10.00-10.30
Morgenkaffe og velkomst inkl. præsentation af dagens program og formen på dagen.
10.30-12.00
Boderne åbner.
10.30-11.15
Fra modborgerskab til medborgerskab i udsatte områder v. sociolog og forfatter Aydin Soei.
Hvordan vender vi unge mænds oplevelse af modborgerskab til medborgerskab, og hvilken rolle kan klubber og pædagogisk personale spille, når det handler om at modvirke radikalisering og skabe inklusion i udsatte områder? Aydin Soei er formentlig den sociolog i Danmark, der har beskæftiget sig mest indgående med unge i områder, der jævnligt stemples som “ghettoer” i den offentlige debat. Han har skrevet fem bøger om unge, minoriteter og udsathed, og vil i dette oplæg også inddrage nogle af de undersøgelser om fritidsliv, risikoadfærd og forventninger til unge i udsatte områder, som han har været med til at udarbejde.
11.15-12.00
Børne- og ungedeltagelse og inddragelse i UngiAarhus – fra teori til praksis v. Stine Yde, faglig konsulent i UngiAarhus VEST.
I oplægget giver vi bl.a. en kort introduktion til, hvorfor vi i UngiAarhus arbejder med børne- og ungedeltagelse og inddragelse og via konkrete eksempler giver vi et indblik i, hvordan det udmønter sig i vores fritids- og ungdomspædagogiske praksis.
12.00-13.00
Frokost
13.00-16.00
Boderne er åbne.
13.00-13.45
Normkritiske perspektiver i klubpædagogikken v. lektor Stine Del Pin Hamilton, VIA University College, Pædagoguddannelsen i Viborg.
Oplægget giver indblik i et forskningsprojekt, hvor pædagoger og forskere undersøger muligheder og udfordringer for udvikling af ligestilling og mangfoldighed gennem normkritisk arbejde på klubområdet. Gennem nogle udvalgte fortællinger, viser jeg hvor der umiddelbart viser sig spændende udviklingspotentialer.
13.45-14.30
Det gode børne- og ungeliv, ifølge børnene og de unge selv v. Jonas Keiding Lindholm, Direktør ved Tænketanken Mandag Morgen.
Hvad mener børn og unge selv er et godt børne- og ungeliv? Hvad er vigtigt for at trives i familien? Hvordan ser et godt fritidsliv ud med børne- og ungebriller? Hvilken rolle spiller legen – og hvilken værdi skaber den? Hvad afgør, om børnene og de unge har det godt i skolen? Og hvilke tanker gør børn og unge sig om fremtiden?
Det er nogle af de centrale spørgsmål, LEGO Fonden og Tænketanken Mandag Morgen har stillet i den nationale undersøgelse ”Det gode børneliv – ifølge børnene”, der blev lanceret i efteråret 2021. Jonas Keiding Lindholm præsenterer resultaterne fra undersøgelsen, der giver et unikt indblik i børn og unges opfattelse af det gode børne- og ungeliv på tværs af de betydningsfulde arenaer, hvor deres udspiller sig: I familien, skolen og fritiden – og både online og offline.
14.30-16.00
Workshops.
16.00-16.45
Tilbage til fremtiden! v. Nils Falk, selvstændig konsulent indenfor blandt andet fritidspædagogik.
Fritidspædagogikkens stærke historiske værdier og tilgange er vigtigere og end nogensinde før, ikke mindst på klubområdet. Vi bevæger os langsomt men sikkert ind i et målstyringsparadigme, som har omformet de pædagogiske institutioner for børn og unge til mellemstationer på vejen mod uddannelse og arbejdsmarked. Nu ser vi en bred uddannelsespolitisk bevægelse henover hele det politiske spektrum, som problematiserer nulfejlskulturen og uddannelsessystemets konstante krav om performance og karakterræs. Tiden kalder på en revitalisering af klubbernes fritidspædagogiske miljøer, hvor legen, fordybelsen, nysgerrigheden, de kreative udtryksformer og de forpligtende fællesskaber danner rammen om et godt børne- og ungeliv.
- Hvordan former vi fremtidens fritidspædagogiske landskab på klubområdet?
- Hvilke udfordringer står vi overfor?
- Hvad kan fortidens stolte traditioner bidrage med i den sammenhæng?
17.00-17.30
Afrunding af dagen, v. facilitator og klubmand Henrik Hass.
17.30-20.00
Fredagsbar og servering af pizza.