Mød Helle og Pernille fra VIA Sygeplejerskeuddannelsen

Dit hjem - min arbejdsplads

Som de første studerende har Helle Sunds Lysdahl og Pernille Karup Duch fra VIAs sygeplejerskeuddannelse i Silkeborg brugt videokamerabriller i deres bachelorprojekt. Ældre borgere har haft brillerne på og filmet, når hjemmesygeplejersken har været på besøg

Vores undersøgelser har vist, at der ofte er stor forskel på, hvad folk siger de gør. Hvad de tror, de gør. Og hvad de rent faktisk gør. Derfor har det været fantastisk at arbejde med videokamerabrillen som metode,” forklarer sygeplejerskestuderende Helle Sunds Lysdahl.

Hun har sammen med sin medstuderende, Pernille Karup Duch skrevet afsluttende eksamensprojekt om begrebet hjemlighed. ”Dit hjem – min arbejdsplads” er titlen på opgaven, der sætter fokus på hjemlighed, når den ældres hjem er sygeplejerskens arbejdsplads. En idé som de fik gennem deres egne praktikker og studiejob i hjemmeplejen.

De to 23-årige studerende fra VIAs sygeplejerskeuddannelse i Silkeborg er de første nogensinde på uddannelsen, der har brugt videokamerabrillen i et bachelorprojekt. Syv ældre borgere i Silkeborg takkede ja til at have den særlige brille på, mens de fik besøg af hjemmesygeplejersken. Omvendt så sygeplejerskerne det som en god metode til at reflektere over eget arbejde.

Husk respekten for patienten

”Det smarte ved videokamerabrillen er, at den filmer relationen mellem den ældre og sygeplejersken uden påvirkning af situationen. Vi er slet ikke til stede under optagelserne. Den er så diskret, at sygeplejersken simpelthen glemmer, at hun bliver filmet. Det gør situationen meget autentisk,” forklarer Pernille.

Hun fortæller, at sygeplejerskerne overordnet var meget engagerede og nærværende i deres kontakt med de ældre. Men det er åbenlyst en konstant udfordring at jonglere med det sygeplejefaglige, og samtidig se den ældre som et individ.

”For eksempel er der en situation, hvor hjemmesygeplejersken står med sin computer i hånden og kæmper med et eller andet teknisk problem i ti minutter. Mens den ældre i lænestolen forsøger at få hendes opmærksomhed,” fortæller Pernille og uddyber:

”Hjemlighed er en diffus størrelse at definere, har vi fundet ud af. Men det er en god start, hvis sygeplejersken tager sig tid til at se den ældre som en person og ikke bare som et sår, der skal behandles.”

Fik job før eksamen

Allerede inden den afsluttende eksamen har både Helle og Pernille fået job på henholdsvis Viborg og Herning regionshospitaler pr. 1. februar.

”Det kunne være rigtig spændende i en eller anden forstand at få mulighed for at arbejde videre med projektet. På hospitalet er sengen jo patientens midlertidige hjem, og det er vigtigt, at vi som sygeplejersker husker at respektere det. Selvom det samtidig er vores arbejdsplads,” siger Helle.

Både Helle og Pernille kan sagtens forestille sig, at de senere i karrieren vil søge job som hjemmesygeplejersker, når de har fået mere erfaring.

”Eksamensprojektet har også givet os lyst til at deltage i udviklingsprojekter på hospitalet, hvis vi får muligheden. Det er spændende at arbejde med ny viden på den måde. Måske endda komme til at forske på sigt,” siger Pernille.