer Martin Maarup Kristensen.

Hans stemme over skype-forbindelsen lyder veltilpas med den kendsgerning. Og Martin giver også flere gange udtryk for, at han trives med sit liv i New Zealand. 

Han læser på sidste år af VIA Pædagoguddannelsen i Randers og er i den forbindelse ude i sin sidste praktik, der forløber over seks måneder. Han arbejder med resocialisering af kriminelle unge og har selv fundet praktikpladsen via kontakter i sit private netværk. I det daglige arbejder han tæt sammen med uddannede socialrådgivere. 

Høj faglighed gør en forskel
”Jeg har været her i tre måneder nu, og jeg kan tydeligt mærke, at de unge, som jeg arbejder med, åbner mere og mere op og viser mig tillid. Mange af dem kommer fra Samoa, Tonga og andre af de Stillehavsøer, der ligger i nærheden af New Zealand. De har svært ved at tilpasse sig, og mange kommer ud i kriminalitet,” siger Martin og fortæller, at flere af dem har udgangsforbud eller går med fodlænke.

Han arbejder i en såkaldt Community organisations skole i den sydlige del af Auckland, der er landets største by med cirka halvanden million indbyggere. Det er et stærkt belastet område, hvor de unge mænd og kvinder har brug for al den pædagogiske hjælp og støtte, som de kan få i hverdagen, men de har ikke meget tillid til systemet.

Redder en lille del af verden
”Nogle af dem taler end ikke engelsk, og på øerne har de været vant til at klare sig igennem tilværelsen ved at fiske i havet og plukke kokosnødder i baghaven. Det er nogle helt andre kompetencer, der kræves for at klare sig i det new zealandske samfund. Derfor falder en del af dem igennem og ender som marginaliserede og med stor risiko for en kriminel løbebane,” forklarer Martin.

Det er en barsk virkelighed, han er landet i, hvor flere af de unge har truet med at begå selvmord. Martin fortæller, at New Zealand har den højeste selvmordsrate i verden blandt unge.

”Man kan ikke redde hele verden, men jeg kan arbejde for at gøre den til et lidt bedre sted, for lige præcis de her mennesker i det her tidsrum,” siger Martin, der på sigt drømmer om at tage en kandidatgrad i psykologi eller antropologi.

UD I VERDEN MED VIA

De studerende på VIA University College har en bred vifte af muligheder for at komme til udlandet på udveksling eller i praktik i løbet af deres uddannelse. VIA er garant for, at kvaliteten er i orden, så studietiden ikke forlænges og hjælper de, der har lyst, med at komme af sted. VIA har samarbejdsaftaler med uddannelsesinstitutioner i en lang række lande verden over, blandt andet i Grønland, Norge, England, Schweiz, Spanien, USA, Thailand og Australien.