6 (spare)tips til livet på SU

Hvordan overlever du på SU – og får plads til fester, cafeture og andet end spaghetti med ketchup? Her deler vi rundhåndet ud af eksperternes, aka de studerendes, bedste tips! Lær fra de bedste og få dine penge til at strække længere.

Undrer du dig over, hvor pengene er blevet af, når det er sidst på måneden?

1. Læg et budget

Undrer du dig over, hvor pengene er blevet af, når det er sidst på måneden? Så kan det skyldes, at du ikke har helt styr på dit budget. Få dig en budgetkonto hos banken og læg et realistisk budget. Lav nemt dit eget budget med denne skabelon

Læs også: Sådan får du styr på din økonomi på SU

2. Hold øje med dine udgifter

Et andet godt tip er, at du løbende holder øje med, hvad dine penge går til. På den måde kan du nemt danne dig et overblik over, hvor der er penge at spare.

Brug fx appen Lommebudget, som du finder til både iPhone og Android.

3. Læg en madplan

Du behøver ikke leve af spaghetti og ketchup, selvom du er på SU. Du kan få overraskende god, sund og billig mad, hvis bare du planlægger dine indkøb for en uge af gangen. Gør det til en vane én gang om ugen at lave ugens madplan og indkøbsseddel. På den måde sikrer du, at:

  • Du kun køber madvarer, du rent faktisk får brugt
  • Du får mere sund og fornuftig mad, når du ikke handler impulsivt
  • Du får brugt alle dine rester
  • Brug eksempelvis appen Hofretter eller de SU-venlige madplaner på sitet webopskrifter.dk til at lægge en madplan for ugen på 5 minutter.
  • Du kan også købe billige overskudsposer fra forskellige bagerier, supermarkeder og restauranter inde på To Good To Go appen. På den måde gør du også en forskel for at bekæmpe madspild. 

4. Handl stort ind 1 gang om ugen

Når madplanen er lavet, er det ligetil at handle stort og billigt ind. Når du nøjes med at handle ind én gang om ugen, vil du opgave at mange af de dyre og unødvendige impulskøb forsvinder fra indkøbskurven. Samtidig undgår du at spilde tid i Netto 5 min. i lukketid hver anden dag. Win win!

Brug fx appen Buy Me a Pie til nemt at oprette indkøbslister og dele den med andre i husstanden, hvis I er flere, der handler ind.

5. Indret dig kreativt (og billigt) med loppefund og DIY

Du behøver ikke omgive dig med dyre designermøbler eller kedelige Ikea samlesæt for at bo fedt. De fedeste hjem er ofte dem, hvor du selv finder på kreative løsninger og blander det med sjove og anderledes loppefund.

markedskalenderen.dk kan du holde øje med loppemarkeder nær dig. Husk – du skal komme tidligt, hvis du vil gøre de bedste fund! Du kan også benytte appen Trendsales til at shoppe secondhand direkte fra din mobil. Ellers kan du også altid besøge Facebook Marketplace for at gøre dig et godt fund. 

Vil du pifte dine Ikea-møbler op med kreative DIY løsninger, så er sitet IKEA Hackers lige noget for dig. Her får du masser af inspiration og guides til, hvordan du selv kan trylle dine anonyme møbler om til unikke designerløsninger – uden at bruge en formue, vel og mærke!

6. Spar penge på bøger

Der er mange måder, hvorpå du kan spare penge på dyre studiebøger. Det bedste råd er at låne dem på biblioteket eller købe dem brugt på pensum.dk. Oftest ville du også kunne finde Facebook-sider, hvor tidligere studerende sælger deres gamle bøger. 

Hvis du bare VIL have nye bøger, så husk altid at sammenligne priser på bogpriser.dk inden du køber.