Dagtilbudsdebat 2025: En pædagogisk profession i krise? Vær med til at vende udviklingen

Halvdelen af landets dagtilbudspædagoger overvejer at forlade faget. Det er vi nødt til at gøre noget ved – i fællesskab. På konferencen her får du inspiration og konkrete idéer til at styrke den pædagogiske profession – fra skarpe eksperter både i og uden for det pædagogiske felt.

Format

Konference/Arrangement

Sted

Aarhus

Pris fra

2.625 kr

Startdato

08. sep. 2025

Varighed

1 dag

Kom og bliv inspireret

Undersøgelser viser, at hver anden pædagog i landets daginstitutioner overvejer at forlade pædagogfaget. 

Det er en bekymrende tendens med helt uoverskuelige konsekvenser, som kommer oven i, at mange dagtilbud i forvejen har vanskeligt ved at rekruttere uddannet pædagogisk personale – og at søgningen til pædagoguddannelsen de seneste år har været i frit fald.

Vi skal have vendt udviklingen, så det igen bliver attraktivt at løfte en af vores allervigtigste velfærdsopgaver som dagtilbudspædagog. Og vi er nødt til at genvinde respekten for den pædagogiske faglighed, så flere vælger faget til og kun de færreste senere fortryder deres valg af profession. 

Men forandring kommer ikke af sig selv - forandring kræver, at vi tør gøre noget nyt.

Til dagtilbudsdebatten har vi samlet nogle af dem, som vi mener kan belyse de udfordringer, der fylder på småbørnsområdet. Samtidig har vi inviteret skarpe forretningsprofiler til at se på vores pædagogiske profession med helt nye briller. Til sammen giver det ingredienserne til en løsningsorienteret debat om, hvordan vi sammen styrker den pædagogiske profession på dagtilbudsområdet.

I løbet af dagen får du:

  • Indblik i tal og tendenser
    Du bliver opdateret på de seneste nationale kvalitetsmålinger i danske dagtilbud.

  • Samfundsperspektiver på den pædagogiske opgave
    Du får forskellige perspektiver på omsorg – og sammenhængen mellem børn, pædagoger og samfund.

  • Stof til eftertanke med perspektiver udefra 
    Du bliver overrasket over, hvad der sker, når forretningseksperter med blik udefra ser på dagtilbudsområdet som en businesscase og gør den pædagogiske profession til omdrejningspunkt for en brandingkampagne.

  • Mulighed for selv at byde ind i debatten
    Du får selvfølgelig også en række pædagogiske eksperters refleksioner over dagens input, og du er velkommen til at byde ind med de tanker og ideer, du har om professionens fremtid.

Undervejs vil du møde pædagogstuderende, som hylder dagtilbudspædagogikken med en æstetisk optræden.

Efter konferencen går du hjem med ny inspiration, konkrete idéer til at udfordre status quo og et styrket netværk. Vi glæder os til at samle pædagogikkens stemmer til en dag, hvor vi sammen skaber forandring!

Mere information

  • 08.45-09.15
    Drop-in og uformel morgenmad 

    09.15-09.22 
    Velkomst v. moderator og fællessang

    09.22-09.30 
    Velkomst v. Gitte Sommer Harrits, Rektor i VIA

    09.30-09.55 
    Fra tal til tale – et fælles afsæt for dagen v. Nanna Høygaard Lindeberg, projektchef i VIVE 

    Oplægget giver et kort overblik over kvaliteten i danske dagtilbud baseret på VIVEs nationale kvalitetsmålinger. Oplægget præsenterer centrale tendenser og data, der danner grundlag for dagens videre samtaler om, hvordan vi forstår, udvikler og styrker kvaliteten i og omkring danske dagtilbud. 

    09.55-10.00 
    Kort pause med sceneskift

    10.00-10.50
    Perspektivparaden: Kan vi skabe en ny pædagogisk pagt hvis omsorgen får mere magt? 

    • Christina Sander, Feministisk samfundsdebattør 
    • Grethe Kragh-Müller, Lektor og specialist i børnepsykologi og dagtilbud
    • Elisa Rimpler, Formand BUPL 

    Perspektiverne i paraden vil fra hvert sit ståsted udforske, hvordan perspektiver på omsorg kan berige den pædagogiske profession og dagtilbudspraksis og fremme forbindelser mellem børn, pædagoger og samfund.

    10.50-11.05 
    Luft, frugt og pause

    11.05-12.10
    Den kreative katalysator

    • Kasper Dissing, Medstifter og CEO, Ditur.dk
    • Christina Barré, Partner i FRIDAY og specialist i influencermarketing
    • Jeppe Læssøe, Professor emeritus ved DPU – Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse

    Hvad sker der, når den etablerede pose for alvor rystes, og dagtilbudsområdet tænkes som en businesscase? Hvad sker der, når den pædagogiske profession gribes an som skulle den markedsføres online og genere kæmpe følgeskab? Hvordan bærer vi den pædagogiske profession dygtigt videre i samfundet, og hvad kan bæredygtighedsperspektiver og whole-institution-tilgange bidrage til at nye perspektiver for dagtilbudsområdet? Vi inviterer innovative og udefrakommende stemmer til at udforske de komplekse udfordringer, som den pædagogiske profession på dagtilbudsområdet står overfor.

