Nete læser til lærer

Uddannelse: Læreruddannelsen - med undervisningsfag i dansk - engelsk og idræt

 

Jeg fandt ud af, at en dreng - fra en af mine praktikker - havde brug for at komme af med en del af sin store energimængde. Så jeg valgte at gå nogle ture med ham,hvor vi snakkede om stoffet. Og så den måde fik jeg et bånd til ham. Og det er lige præcis derfor jeg gerne vil være lærer. Jeg vil finde frem til det, der kan gøre en forskel for det enkelte barn. 

 

Nete Thomsen Mühlbrandt om sin uddannelse til lærer på VIA

Udnyt de mange muligheder på din uddannelse

Min vigtigste opgave som lærer

En lærer har et stort ansvar for at være med til at danne eleverne, så de bliver den bedste udgave af sig selv. Vi skal sørge for, at den enkelte elever føler sig set og vi skal hjælpe dem med at styrke deres kompetencer. Skabe de rette muligheder, så hver enkelt elev kan finde frem til den, de gerne vil være.

Et svært studie, men det er det hele værd

Før jeg begyndte at læse til lærer, var jeg på et ophold i Thailand. Jeg var tutor for en dansk dreng, der skulle lære og fastholde sit danske. Jeg var helt grøn på området, men begyndte at læse lidt op på, hvordan man lærer fra sig. Jeg syntes, at det var rigtig spændende, men jeg har bestemt aldrig været sådan en 12-tals elev, så jeg var meget nervøs for, om jeg kunne klare et lærerstudie. For det var gået op for mig, at jeg bare så gerne ville være lærer. Og indrømmet – det har været et svært studie ind imellem, men det har været det hele værd at kæmpe for.

Jeg vil være med til at udvikle folkeskolen

Jeg har altid tænkt, at jeg kun ville arbejde med ældre børn. Men det har jeg fået afkræftet i løbet af min uddannelse. Nu kunne jeg sagtens forestille mig også at undervise i de mindre klasser.
Jeg vil nok i første omgang gerne ud i en folkeskole. Undervise og være med til at evaluere og udvikle og gøre skolen endnu bedre end den er i dag. Men på længere sigt drømmer jeg om at arbejde på en efterskole.

It viste nye veje 

I løbet af min uddannelse har jeg beskæftiget mig mere og mere med it. Det har været min store interesse igennem alle årene på læreruddannelsen. I starten kunne mine it-kompetencer ligge på et meget lille sted, men så blev jeg introduceret til specialiseringen It og didaktisk design. Og her fik jeg øjnene op for, hvor vigtig en ingrediens it det kan blive i min egen undervisning.
Vi har lært at producere vores eget digitale undervisningsmateriale, lært, hvad det gør for eleverne, når deres undervisningsmateriale er digitalt – både for deres motivation og fordi det giver læreren udvidede muligheder for at differentiere deres undervisning. Det har også givet mig gode idéer og god hjælp i mine praktikker, hvor jeg har brugt it som en helt naturlig del af undervisningen.

Nete Muhlbrandt Thomsen læser til lærer på VIA

Praktikken åbnede mine øjne

Igennem praktikkerne er jeg blevet mere og mere klar på, at læreruddannelsen var den helt rigtige vej for mig. I første praktik kan man godt blive lidt skræmt, men det bliver bedre hele tiden.
I en anden praktik var jeg i en 4. klasse. Jeg havde fået fortalt, at det var en af de værste klasser på skolen. Men jeg tænkte – andre skal altså ikke bestemme, hvad det er for en klasse. Det skal jeg da selv finde ud af. Der var særlig en dreng, der havde rigtig meget energi. Og samtidig var han en superdejlig dreng. Jeg fandt ud af, at han havde brug for at komme af med meget af energien. Så jeg valgte at gå nogle ture med ham ind imellem, hvor vi snakkede om stoffet. Og så den måde fik jeg et bånd til ham. Og det er lige præcis derfor jeg gerne vil være lærer. At finde frem til det, der kan gøre en forskel for det enkelte barn.

Tag i udlandspraktik

Sammen med 2 andre studerende valgte jeg at tage en af praktikkerne på Island. Vi var afsted i 7 uger; en uge som turister og 6 uger i praktik. Vi valgte Island, fordi det er et typisk nordisk land, og vi kunne både få lov til at undervise i dansk og engelsk.

Det var fedt at være af sted. Vi lærte rigtig meget om at være i en anden kultur, selvom den ligner vores meget. Og så er Island et fantastisk sted. Jeg vil virkelig anbefale andre at tage i udlandspraktik. I det hele taget er der så mange muligheder på læreruddannelsen. Det er bare om at gribe dem og så afsted.

Mine råd

  • Tag gruppearbejdet alvorligt. Det er en investering i dit kommende arbejdsliv som lærer. Som lærer arbejder du rigtig meget i teams, så gruppearbejdet er et en god forsmag på det. Og lær at holde af det, for selvom førstehåndsindtrykket kan være dårligt, lærer du i de fleste tilfælde at vende det til noget godt.

     

  • Udnyt mulighederne på uddannelsen. Der er så mange fede specialiseringer, du kan vælge. Fx valgte jeg It og didaktisk design. Og det har virkelig været en øjenåbner for mig.

     

  • Gå med i forskellige udvalg på uddannelsen. Jeg har været med i vores lokale radiokanal, været næstformand i fællesrådet og været med i den årlige musical. Det har i den grad åbnet uddannelsen for mig. Jeg har lært en masse at kende. Både ledelse, medarbejdere og studerende på tværs af årgange.