Mand har fat i skuldrene om pige

Temadag: 31.01.2017 

Psykolog Dorthe Birkmose sætter fokus på, når professionelle i omsorgsarbejdet handler ondt.

Kom til Social Temadag med psykolog Dorthe Birkmose, der sætter spot på professionelle i omsorgsarbejdet, der handler ondt – dvs. bliver forråede. Pointen er: der findes ikke onde mennesker - men der findes onde handlinger.

Om Temadag om etik: Vi bliver nødt til at tale om risikoen for forråelse

 • Fakta

  Type:
  Konference
  Start:
  31.01.2017 kl. 09.30
  Slut:
  31.01.2017 kl. 15.30
  Sted:
  VIA, Campus Aarhus N, Hedeager 2, 8200 Aarhus N
  Pris:
  1200 kr. + moms
  Tilmeldingsfrist:
  20.12.2016
 • Indhold

  ​Dorthe Birkmoses pointe er, at der findes ikke onde mennesker - men der findes onde handlinger. Fordi vi professionelle som mennesker er sociale, og fordi livet er kompliceret, så sker det, at vi gør andre mennesker ondt.

  Det kan ske i afmagt, og det kan ske, når vi passer på andre. Ondskab og forråelse er tabu, men det er nødvendigt at bryde tavsheden og tale om de onde handlinger, der kan ske i arbejdet med mennesker, der har behov for hjælp. Ellers kan vi ikke gøre noget ved det.

  Program
  Om et tabu
  Som professionelle i arbejdet med at hjælpe andre menneske søger vi at gøre det gode. Der er ingen af os, der har lyst til at forholde os til, at vi ikke altid handler entydigt godt. Men vi kender det fra afmagtssituationer, og vi kender det fra gruppesammenhænge.

  Besparelser og forringelser præger i stigende grad vores arbejde, hvilket forøger risikoen for forråelse. Når økonomien er trængt, sker en samfundsmæssig forråelse, hvor bestemte grupper udråbes til at være en byrde. Det er et bekymrende menneskesyn.

  Forråelsesprocessen og forskellige former for onde handlinger
  Forråelsesprocessen for den enkelte kan starte med impulser, der udvikler sig til handlinger, der bortforklares. Afmagtsfølelser kan spille en afgørende rolle. Forråelsesprocessen kan også begynde, hvis man ansattes ind i en forrået personalegruppe eller hvis lovgivning og kvalitetsstandarder kræver at man går på kompromis med sin faglighed. Når vi som professionelle gør andre ondt, skyldes det ikke onde intentioner. Vi kan gøre andre ondt med, fordi vi har de allerbedste intentioner, fordi vi tager mere hensyn til os selv eller ganske enkelt fordi vi ikke tænker os om.

  Hvordan opdager vi forråelsen, når den dukker op?
  Der kan være mange faresignaler, som man kan være opmærksom på. Det mest konkrete er at holde øje med sprogbruget. Det negative sprogbrug er udtryk for forråelse og samtidig er et negativt sprogbrug med til at forstærke forråelsen. Det positive sprogbrug er lige så problematisk, da man kan komme til at camouflere sine forråede handlinger med positive vendinger, og dermed bliver det svært at reflektere over sine handlinger.

  Hvad gør vi?
  Hvad gør vi, når vi opdager, at vi handler forrået? Og hvad gør vi, når vi er vidne til andres forråelse? Der er ingen nemme løsninger. Men det hårde daglige arbejde med at styrke sin faglighed, turde tale om forråelse samt hele tiden være i faglig tvivl om sin praksis kan være det bedste bud på et værn mod forråelse.

  Om Dorthe Birkmose
  Dorthe Birkmose er psykolog og arbejder som undervise og foredragsholder indenfor det specialiserede socialområde. Hun har på baggrund af sin omfattende supervisionserfaring skrevet bogen: Når gode mennesker handler ondt. Se mere på www.dorthebirkmose.dk.

  Litteratur
  Birkmose, D. (2013): Når gode mennesker handler ondt – tabuet om forråelse. Syddansk Universitetsforlag.

 • Målgruppe

  Medarbejdere og ledere på det specialiserede socialområde.

Kontakt

ska480x480.jpg

Susanne Kaae

Faglig kontaktperson

+45 87 55 18 74

Susanne Kaae

Faglig kontaktperson

+45 87 55 18 74

ska480x480.jpg