Vivus waste sorting vinder innovationsprisen 2020

Ditte Willads Petersen, studerende på Kunstakademiets Arkitekt, Design og Konservatorskoler, vinder Innovationsprisen 2020 med et samtidsaktuelt møbel designet til nem affaldssortering i hjemmet.

Portræt af Ditte

Ditte Willads Petersen vandt Innovationsprisen 2020 med Vivus waste sorting. Foto: David Valentin Schweiger.

Temaet for Innovationsprisen 2020 er FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. De 17 mål skal tilsammen hjælpe med at sætte kurs mod en mere bæredygtig fremtid.

De 10 finalister til Innovationsprisen har alle været gode til at udfordre temaet samtidig med, at projekterne bærer præg af, at de er gennemtænkte og på et højt fagligt og innovativt niveau.

En såre simpel bæredygtig idé

Ideen bag Vivus waste sorting er at skabe en naturlig løsning til sortering og opbevaring af affald. En løsning der ikke optager gulvplads, og hvor indholdet af alle skraldespande samtidig skal være let tilgængeligt.

Den visuelle ambition for Vivus waste sorting er at skabe en afbalanceret fusion mellem funktion og æstetik. Samtidig vil Vivus waste sorting ikke fremstå som en traditionel skraldespand, men som en integreret del af indretningen.

Juryen var meget begejstret for Vivus waste sorting og i særdeleshed for, at det er et produkt, der både ser godt ud, og som løser et dagligdags-problem:

”Det er en såre simpel idé som løser et hverdagsproblem med et bæredygtigt perspektiv. Samtidig er produktet æstetisk flot og vil se pænt ud i de fleste danske hjem”, lød det blandt andet i juryens begrundelse for at kåre Vivus waste sorting som vinder.

Inspireret af Sverige, Japan og en håndklædeholder

Det var en jublende Ditte Willads Petersen, der blev kåret som vinder af Innovationsprisen. Og hun var både glad for anerkendelsen og præmiepengene. Pengene giver hende nemlig mulighed for
at udvikle en prototype af sit produkt. Et produkt hun har haft flere forskellige inspirationskilder til i udviklingsfasen: 

”Da jeg første gang flyttede hjemmefra, flyttede jeg til Sverige. Og dengang var den største forskel mellem Danmark og Sverige, at der var mere fokus på affaldssortering i Sverige. Så da jeg flyttede tilbage til Danmark, kiggede jeg efter løsninger, som jeg havde plads til i mit lille køkken. Men der var ikke nogen”, forklarer Ditte Willads Petersen og fortsætter:

”Jeg begyndte at researche, og jeg fandt ud, af at de i Japan har et stort marked for affaldssortering. Så det har inspireret mig. Samtidig har jeg været bevidst om at udvikle et praktisk produkt, som ikke må optage plads. Derfor fik jeg idéen til et produkt, som drejer sig om et center – man slår det ud og drejer det ind - og det var egentlig inspireret af en håndklædeholder min farmor på et tidspunkt ønskede sig”.

Valuepotter, droner og smarte papkasser

Innovationsprisen er en konkurrence, hvor studerende fra alle landets videregående uddannelser kan deltage. Det betyder, at der er mange forskellige fagligheder i spil og en stor mangfoldighed blandt projekterne. Det afspejler sig også på præmieskamlen til Innovationsprisen 2020.

Andenpræmievinderne, en gruppe studerende fra Erhvervsakademi Aarhus, vil med RePot erstatte den almene plast-gropotte, som findes i gartneribranchen med valuepotter af hamp. Valuepotten er vandtæt og kan også erstatte de lerkrukker, som bliver brugt til blomster og planter i private hjem.

AWRA Robotto, etableret af to studerende fra Aalborg Universitet, vinder tredjepræmien for udviklingen af en drone, som kan overvåge og kortlægge naturbrænde og løbeild. Dronen kan hurtig og nøjagtig foretage dataindsamling og overvågning og kan give brugeren feedback i realtid om placering, størrelse, intensitet og retning, hvis der opdages et ild et sted.

Publikumsprisen går til fem studerende fra DTU som har etableret virksomheden PhiBox. PhiBox er en maskine, der kan scanne et produkts mål og skærer papkassen, som passer perfekt. Ved at lave en kasse i den rigtige størrelse sparer afsenderen penge, plads og besvær. Transportøren sparer håndtering, brændstof og tid og modtageren slipper for unødigt affald og får en bedre oplevelse.

Finale uden fysisk fremmøde

Innovationsprisen bliver under normale omstændigheder uddelt til et stort finale-arrangement, hvor de 10 finalister får mulighed for at pitche deres idé overfor juryen før arrangementet bliver afsluttet med en stor præmieceremoni.

På grund af corona-virussen blev der i år ikke afholdt et finale-arrangement med fysisk fremmøde. I stedet for blev vinderne offentliggjort via live-streaming, hvor jury-formanden Erik Løvgren Brejner begrundede valget af første-, anden-, og tredjepladsen og afslørede vinderne af publikumsprisen.

Fakta – baggrund

Det er ottende gang at VIA University College uddeler Innovationsprisen.

Innovationsprisen er en årlig idékonkurrence for alle landets studerende på videregående uddannelser.

VIA University College vil med Innovationsprisen støtte unge talenter i innovative processer og realiseringen af innovative idéer, der bidrager til at udvikle samfundet.

Innovationsprisen 2020 bliver afholdt i samarbejde med Connect Denmark og Pitcherific

Fakta – vurderingskriterier

I udvælgelsen af de bedste og mest originale idéer indenfor temaet FNs verdensmål lagde juryen vægt på fire selvstændige vurderingskriterier:

  • Graden af innovation
  • At ideen gentænker f.eks. et produkt, en proces, eller en løsning til gavn for samfundet
  • Realiserbarhed
  • Idéen har forholdt sig til FNs verdensmål

Fakta – præmier

Der var præmier til de tre bedste projekter til Innovationsprisen 2020 og der blev desuden uddelt en publikumspris.

1. pladsen modtager 50.000 kroner + et Springboard hos CONNECT Denmark.

2. pladsen modtager 20.000 kroner  

3. pladsen modtager 10.000 kroner

Publikumsprisen modtager 5.000 kroner + Springboard® forløb med CONNECT Denmark + tre måneders gratis adgang til Pitcherifics online redskaber

Læs mere om innovationsprisen her

Spørgsmål

Pernille Hjort Boll T: 87 55 40 54 E: pehb@via.dk

 

 

Relaterede artikler