Studerende tager på praktikophold i Afrika

Studerende på praktikophold i Afrika
Fem studerende fra VIA Administrationsbacheloruddannelsen glæder sig til at lære om den afrikanske organisationskultur på deres studie- og praktikophold i Tanzania i Afrika. 
I seks uger skal fem studerende fra VIA Administrationsbacheloruddannelsen på studie- og praktikophold i Tanzania. Målet er at få international forståelse og solidaritetsarbejde i Afrika ind under huden. (Fra venstre: Lasse Schmidt, Christian Dyreborg Nielsen, Martin Rindom Elbæk, Jette Holst og Nikolaj Borup Winther)

Studerende tager på praktik i Afrika

Fem studerende fra VIA administrationsbacheloruddannelsen i Aarhus skifter klasseværelset ud med forskellige arbejdspladser i Afrika. 

Det sker, når de som led i et nyt fag, ”Offentlig administration i internationalt perspektiv”, skal være seks uger i Arusha i Tanzania. Byen har ca. 800.000 indbyggere og ligger tæt ved Mount Kilimanjaro. 

Besøg på uddannelse og arbejdspladser

De første tre uger skal de studerende enten være på en teknisk skole eller på et uddannelsescenter. Deres studie- og praktikophold afsluttes med tre ugers praktik på regionale fagforeningskontorer i Arusha. Her skal de udover fagforeningsarbejdet også besøge forskellige private og offentlige arbejdspladser. 
I de sidste tre uger skal de studerende udvikle solidaritetsprojekter i samarbejde med faglige partnere. Efterfølgende skal de markedsføre og søge støtte til projekterne i Danmark.

Styrke interkulturelle kompetencer

Der er tale om et pilotprojekt, som har til formål at understøtte internationaliseringen på administrationsbacheloruddannelsen. Desuden skal projektet styrke og udvikle interkulturelle kompetencer hos de studerende. Hvis det bliver en succes, er det tanken, at faget 'Internationalisering', samt studieophold i et andet land, skal fortsætte.

Vi lærer af de andre kulturer

21-årige Jette Holst er en af de studerende, der skal af sted til Afrika. Hun ser studieopholdet som en spændende måde at lære om internationale forhold og møde andre kulturer.

”Man kan godt gå rundt og tro, at den måde, som vi gør tingene på her i Danmark, er den eneste rigtige. Men jeg tror, at det er godt at opleve andre kulturers tilgang til samfundsopgaverne – og lære af dem. Så jeg glæder mig rigtig meget til at opleve, hvordan tanzanianerne arbejder med administration, siger Jette Holst. 

For hende betyder solidaritetsarbejdet også meget:

”Jeg har været fodboldtræner gennem otte år, hvor jeg hjælper børn med at blive gode til boldspil og samarbejde. Så det med at hjælpe andre er vigtigt for mig,” siger Jette Holst, der også ser rejsen til Tanzania som en god chance for personlig udvikling. 

Indblik i administrativt arbejde i Afrika

Jette Holst skal af sted sammen med studiekammeraten 23-årige Martin Rindom Elbæk. De to skal blandt andet opholde sig i administrationen på et voksenuddannelsescenter, der drives med støtte fra blandt andre Mellemfolkeligt Samvirke.

”Jeg glæder mig meget til at opleve en tanzaniansk arbejdsplads og møde de ansatte og deres kultur. Og så interesserer jeg mig meget for politik og internationalt solidaritetsarbejde. Mine forældre er begge ansat i fagbevægelsen, så jeg er flasket op med betydningen af solidaritet. Det har altid været en naturlig og vigtig del af mit liv, siger Martin Rindom Elbæk, der ligesom Jette glæder sig til at opleve den afrikanske kultur. 

Ideen til opholdet kommer oprindeligt fra HK Kommunal, der vægter det internationale perspektiv.