    12.10-12.50 
    Frokost

    12.50-13.35 
    Indefra stemmer på udefra tænkning

    • Mette Rugaard, Dagtilbudschef i Silkeborg
    • Amanda Norgreen Madsen, Studerende på 5. semester af pædagoguddannelsen, Aarhus
    • Helle Trasborg, Pædagog, Frederiksbjerg Dagtilbud, Aarhus Kommune
    • Rikke Lai Pedersen, Pædagogisk leder i DII Børnehuset Ved Åen, Egå
    • Andreas Rasch, Forskningschef i VIA
    • Jannie Moon, Leder af pædagoguddannelsen i VIA, Aarhus

    Hvad kan perspektiver udefra lede til af progressive udviklingspotentialer for den pædagogiske profession på dagtilbudsområdet? 

    13.40-14.10 
    Æstetisk indslag

    • Ole Bjørn, Lektor ved pædagoguddannelsen Aarhus 
    • Klaus Rubin, Lektor ved pædagoguddannelsen Aarhus
    • 10 pædagogstuderende 

    I et inspirerende indslag præsenterer pædagogstuderende scenekunst, der skaber et æstetisk ryst i dagens program. De studerende inviterer til refleksion og skaber en æstetisk ramme for arbejdet med at løse tidens udfordringer.

    14.10-14.25 
    Surprice-act: Mærk børnene

    14.25-14.30 
    Afslutning ved moderator

    14.30-15.00 
    Farvelkage

  • Konferencen er for dig, der brænder for dagtilbudsområdet og gerne vil være med til at styrke den pædagogiske profession, så endnu flere vælger pædagoguddannelsen i fremtiden og langt færre uddannede pædagoger overvejer at forlade jobbet som dagtilbudspædagog.

    Du er fx politiker, meningsdanner, dagtilbudschef, dagtilbudsleder sektionsleder eller pædagogisk leder på dagtilbudsområdet. Du kan også være pædagogisk konsulent, chefkonsulent, udviklingskonsulent med interesse for kvalitet, innovation og udvikling i dagtilbud.

    Du er også meget velkommen, hvis du fx er pædagog, pædagogisk assistent eller pædagogstuderende. Glæd dig til ny inspiration, refleksioner og konkrete idéer til at styrke den pædagogiske dagtilbudsprofession.

  • Oplægsholdere

    Nanna Høygaard Lindeberg
    Projektchef i VIVE

    Nanna bidrager med nyeste viden fra VIVEs nationale kvalitetsmålinger i dagtilbud. Hendes oplæg danner det fælles afsæt for dagen og skaber overblik over aktuelle tendenser og udviklingsbehov.

    Grethe Kragh-Müller
    Forhenværende lektor ved DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse

    Grethe er en af Danmarks mest erfarne stemmer og forsker inden for småbørnspsykologi og omsorg. Hun bidrager med forskningsbaseret indsigt i omsorgens betydning og potentiale i pædagogisk praksis.

    Elisa Rimpler
    Formand i BUPL

    Elisa repræsenterer den pædagogiske professions stemme og kæmper for bedre vilkår og anerkendelse. Hun bringer et stærkt professionspolitisk perspektiv ind i samtalen om omsorgens rolle i dagtilbud.

    Christina Sander
    Journalist, Influencer og feministisk debattør

    Christina Sander er en markant stemme i den offentlige debat om omsorg, ligestilling og samfundets blinde vinkler. Med afsæt i feministisk tænkning og et skarpt blik for strukturelle skævheder sætter hun ord på de usynlige mekanismer, der former vores forståelse af køn, arbejde og ansvar.

    Kasper Dissing
    Medstifter og CEO, Ditur.dk

    Som medstifter af Skandinaviens største onlineforhandler af ure og accessories kommer Kasper med stor erfaring inden for digitalt iværksætteri og forretningsudvikling. Han tilbyder perspektiver på hvordan innovative strategier kan anvendes i forskellige sektorer.

    Christina Barré
    Partner i FRIDAY og specialist i influencer marketing

    Christina bidrager med skarpe indsigter i digital kommunikation, branding og målgruppeforståelse. Med sin baggrund i influencerbranchen udfordrer hun, hvordan vi formidler og positionerer det pædagogiske felt – og hvordan det kan få større gennemslagskraft i en mediestyret samtid.

    Jeppe Læssøe
    Professor emeritus ved Danmarks institut for Pædagogik og uddannelse

    Jeppe Læssøe en nøglefigur inden for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (UBU) i Danmark. Han har spillet en central rolle i udviklingen af nationale strategier og partnerskaber for bæredygtig uddannelse og har bidraget til arbejdet i FN-anerkendte netværk som RCE-Denmark.

