Studerende designer tøjkollektion i samarbejde med kinesere

Simone, Chantal, og kinesisk studerende
Simone og Chantal sammen med kinesiske studerende fra Chengdu.
Kineserne udviser i øjeblikket stor interesse for Danmark og dansk design. Som en del af Denmark Week, der blev afholdt i Chengdu i Kina i september, blev to designstuderende fra VIA inviteret til at designe en børnetøjskollektion i samarbejde med kinesiske studerende.

Tøjet blev fremvist på et velbesøgt modeshow i Kinas femtestørste by, hvor kinesiske børn fremviste det tøj, de danske studerende i samarbejde med kinesiske studerende havde haft en uge til at skabe.

Ny kultur og en sproglig udfordring

Chantal (23) og Simone (26), der begge studerer på 7. semester på Design & Business på VIA Design, er stadig overvældede over oplevelsen.

”Det var en vild og spændende uge,” starter Simone. ”Der foregik så mange ting, og der var meget vi skulle nå på få dage. Det hele er så anderledes end i Danmark. Bygningerne er større, og menneskerne er anderledes,” fortæller hun.

Den første dag i Chengdu gik med at møde de kinesiske studerende og se det studie, hvor tøjkollektionen skulle laves. Og så var det ellers bare i gang med at sy, så tøjet kunne blive klart til modeshowet. Der var dog én udfordring, der fyldte i arbejdet: Sprog.

”Kineserne bruger ikke det engelske sprog på samme måde som os, og der var tidspunkter, hvor vi talte forbi hinanden,” forklarer Chantal.

Simone er enig: ”Det var nogle gange svært at give og få den rigtige information. Det var lidt frustrerende. Men vi fandt ud af det, og det hele lykkedes jo til sidst,” smiler Simone.

Tøjkollektion på en uge

At skabe en tøjkollektion er en lang proces og ikke noget, der kan sættes i gang og færdiggøres på en uge. Chantal og Simone have derfor planlagt meget hjemmefra. De havde tegnet kollektionen og udvalgt stof og farver. Forarbejdet viste sig at være en stor hjælp, da de kom til Kina.

”Det fungerede ret godt, at vi havde planlagt det meste hjemmefra. Da vi var i Kina, tog vi så på stofmarked sammen med de kinesiske studerende, og de hjalp med at klippe og sy pomponer i studiet, hvor vi arbejdede. De virkede glade for det, vi havde forberedt, og de var enormt hjælpsomme,” forklarer Chantal.

Helt tæt på de kinesiske studerende

Chantal og Simone brugte mange timer sammen med de kinesiske studerende, og samarbejdet gav dem muligheden for at lære dem at kende – på trods af sproglige udfordringer.

“Der var en rigtig hyggelig atmosfære i studiet. Kineserne spurgte ind til, hvordan vi bor i Danmark og fortalte os om deres hverdag. Jeg føler, at vi kom tæt på kineserne på en helt anden måde, end vi ville have gjort, hvis vi havde besøgt Kina som turister. Det var det bedste ved turen,” fortæller Chantal.

Connie Væver, lektor i uddannelsen Pattern Design, var med de to studerende i Kina. Ligesom de to piger fortæller hun, at ugen bød på udfordringer, men af samme grund mener hun også, at kollektions-samarbejdet har været givende.

”Jeg synes, vi fik rigtig meget ud af det. Samtidig med arbejdet fik vi en super indsigt i kinesiske unges liv på grund af den tætte kontakt, vi havde med dem i studiet,” fortæller Connie.

Kommunikation er nøglen til godt samarbejde

Hvis de to studerende skal sige, hvad de vil gøre anderledes, hvis de i fremtiden kommer til at arbejde i Kina, siger de:

”Jeg vil huske at kommunikere mere klart – hellere for meget information end for lidt. Og så vil jeg sikre mig, at begge parter forstår hinanden,” siger Simone.

Chantal tilføjer: ”Vi har ofte hørt om de kulturelle forskelle, men nu har vi oplevet dem på egen krop. Kina er et vigtigt land, når det kommer til fashion, fordi produktionen ofte foregår der. Men kommunikation med producenterne er tit en udfordring for danske virksomheder. Det har stor betydning i en samarbejdsproces, at man forstår hinanden,” mener hun.


Se billeder af børnetøjskollektionen