CEDI by ooono vinder innovationsprisen 2021

Fire studerende fra VIA University College vinder Innovationsprisen 2021 med en nytænkende overfaldsalarm, der via et community-baseret koncept skal skabe øget tryghed og mindske antallet af fysiske overgreb.

CEDI by ooono er vinderne af Innovationsprisen 2021.

Her ses de glade vindere af Innovationsprisen 2021, der vandt med projektet CEDI by ooono.

Temaet for Innovationsprisen 2021 er FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Målene skal tilsammen hjælpe med at sætte en global kurs mod en mere bæredygtig fremtid.

De 9 finalister til Innovationsprisen har alle været gode til at udfolde og udfordre temaet samtidig med, at deres idéer bærer præg af, at de er gennemtænkte, de har et flot højt fagligt niveau og de har forstået at tænke innovativt.

En idé som skal skabe tryghed

Ideen bag vinder-projektet CEDI by ooono tager udspring i et ønske om at hjælpe alle, der har behov for øget tryghed med en primær målgruppe på kvinder i alderen 15 – 30 år. Og det var en gruppe jublende studerende som fandt ud af, at det var deres projekt med CEDI by ooono som blev kåret til vindere af Innovationsprisen 2021.

”Vi er stolte, lykkelige og rigtig glade. Præmien betyder rigtig meget for os, for nu har vi penge til at købe komponenter til vores overfaldsalarm, vi får mulighed for at åbne en webshop og vi har også penge til at markedsføre os med”, siger CEDI by ooono og fortæller videre:

”Til august bliver vi færdige på vores uddannelse, og så vil vi arbejde fuld tid med at udvikle, markedsføre og sælge vores overfaldsalarm. På længere sigt er det drømmen at vi vil erobre det amerikanske marked, for kan vi lykkes med det, så tror vi, at vi kan lykkes alle steder. Derfor har vi  også valgt at indgå et samarbejde med ooono, som kan hjælpe os på den rejse”

Spring ud i det – gør det

Idéen til CEDI by ooono startede egentlig i forbindelse med en opgave på deres uddannelse, hvor de fire kvinder deltog i en 24-timers challenge. Her skulle de komme op med en god idé, og det blev den spæde start til det der i dag er CEDI by ooono. 

”Vi kendte egentlig ikke rigtig hinanden på forhånd, men vi fandt ud af, at vi faktisk er rigtig gode sammen, selvom vi på mange er helt forskellige. Så vi har faktisk været overraskende enige i arbejdet med at udvikle CEDI by ooono, og hvilken retning vi skal tage virksomheden”, forklarer Innovationsprisvinderne og slutter:

”Det bedste råd, som vi kan give til andre iværksættere er, at man skal springe ud i det og gøre det. For selvom der har været rigtig mange ting, som vi ikke har vidst noget om, har vi prøvet os frem, og det har virket rigtig godt for os”.

Stor mangfoldighed og højt niveau

Innovationsprisen er en konkurrence, hvor studerende fra alle landets videregående uddannelser har mulighed for at deltage. Det betyder, at der er mange forskellige fagligheder i spil og en meget stor mangfoldighed blandt projekterne. 

Men samtidig bliver de ni finalister rost for at have et meget højt niveau af businessangel, konsulent og jurymedlem Flemming Frandsen:

”Jeg er imponeret over niveauet blandt finalisterne, som har været højere end de andre år jeg  har været jurymedlem. Idéerne har været skarpere, de studerende har været dygtigere til at præsentere dem og de har været mere gennemarbejdede end tidligere år. Så det har været en fornøjelse at være med til”

Blandt de dygtige studerende, var der alligevel nogle grupper som skilte sig ekstra ud. Det er blandt andet gruppen bag Qsafe som vinder 2. pladsen for deres idé til et armbånd med integreret QR-kode henvendt til borgere med lidelser, som risikerer at komme i situationer, hvor de ikke er selvhjulpne eller kontaktbare, og den gruppe studerende der fik 3. pladsen med virksomheden HydroSAFE, som forebygger olielækager i hydraulik.

Den sidste pris, publikumsprisen går til en gruppe studerende,  har udviklet appen WeUse. WeUse skal gøre det nemmere for blandt andet beboere i boligforeninger, at deles om alt fra værktøj til legetøj.

Finalen blev streamet live

Innovationsprisen bliver under normale omstændigheder uddelt til et stort fysisk finale-arrangement, hvor finalisterne får mulighed for at pitche deres idé overfor juryen før arrangementet bliver afsluttet med en stor præmieceremoni.

På grund af corona-virussen blev der i år ikke afholdt et finale-arrangement med fysisk fremmøde, men finaledeltagerne fik mulighed for at pitche deres idéer online for juryen, som var fysisk placeret i Stakladen i Aarhus. Hele finaleeventen blev live-streamet.

Fakta – baggrund

Det er niende gang at VIA University College uddeler Innovationsprisen.

Innovationsprisen er en årlig idékonkurrence for alle landets studerende på videregående uddannelser.

VIA University College vil med Innovationsprisen støtte unge talenter i innovative processer og realiseringen af innovative idéer, der bidrager til at udvikle samfundet. 

Innovationsprisen 2021 bliver afholdt i samarbejde med Connect Denmark og Pitcherific

Fakta – vurderingskriterier

I udvælgelsen af de bedste og mest originale idéer indenfor temaet FNs verdensmål lagde juryen vægt på fire selvstændige vurderingskriterier:

  • Graden af innovation
  • At ideen gentænker f.eks. et produkt, en proces, eller en løsning til gavn for samfundet
  • Realiserbarhed
  • Idéen har forholdt sig til FNs verdensmål

Fakta – præmier

Der var præmier til de tre bedste projekter til Innovationsprisen 2021 og der blev desuden uddelt en publikumspris.

1. pladsen får 50.000 kroner + et Springboard hos CONNECT Denmark.

2. pladsen får 20.000 kroner  

3. pladsen får 10.000 kroner

Vinderen af Publikumsprisen får 5.000 kroner + Springboard® forløb med CONNECT Denmark + tre måneders gratis adgang til Pitcherifics online redskaber.

Læs mere om innovationsprisen på via.dk/kampagner/innovationsprisen.

Relaterede artikler

Kontakt

Ditte Karla
  • Ditte Karla Lott Lauritsen

  • Projektleder på Innovationsprisen
  • T: 87 55 08 96