Børnefællesskaber – et ideal eller en trussel mod trivsel?

Tag med til en tankevækkende temaeftermiddag om børnefællesskaber, jævnalderregulering og organisering af dagtilbud.

Format

Konference/Arrangement

Sted

Aarhus

Pris fra

795 kr

Startdato

08. maj. 2025

Varighed

4 timer

Kom og bliv inspireret

Børnefællesskaber er ikke blot et moderne pædagogisk ideal, men bør også være en kilde til refleksion og debat. På denne temaeftermiddag udforsker vi en rækkespørgsmål for at undersøge, hvordan børnefællesskaber kan være både berigende og udfordrende, og hvordan de bedst understøttes af voksne. 

Grib chancen for at få nye perspektiver og indsigter på børnefællesskaber og pædagogik, og vær med til at bidrage til en givende diskussion om, hvordan vi bedst støtter børns udvikling og trivsel.

Læs også artikel om børnefællesskaber i dagtilbud.

børnefællesskab

Mere information

  • 13.00-13.10

    Velkomst

    13.10-14.10

    Er børnefællesskaber ikke for voksne? v. lektor og cand. pæd. pæd. psyk. Simone Weng Facondini

    Der er nogle voksne, der altid er omgivet af børn i vuggestuer og børnehaver. Og så er der voksne, der sjældent har et sådant følgeskab. Nogle voksne holder sig nærmest på afstand af børnenes fællesskaber og lege med stor umage. Hvad handler det egentlig om? Og tør vi overhovedet tale om det?

    Jeg tør godt. Det handler om relationskompetencer. Og så handler det om at kende værdien af voksne, erfarne og trygge bidragsydere til børnenes fællesskaber og trygge tilknytning. Uden årvågne voksne opstår tilknytningstomrummene, og så har vi balladen.?

    14.10-14.30

    Pause

    14.30-15.30

    Faglig ledelse i dagtilbud – børns overladthed og voksnes positioneringer v. adjunkt, cand. pæd. pæd. soc. Anette Kirkegaard Aebeloe

    Intentionel dagtilbudspædagogik kan komme til at overlade børnene til sig selv og hinanden, selvom det aldrig var hensigten. Hvordan ser den ledelsesmæssige og pædagogiske opgave ud, hvis vi arbejder for at drage børnene til de voksne og skabe engagerende fællesskaber for både børn og voksne? Hvad er der på spil, når børn ofte leger uden voksnes nærvær, og hvordan kan vi tale om og udvikle en pædagogik og organisering, der fremmer de voksnes aktive deltagelse i børnenes fællesskaber? 

    Det vil dette oplæg give inspiration til.

    15.30-15.45

    Pause

    15.45-16.45

    Er børnefællesskaber altid gode? v. lektor og cand. psyk. Carsten Hegnsvad

    Er der risiko for at børnefællesskaber reduceres til at være en måde at få den institutionelle hverdag til at hænge sammen på? Skal vi tilpasse det enkelte barn til fællesskabet, eller skabe et fællesskab, hvor alle børn kan trives og udvikles?

    Fællesskaber og leg er essentielle elementer i et barns udvikling, men ikke alle fællesskaber og lege er positive og det gode opstår ikke automatisk. Det kræver pædagogisk evne til at skabe rammer og understøtte børnene i fællesskaberne. 

    16.45-17.00

    Afslutning

  • Temaeftermiddagen er til dig med interesse i og omkring  dagtilbud: pædagogisk personale, studerende, ressourcepersoner, ledere, chefer og konsulenter.

  • Simone Weng Facondini er cand. pæd. pæd. psyk. og lektor i VIA Efter- og videreuddannelse. Hun beskæftiger sig med tilknytningsteoretiske spørgsmål i dagtilbudssammenhænge, og er særlig optaget af mentalisering og tryghed som afgørende for barnets udviklingsbetingelser.

    Carsten Hegnsvad er cand. psyk. og lektor i VIA Efter- og videreuddannelse. Han har beskæftiget sig med kvaliteten af fællesskaber i dagtilbud og skoler og er særligt optaget af hvilken viden og værdier, der præger det pædagogiske arbejde. 

    Anette Kirkegaard Aebeloe er pædagog, cand. pæd. pæd. soc. og adjunkt i VIA Efter- og Videreuddannelse. Hun er har været både pædagog og leder i og af dagtilbud. Anette har mange års erfaring fra pædagogisk praksis, blandt andet indenfor organisationsudvikling og arbejdet med gode rammer for børnefællesskaber. 

Tilmeld dig

Sted

Aarhus

Pris

795 kr.

Dato

08. maj. 2025

Tilmeldingsfrist

24. apr. 2025

Ledighed

Ledige pladser

Kontakt

swfa