Fik du ikke søgt uddannelse, eller kom du ikke ind?

Blev du ikke optaget på nogen af de uddannelser, du har søgt optagelse på? Eller har du fortrudt, at du ikke fik søgt inden 5. juli? Så kan du nå det endnu, for fra den 28. juli kan du søge om optagelse på en af de ledige pladser, der bliver udbudt på uddannelsesinstitutioner landet over.

Studerende der går

Ud over ledige studiepladser kan uddannelsesstederne også udbyde ledige standby-pladser, hvis ikke tilstrækkeligt mange ansøgere har søgt om at få en standby-plads. En standby-plads betyder en venteliste til en studieplads. Får du tilbudt en ledig standby-plads, vil du enten blive tilbudt en studieplads i år eller få et tilsagn om en studieplads til næste år.

Hvem kan søge?

Alle kan søge om at komme ind på en af de ledige pladser. Det gælder, hvis du:

  • Har fået afslag på din første ansøgning i kvote 1 eller 2
  • Ikke tidligere har søgt optagelse
  • Allerede har fået tilbudt en studieplads

Sådan søger du en ledig studieplads:

Få overblik over ledige studiepladser

Listen over ledige studiepladser kan du se fra den 28. juli kl. 00:01 på ufm.dk. Her kan du måske finde en uddannelse, der interesserer dig. Listen bliver løbende opdateret.

De ledige pladser og standby-pladser bliver løbende besat i takt med, at folk søger, så du bør derfor søge hurtigst muligt.

Undersøg, hvad de forskellige uddannelser indeholder

 UddannelsesGuiden og på uddannelsesstedernes hjemmesider finder du al den information, du har brug for. Her finder du også anvisninger på, hvordan du skal søge en af de ledige pladser. Uddannelsesstederne fastsætter selv, hvilken frist der er for at søge, og hvilke udvælgelseskriterier de vil bruge.

Undersøg, om du opfylder adgangskrav

Vær opmærksom på, at alle ansøgninger bliver bedømt, og at du stadig skal opfylde alle adgangskrav. De gælder, også selv om der er ledige pladser. På uddannelsens hjemmeside kan du få overblik over hvilke adgangskrav, der gælder.

Indsend din ansøgning – og husk eksamensbeviser

Det gælder for de fleste uddannelsessteder, at de angiver, hvordan du skal søge ledige pladser hos dem.

Hvis dette ikke er tilfældet, skal du i stedet bruge det ansøgningsskema, du findes på oversigten over ledige pladser på ufm.dk.

Print, udfyld og send skemaet til det uddannelsessted, hvor du søger optagelse. Husk at skrive et optagelsesområdenummer ind i skemaet. Det er det 5-cifrede tal, som du kan se ud for uddannelsen på listen over ledige pladser.

Husk også, at uddannelsesstedet skal have dine eksamensbeviser for at kunne vurdere, om du opfylder de specifikke adgangskrav.

Gå til listen over ledige studiepladser

Se VIAs ledige studiepladser her

Mere inspiration

Find den rigtige uddannelse – 6 konkrete forslag til dig
Artikel Gå til siden
Studieklar? Prøv tjeklisten
Artikel Gå til siden
Er du i tvivl? Prøv uddannelsen af
Gå til siden
Hvad skal jeg læse? Få gode råd fra studievejlederen
Gå til siden
Er en pædagogisk uddannelse noget for mig?
Gå til siden