Innovative sygeplejerskestuderende

Fremtidens hospitalsstue er en virtuel skov

Innovative løsninger på samfundets sundhedsudfordringer. Det var temaet for den globale iværksætterbegivenhed StartUp Weekend på VIA Campus Aarhus N. To studerende fra VIA Sygeplejerskeuddannelsen fik en pris for deres idéer til fremtidens hospitalsstue

Fuglesang, duften af jord og interaktive vægge, der kan simulere virtuel skov. Sådan kan fremtidens hospitalsstue se ud, hvis patienten holder meget af naturen.

Det er i hvert fald tankegangen hos 32-årige Silje Ramona Nielsen og 27-årige Hauge Mørch Suneson, studerende på VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus. De deltog i den globale event StartUp Weekend, der løb af stablen på VIA Campus Aarhus N i februar 2014 under temaet ”Health”. Her gælder det om at udvikle innovative forretningskoncepter i løbet af 54 timer.

”Vi ved fra undersøgelser, at sansestimuli har positiv indvirkning på regenerering. Vores idé handler om mulighederne for at forkorte indlæggelsestiden for langtidsindlagte patienter, hvis hospitalsstuen er skræddersyet til den enkelte patient gennem bl.a. sansestimuli som lyd, duft og billeder,” forklarer Silje Ramona.

VIA Studentervæksthuset åbner døre

Hun har gået med ideen i flere år, men det er først nu gennem sit engagement i VIA Studentervæksthus Aarhus og deltagelsen i StartUp weekenden, at der er kommet skub i planerne.

”Det var en meget intens oplevelse at være med i StartUp weekenden. Og det er helt vildt fantastisk, at vi vandt en pris og derigennem får mulighed for at gå videre med ideen. I løbet af foråret skal vi mødes med en forsker fra Aalborg Universitet, der er en af de førende indenfor området,” fortæller Silje Ramona begejstret.

De to studerende får som en del af præmien også hjælp til at åbne nogle døre ind til potentielle samarbejdspartnere, hvor de håber, de kan få lov at prøve deres af idé af i virkelighedens verden. Det handler om at få indsamlet data, der kan dokumentere effekten og skabe evidens for videre udvikling af ideen.

”Foreløbig har vi fået god coaching af VIAs uddannelseschef Inger-Margrethe Jensen. Og vi er nu i gang med at lave en projektbeskrivelse og fortsætter vores research. Velvidende at det er en længere proces,” siger Hauge Mørch Suneson.

Tænker med både hoved og hjerte

”I første omgang er sansestimuli essensen, men på sigt er ambitionen at fjerne stress-elementer fra hospitalsstuen for at gøre den mere hjemlig og personlig. På Intensivafdelinger er der masser af maskiner, der fylder og støjer. Tanken er, at få alle maskiner og instrumenter væk fra gulvet og patienten,” siger Silje Ramona.

Hauge forklarer, at maskinerne fx kan bygges ind i væggen i et lyddæmpende materiale med transparente låger, hvor der ikke bliver gået på kompromis med patientens sikkerhed. Fx skal en respirator kunne kobles til patienten fra sin placering i væggen, men samtidig skal den kunne trækkes ud ved behov. På den måde kan man fjerne støj og skabe rum omkring patienten.

De to studerende er halvvejs i Sygeplejerskeuddannelsen og er i øjeblikket i praktik. Men på trods af en travl hverdag, har de mod på at arbejde med pilotprojektet i deres fritid.

”Lysten kommer fra både hoved og hjerte. Vi tænker innovativt og kreativt og har virkelig et stærkt ønske om at gøre en forskel. Vi har store visioner for fremtidens hospitalsstue,” siger Silje Ramona.

Værd at vide om StartUp Weekend

Startup Weekender er et globalt fænomen, hvor håbefulde iværksættere over 54 timer kan finde ud af, om opstart ideer er levedygtige.

Deltagerne bringer deres bedste ideer og inspirerer andre til at slutte sig til deres hold. Over lørdag og søndag udvikler og validerer alle teams deres ideer. Søndag demonstrerer de deres prototyper og modtager værdifuld feedback fra et panel af eksperter.