VIA-studerende vinder rejselegater 

Fem VIA-studerende vinder hver 10.000 kroner til at skaffe sig international erfaring. Giveren er LB Foreningen. Se her, hvordan de vil bruge pengene.

Charlotte Bruun

Charlotte Bruun Djurhuus

VIA Pædagoguddannelsen, Aarhus

Hvad skal du bruge legatet til?

Til seks måneder i specialpraktik på en skole for 4-18-årige børn og unge med autisme. Skolen ligger i Werrington i Australien.

Hvad håber du at få med dig hjem?  

Rigtig meget håber jeg. Indtil nu har jeg kun arbejdet med målgrupper inden for normalområdet, men skolen jeg skal arbejde på, har børn og unge med psykiatriske diagnoser. Derudover regner jeg også med at få noget at gøre med undervisning, og det har jeg ikke prøvet før. Så det bliver spændende at se, hvad opgaverne bliver. 

Hvad bliver den største udfordring? 

At vi ikke ved, hvad vi skal ned til, og at alt skal foregå på et andet sprog. Det kan også blive svært at være hjemme fra i så lang tid.

Rikke Møller Feldbæk

Rikke Møller Feldbæk

VIA Fysioterapeutuddannelsen, Aarhus

Hvad skal du bruge legatet til?

Jeg skal i seks ugers praktik på en neurologisk rehabiliteringsklinik på Briston University i Australien. Opholdet bliver afslutningen på min uddannelse på VIA.

Hvad håber du at få med dig hjem?  

En masse faglig erfaring – men jeg håber også, at jeg selv kan bidrage med noget den anden vej – jeg har tidligere arbejdet ved Hammel Neurocenter og har erfaring derfra.

Hvad bliver din største udfordring? 

Det bliver at møde en helt anden kultur og så at skulle tale fagsprog på engelsk. Men det bliver også fagligt krævende, fordi fysioterapiuddannelsen i Australien er 5-årig mod den 3½-årige BA, vi har i Danmark.

Frederikke Vestbo Gregersen

Frederikke Vestbo Gregersen

VIA Sygeplejerskeuddannelsen, Silkeborg 

Hvad skal du bruge legatet til?

På Deakin University i Melbourne i Australien skulle de være ret langt fremme både teknologisk og sundhedsfagligt. Her skal jeg i fem måneders praktik bestående af tre forskellige fagforløb, der hver gang starter med et kursus på universitet. Bagefter skal jeg ud i henholdsvis hjemmeplejen, psykiatrien og på en operationsgang.

Hvad håber du at få med dig hjem?  

Jeg er spændt på at opleve andre måder at gøre tingene på: At se, hvordan undervisningen foregår, og hvordan man bruger teknologi til fjernundervisning og til at tilgå biblioteket osv. Og så håber jeg, at jeg får en bedre forståelse for andre måder at leve på. For eksempel ved at opleve australierne i deres hjem, når jeg skal ud i hjemmeplejen.

Hvad bliver din største udfordring? 

Faglitteraturen på engelsk bliver en stor udfordring for mig, for jeg er ikke vant til at læse på engelsk. Jeg skal også ud i psykiatrien for første gang og prøve mig selv af i forhold til det. Jeg er spændt på, hvor langt jeg kan strække mig.

Anja Schwabach

Anja Schwabach

VIA Sygeplejerskeuddannelsen, Aarhus

Hvad skal du bruge legatet til? 

Først skal jeg i to ugers såkaldt observationspraktik i Sydney på Westmead Hospital. Bagefter skal jeg skrive min bachelor derovre. I alt to måneder. 

Hvad håber du at få med dig hjem?  

Jeg håber, at opholdet kan give mig et mere positivt syn på australsk korttidssygepleje, end jeg har nu. Man har en bedre overlevelsesrate for cancerpatienter i Australien. Men man handler samtidigt langt mere biomedicinsk, altså ud fra målbare tal og observationer i sygeplejen derovre, mens man i Danmark tager mere udgangspunkt i patientens eget syn på sine behov. 

Hvad bliver din største udfordring? 

Det sværeste bliver nok at acceptere, at australierne arbejder meget mere biomedicinsk end i Danmark og ikke tager de bløde værdier med i betragtning. 

Anders Normann Møller

Anders Normann Møller

VIA Læreruddannelsen, Aarhus

Hvad skal du bruge legatet til? 

Sidste år mødte jeg to piger, der lige var kommet hjem fra et studieophold i Singapore på lærerseminariet National Institute of Education. De talte med så stor begejstring og glød i øjnene om både landet og uddannelsesstedet, at jeg vil derover også – i fire måneder. Jeg skal have et pædagogisk fag, PL, og et sprogkursus. 

Hvad håber du at få med dig hjem?  

Jeg håber at få nogle fede input af at se, hvordan uddannelsessystemet fungerer i Singapore. Jeg har for eksempel hørt, det er mere konkurrencepræget end herhjemme, og jeg vil gerne finde ud af, hvilke fordele, der kan være ved det. Måske kunne man tage noget med hjem til Danmark og implementere det her.

Hvad bliver din største udfordring? 

Det bliver nok at vænne mig til en helt ny kultur. Asien er jo en verdensdel med stor kulturforskel til Europa. For eksempel er skolesystemet meget anderledes, og jeg ved, der er mange regler i Singapore for, hvordan man som borger må opføre sig, så der kan blive mange udfordringer.