    Mette Ruggaard
    Sektionsleder for Dagtilbud, Silkeborg Kommune

    Mette Ruggaard er sektionsleder for dagtilbud i Silkeborg Kommune med over 20 års erfaring fra Aarhus Kommune. Hun vil bidrage med sine perspektiver på udviklingen af dagtilbud og vigtigheden af faglig kvalitet i arbejdet med børn i alderen 0-6 år.

    Andreas Rasch-Christensen
    Forskningschef, VIA University College

    Andreas kobler forskning og praksis i en skarp analyse af dagtilbudssektoren. Han bidrager med indsigt i udviklingstendenser og fremtidige pejlemærker for pædagogisk kvalitet og professionalitet.

    Jannie Moon Lindskov
    Uddannelsesleder, Pædagoguddannelsen Aarhus C, VIA University College

    Jannie har omfattende erfaring inden for pædagogisk ledelse og uddannelse. Hun bidrager med indsigt i pædagogiske uddannelsers udvikling og relevans, samt hvordan vi kan styrke forbindelsen mellem teori og praksis i dagtilbud.

    Anette Kirkegaard Aebeloe
    Adjunkt, VIA University College

    Anette er underviser i pædagogik med fokus på relationer og læringsmiljøer. Til dagtilbudsdebatten giver hun indsigter i, hvordan sanselighed og nærvær kan anvendes til at fremme børns perspektiver.

    Amanda Norgreen Madsen
    Studerende på 5. semester af pædagoguddannelsen, Aarhus

    Amanda Norgren Madsen har en særlig interesse for legens betydning i pædagogisk praksis og for udviklingen af sin egen professionsidentitet med udgangspunkt i Det Pædagogiske Projekt. Hun deltager aktuelt i studiekredsen TRoLD (Trivsel og Leg i Dagtilbud), et forskningsprojekt på VIA University College, der undersøger børns trivsel og deltagelsesmuligheder i dagtilbud gennem legeeksperimenter.

    Helle Trasborg
    Pædagog, Frederiksbjerg Dagtilbud, Aarhus Kommune

    Helle Trasborg har arbejdet inden for dagtilbudsområdet i 23 år. Hun er optaget af at italesætte det vigtige pædagogiske arbejde, der foregår i praksis. Hun ønsker også at skabe opmærksomhed omkring vigtige dagsordener inden for dagtilbudsområdet til gavn for børn, forældre og pædagoger. Hun er desuden pædagogisk meningsdanner og tillidsvalgt i BUPL.

    Rikke Lai Pedersen
    Pædagogisk leder i DII Børnehuset Ved Åen, Egå 

    Rikke Lai Pedersen har som leder stort fokus på både børn og voksnes trivsel og udvikling. Hun bruger blandt andet tilsyn som et vigtigt redskab til at sikre kvalitet og udvikling i daginstitutionen. Hun arbejder også aktivt for, at alle børn får adgang til et godt dagtilbud, og hun lægger vægt på at styrke medarbejdernes fælles viden om neuropsykologi som en del af en generel kompetenceudvikling. Samtidig har hun et konstant fokus på arbejdsmiljøet, som hun ser som helt afgørende for, at hverdagen fungerer.

    Medvirkende i scenekunstnerisk indslag

    Ole Bjørn
    Lektor, VIA University College

    Ole har stor erfaring inden for pædagogisk praksis og kulturelle projekter. Han har været med til at udvikle store events som Smukfest, hvor han har bidraget til kreative initiativer, der fremmer samarbejde og kulturel forståelse. Hans arbejde med projekter som ”Isbjørnens styrke” understreger vigtigheden af at integrere kunst og pædagogik.

    Klaus Rubin
    Lektor, VIA University College

    Klaus er en passioneret pædagog og eventkoordinator, der har arbejdet på større kulturelle events, herunder Smukfest. Gennem projekter som ”Verden er så stor, så stor” har han fokus på at skabe meningsfulde oplevelser, der binder pædagogisk praksis sammen med kulturelle udtryk. Hans arbejde inspirerer til refleksion over pædagogikkens rolle i samfundet.

    Øvrige

    Linda Greve
    Ph.d., leder af Uddannelsesakademiet ved VIA University College og moderator

    Linda Greve er en erfaren kommunikationsleder med en baggrund inden for højere uddannelse og forskning i kognitiv videnskab. Som moderator ved dagtilbudsdebatten vil hun facilitere diskussioner og sikre en engagerende atmosfære, hvor deltagerne kan dele viden og perspektiver om pædagogik og omsorg.

    Gitte Sommer Harrits
    Rektor, VIA University College

    Gitte Sommer Harrits har en solid baggrund inden for arbejdet i og med uddannelsesverdenen. I sin velkomsttale ved dagtilbudsdebatten vil hun sætte dagens formål i en aktuel professionsmæssig kontekst.

Tilmeld dig

Sted

Aarhus

Pris

2.625 kr.

Dato

08. sep. 2025

Tilmeldingsfrist

04. aug. 2025

Ledighed

Ledige pladser