Børns sprog/Sprogvejleder

Brænder du for arbejdet med børns sprogudvikling? Og vil du have kompetencer til at forbedre sprogpædagogikken i dagtilbud? Så er sprogvejlederuddannelsen for dig. Du får viden om, hvordan børn tilegner sig og udvikler sprog og kommunikation. Du lærer at planlægge sprogindsatser, og du får kompetencer til at vejlede kolleger og forældre.

De to moduler, jeg tog, ændrede alt for mig. Min tilgang til hvordan jeg er sammen med børn, og hvordan vi arbejder med sprog har ændret sig. Der var en god atmosfære i undervisningen, fordi underviserne var mega gode og holdene ikke var for store. Jeg nød at være afsted!

Pernille Brandt, pædagog v. Vokseværket

Om retningen

  • Børns sprog/Sprogvejleder - også kaldet sprogvejlederuddannelsen - består af de pædagogiske diplommoduler børns sprogtilegnelse, sprogpædagogik og sprogindsatser samt vejledning, dokumentation og samarbejde i forhold til børns sprog. Uddannelsen i børns sprog kvalificerer dig til arbejdet som sprogvejleder. 

    På sprogvejlederuddannelsen får du ny faglig viden, der styrker dine kompetencer til arbejdet med sprogpædagogik i dagtilbud. Du får viden om, hvordan børn tilegner sig og udvikler deres sprog og kommunikation. Du får indsigt i forskellige metoder til at undersøge, kvalificere og udvikle sprogindsatser og sproglige læringsmiljøer. Samtidig bliver du klædt på til at vejlede kolleger og forældre – og til at indgå i sprogfagligt samarbejde med andre relevante samarbejdspartnere. ​

    Med sprogvejlederuddannelsen bliver du bedre til at:

    • varetage og udvikle rollen som sprogvejleder
    • undersøge og kvalificere sprogpædagogikken og de sproglige læringsmiljøer i dagtilbud
    • rammesætte, planlægge, gennemføre, kvalificere, evaluere og videreudvikle sprogindsatser
    • samarbejde med og vejlede kolleger, forældre og andre samarbejdspartnere i forhold til børns sprog
  • Uddannelsen henvender sig til dig, der er pædagog i et dagtilbud eller har andre former for særlige opgaver og ansvar i forhold til børns sprog og udvikling.

  • Børns sprog/Sprogvejleder er en uddannelsesretning, som hører under den pædagogiske diplomuddannelse. Uddannelsesretningen Børns sprog kaldes også sprogvejlederuddannelsen. Når du har gennemført de tre retningsspecifikke moduler, har du ret til at kalde dig sprogvejleder. 

    Dette er ALT tekst De retningsspecifikke moduler for denne retning er:

    De moduler vi udbyder varierer fra semester til semester. Du finder de aktuelle retningsspecifikke moduler længere nede på siden. Klikker du dig videre ind på selve modulet, kan du læse mere om det faglige indhold.

    Vil du have en fuld pædagogisk diplom med specialisering i børns sprog, består diplomuddannelsen samlet set af en række obligatoriske moduler fra den pædagogiske diplomuddannelse, en række retningsspecifikke moduler og et afgangsprojekt.​

    De generelle informationer omkring den pædagogiske diplomuddannelse – fx opbygning og obligatoriske og fælles valgfri moduler – finder du under den pædagogiske diplomuddannelse.

    Adgangskrav
    For at blive optaget direkte på en diplomuddannelse skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • Erhvervsakademiuddannelse
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser 

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering.​

Det siger deltagerne om uddannelsen

Få besvaret dine spørgsmål omkring sprogvejlederuddannelsen

  • En sprogvejleder er en pædagog, der er efteruddannet i børns sprog og arbejder med at forbedre det sproglige læringsmiljø for børn i dagtilbud. Læs mere om sprogvejlederuddannelsen, der giver titlen sprogvejleder.

  • En sprogvejleder arbejder med børns sproglige udvikling, bl.a. ved at opbygge gode sproglige læringsmiljøer, gennemføre sprogindsatser og vejlede kolleger og forældre. Se videoen med sprogvejleder Pernille Brandt, der fortæller om arbejdet som sprogvejleder og uddannelsen til sprogvejleder. 

  • For at blive sprogvejleder skal du tage sprogvejlederuddannelsen, der består af modulerne børn sprogtilegnelse, sprogpædagogik og sprogindsatser samt vejledning, dokumentation og samarbejde. Læs mere om uddannelsen og se adgangskrav.

  • En sprogpædagog er en pædagog, som arbejder med børns sprog. En sprogpædagog er ikke det samme som en sprogvejleder. En sprogvejleder er en pædagog, der har gennemført sprogvejlederuddannelsen.

  • En sprogpædagog er en pædagog, der arbejder med børns sprog i dagtilbud. En sprogpædagog er ikke en officiel titel, og der er ikke krav om efteruddannelse. Derimod er en sprogvejleder er en officiel titel på en pædagog, som er efteruddannet i børns sprog. En sprogvejleder arbejder med sprogpædagogik, udvikler gode sproglige læringsmiljøer, gennemfører sprogindsatser og vejleder kolleger og forældre.  Læs mere om efteruddannelsen til sprogvejleder.

  • Sprogpædagog er ikke en officiel titel, og der stilles derfor ingen specifikke krav til sprogfaglig uddannelse for sprogpædagoger. Ønsker du viden til arbejdet med børns sprog, kan du tage uddannelsen til sprogvejleder.

  • Der er ingen krav om efteruddannelse hos sprogpædagoger, der er en uofficiel titel. En sprogvejleder er en officiel titel på en pædagog, der er efteruddannet i børns sprog. Læs mere om uddannelsen til sprogvejleder.

  • Børn tilegner og udvikler deres sprog i samspil med voksne og andre børn. Gode børnefællesskaber, nærværende voksne og spændende aktiviteter er afgørende for børns sprogudvikling.  Læs mere om sprogvejlederuddannelsen, der giver dig kompetencer til at arbejde med børns sprogudvikling.

  • Som sprogvejleder udvikler man børns sprog ved at gennemføre sprogindsatser i dagtilbud. Man opbygger gode sproglige læringsmiljøer og vejleder kolleger og forældre i at understøtte børns sprogudvikling. Få kompetencer til at udvikle børns sprog – læs mere om sprogvejlederuddannelsen.

Kontakt

480x480-Cecilie-Burgdorf-(cebu)-09-22.jpg

Administrativ kontakt

tork480x480_2021.jpg

Faglig kontakt

heto2018480x480.jpg

Studievejleder