PROLECT vinder Innovationsprisen 2016

Petrea Krag Burba vandt innovationsprisen 2016
Petrea Krag Burba var en glad og fortjent vinder af både 1. og 2. præmien da Innovationsprisen 2016 blev uddelt på VIA Campus Horsens.
Ved at spise græshopper og andre insekter med højt proteinindhold kan mennesker i verdens fattige lande undgå sult. Petrea Krag Burba fra Aalborg Universitet har vundet Innovationsprisen 2016, som uddeles af VIA University College, for at have opfundet et produkt til nemt at indsamle insekter.

I forbindelse med afviklingen af Forskningens Døgn på VIA i Horsens blev Innovationsprisen 2016 uddelt. Vinderen blev Petrea Krag Burba fra Aalborg Universitet med projektet PROLECT.

I alt 10 innovative projekter, udviklet af studerende fra videregående uddannelser i hele landet, kæmpede den 28. april under Forskningens Døgn om Innovationsprisen 2016 og en førstepræmie på kr. 50.000. Niveauet var højt – de studerende formåede både at tænke innovation og praktik ind i deres projekter.

Gæsterne til Forskningens Døgn hos VIA University College i Horsens fik præsenteret de 10 projekter, som var blevet udvalgt blandt i alt mere end 80 forskellige forslag, der var sendt ind til konkurrencen. Gæsterne kunne efterfølgende stemme på deres favorit, og gæsternes stemmer var, sammen med en fagjurys stemmer, med til at bestemme vinderen af Innovationsprisen 2016.

VIA University College uddeler hvert år under Forskningens Døgn Innovationsprisen.

Der er 62 procent protein i en græshoppe

PROLECT blev en fortjent vinder af Innovationsprisen 2016. Juryen lagde vægt på, at Petrea Krag Burba fra Aalborg Universitet med PROLECT havde fundet et simpelt produkt til at indsamle græshopper og andre insekter med. En opfindelse som kan komme mange mennesker til gode - særligt i lande, hvor hungernød er udbredt.:

”Min ambition var at få en idé, der kunne gøre forskel. For jeg fandt ud af, at hvert niende menneske i verden lider af hungersnød. Samtidig fandt jeg ud af, at der et meget højt næringsindhold i insekter, som udgør 80 procent af alle verdens dyr. Så det var oplagt at finde en metode til at indsamle insekter,” forklarer Petrea Krag Burba og uddyber:

”I første omgang blev jeg inspireret af, at man på restauranter som Noma spiser forskellige former for insekter. Og så fandt jeg ud af, at der er et meget højt proteinindhold i fx græshopper – faktisk 62 procent. Det betyder, lidt forenklet, at mange mennesker kan få dækket deres behov for næring ved at spise insekter”.

Vinderen blev også nummer 2

Innovationsprisen 2016 kårede både en første-, anden- og tredjeplads. Og det blev en dobbelt-triumf for Petrea Krag Burba. For udover at vinde førstepræmien på 50.000 kroner for sit eget projekt PROLECT, vandt hun sammen med tre studiekammerater fra Aalborg Universitet også 2. præmien for produktet OSCA.

OSCA er et produkt, som rengør brandmænds (røgdykkeres) udstyr på ulykkesstedet, så brandmændene ikke tager sod fra ulykkesstedet med tilbage til brandstationen. Sod er nemlig meget kræftfremkaldende, og forholdsvist mange brandmænd bliver ramt af kræft.

Tredjepræmien gik til fire studerende fra DTU, som havde opfundet produktet Cloud Polish. Cloud Polish optimerer overfladen på 3D-printede produkter, og gør den glat og blank. Målgruppen er i første omgang brugere af 3D-print på hobby-niveau.

Ministeren var imponeret

Det var uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs, der åbnede Forskningens Døgn. Hun fik efterfølgende en kort præsentation af hver af de 10 projekter, der var indstillet til Innovationsprisen 2016. Niveauet imponerede ministeren, og Petreas idé med PROLECT fokuserede på et område, som i særlig grad interesserer Ulla Tørnæs:

”Stort tillykke til Petrea og PROLECT med Innovationsprisen 2016. Som tidligere udviklingsminister er sult i udviklingslandene et emne, som ligger mit hjerte nært. Og når jeg møder et ungt menneske som Petrea, der kobler forskning og uddannelse sammen mod bekæmpelse af sult i udviklingslandene, så gør det indtryk,”  siger Ulla Tørnæs og fortsætter:

”Jeg må sige, at jeg er utrolig imponeret over den innovation og det engagement, som jeg oplevede til Forskningens Døgn hos VIA i Horsens, hvor jeg blev præsenteret for alle de ti projekter, der var indstillet til Innovationsprisen 2016”.

For yderligere oplysninger kontakt:

Projektleder René Dybdal Pedersen, VIA University College, på redp@via.dk eller 87 55 29 74.

Fakta om Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival. Festivalen byder på 500 arrangementer, foredrag og events spredt ud over hele Danmark.

Formålet er at øge opmærksomheden for forskning og samtidig skabe forståelse for den betydning, forskning har for vores samfund og hverdag.

I 2016 er det tolvte gang, at Uddannelses- og Forskningsministeriet, i samarbejde med lokale aktører, inviterer til Forskningens Døgn.

Forskningens Døgn er et arrangement, der er åbent for alle, og der er gratis entre. Ulla Tørnæs åbner dagen kl. 9:30 og der er aktiviteter hele dagen frem til kl. 17:00.

Fakta om Innovationsprisen 2016

Innovationsprisen blev uddelt i forbindelse med afholdelsen af Forskningens Døgn på VIA University College Campus Horsens torsdag den 28. april

For første gang i Innovationsprisens historie var der i 2016 præmier til både 1. 2 og 3. pladsen.

1. pladsen modtog kr. 50.000 + Springboard® forløb ved CONNECT Denmark. 2. og 3. pladsen modtog henholdsvis kr. 20.000 + Pitch Springboard forløb ved CONNECT Denmark og kr. 10.000 + Pitch-træning ved CONNECT Denmark.

Præmierne fra CONNECT Denmark har alle til formål at hjælpe de studerende til en realisering af deres projekt. Du kan læse mere om ydelserne på deres hjemmeside connectdenmark.com

Fakta om VIA University College

VIA er Danmarks største professionshøjskole med 18.500 studerende og 2.100 medarbejdere.

VIA udbyder 42 forskellige professionsbacheloruddannelser til blandt andet ingeniør, lærer, pædagog, designer, sygeplejerske, bygningskonstruktør, filmanimator, socialrådgiver, fysioterapeut og bioanalytiker.

VIA er kåret som Danmarks mest entreprenante uddannelsesinstitution af Young Entreprise.

VIA har 18 videncentre, der beskæftiger sig med praksisrettet forskning og udvikling. Aktiviteterne foregår i samarbejde med virksomheder, offentlige institutioner og organisationer.

På Campus Horsens er der 4.000 studerende. Heraf er halvdelen internationale studerende.


Download original foto