Line gik direkte fra gymnasiet til sygeplejerskeuddannelsen

Line fravalgte sabbatår efter gymnasiet og trives med sin hverdag som sygeplejerskestuderende i Horsens. Hun læser nu på 4. semester og holder meget af praktikken, teoriundervisningen på små hold og den praktiske træning i Simulations- og InnovationsCentret (SIC) på Regionhospitalet Horsens. På 7. semester planlægger hun at tage på studieophold i Afrika. 

Sygeplejerskestuderende Line Rosenlund Petersen

”Jeg har altid vidst, at jeg ville have en uddannelse inden for sundhed, og i mange år talte jeg om, at jeg ville læse medicin. Men i 2.g slog det mig, at læger nok ikke har specielt meget patientkontakt. Og da jeg ligger vægt på det relationelle og kommunikative, faldt valget på sygeplejerskeuddannelsen. Det har jeg ikke fortrudt,” siger 20-årige Line Rosenlund Petersen.

Hun læser nu på 4. semester af VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens og er den yngste på sin årgang.

”Jeg valgte sabbatår fra, fordi jeg var bange for at komme til at kede mig, og samtidig ville jeg gerne være hurtigt færdig med min uddannelse. Hvis man gerne vil ud at rejse, er der som sygeplejerskestuderende mange muligheder for at komme til udlandet på studieophold,” forklarer Line.

Studieophold i Afrika

Hun fortæller, at hun planlægger at tage til Afrika på 7. semester, fx til Ghana eller Tanzania, fordi det blandt andet kan være med til at give hende en større multikulturel forståelse. Det er der også brug for på afdelinger i Danmark, understreger hun.

”Jeg tænker, det vil være meget lærerigt, fordi jeg i Afrika kommer til at øve sygepleje uden alle de midler og redskaber, som vi har i det danske sundhedsvæsen. Det vil give mig et nyt blik på mit fag, og jeg bliver sikkert bedre til den non-verbale kommunikation med patienter, fordi jeg ikke kan sproget,” forklarer Line.

Praktik fremmer forståelsen

På sygeplejerskeuddannelsen er der mange forskellige undervisningsformer. Fx holdundervisning, gruppearbejde, forelæsninger, projektarbejde og individuelle opgaver. 40 procent af uddannelsen er praktik på blandt andet hospitaler, i hjemmeplejen, i psykiatrien og i sundhedsplejen.

”Det fedeste ved uddannelsen er uden tvivl, at der er så meget praktik, som der er. Jeg lærer bedst ved at få faget i hænderne, og det giver mig en ro og en tryghed, at jeg både kender teorien og den praktiske udførelse. Borgere og patienter har jo tillid til dig, når du har uniformen på, så det gælder om at kunne leve op til den tillid,” fortæller Line.

Noget af det, der har gjort stort indtryk på hende i praktikken, er plejen af en ældre, terminal mand med levercirrose (skrumpelever), der uundgåeligt døde.

”I løbet af hans sidste fem uger hjalp jeg ham blandt andet med ernæring, og jeg kom tæt på ham og hans pårørende. Derfor blev jeg rørt, da han døde, og det er ok, for selv om vi er professionelle, er vi også stadig bare mennesker,” siger Line.

Træning i simulationscenter

Som en obligatorisk del af uddannelsen træner Line og hendes medstuderende sygepleje i Simulations- og Innovationscenteret (SIC) på Regionshospitalet Horsens. Her findes blandt andet fuldautomatiske og livagtige patientmodeller.

”Nogle dage foregår undervisningen i SIC, hvor alting er helt identisk med en hospitalsstue. Vi bruger meget hinanden til patientscenarier og prøver menneskers individuelle udfordringer på egen krop. Fx hvordan det føles at være KOL-patient og få kunstig ilt. Patientperspektivet og empatien er SÅ vigtig,” forklarer Line.

Når hun er færdiguddannet, kan hun se sig selv arbejde som sygeplejerske på et plejehjem, i sundhedsplejen, i psykiatrien eller noget helt fjerde.

”Der er virkelig mange jobmuligheder som sygeplejerske. Det er noget af det, der er med til at gøre det her fag så spændende,” fastslår Line.

Lines bedste råd til dig, overvejer at læse til sygeplejerske

  1. Benyt dig af tilbuddet om at blive studerende for en dag, så du kan se, hvordan uddannelsen er. Prøv fx at tage med til en forelæsning og i simulationscentret, så du kan opleve de forskellige aspekter af uddannelsen, inden du søger ind. 

  2. Hvis du kender en færdiguddannet sygeplejerske, så tag en snak med vedkommende, så du kan få et personligt indblik i de mange forskellige jobs, der er som sygeplejerske.

  3. Hvis du har overskud til det, så find et studierelevant job. De er lette at få. Det giver dig nyttige faglige erfaringer og et supplement til SU´en.