08.00-08.45
Rundstykker og kaffe.
08.45-09.00
Velkommen og præsentation af dagens program.
09.00-10.30
Tillid og forældresamarbejde v. Noomi Christine Linde Matthiesen, cand. Psych, ph.d. og lektor i pædagogisk psykologi ved Aalborg Universitet.
I Danmark har vi en lang tradition for at samarbejde med forældre i dagtilbud og skole. I præsentationen vil jeg tage udgangspunkt i en beskrivelse af de historisk/politisk formede normer og idealer for forældresamarbejde der former nutidens praksisser, og beskrive hvorledes forældre og pædagogisk professionelle i dag understreger vigtigheden af tillid for samarbejdet. Dernæst udfolder jeg en analyse af tillid i forældresamarbejde, hvad der kan udfordre tilliden, og hvordan vi kan styrke tilliden i samarbejdspraksisser i både dagtilbud og skole.
10.45-11.45
Det følsomme og slidsomme forældre(sam)arbejde v. ph.D Jimmy Krab, Lektor og ph.d., Center for pædagogik, Pædagoguddannelsen Professionshøjskolen Absalon.
Når børn har det svært i skolen intensiveres samarbejdet mellem forældre og pædagoger/lærere, men hvordan opleves og erfares det af forældre at være del af dette samarbejde? Med udgangspunkt i to forskningsprojekter, som har udforsket forældreperspektiver på samarbejdet sættes fokus på det, som forældre gør og hvordan de på forskellige måder forsøger at afkode og leve op til at være gode forældre i dagtilbud og skole. I oplægget viser jeg hvordan, forældrene, i de to studier, er på en særdeles vanskelig opgave, når de forsøger at balancere i samarbejdet med skole og/eller dagtilbud og hvad der gør det til et intensivt, følsomt og slidsomt (sam)arbejde. Afslutningsvis lægger jeg op til en diskussion af, hvad der skal til for at gøre det til et mindre slidsomt arbejde for forældre (og fagprofessionelle).
11.45-12.30
Frokost
12.30-13.00
Perspektiver på samarbejde fra forældreorganisationen FOLA.
13.00-14.00
Det vigtige og vanskelige forældresamarbejde v. Maja Røn-Larsen Lektor, ph.d. og studieleder for Socialpsykologi og Læring, Roskilde Universitet.
Forældresamarbejde er en del af det pædagogiske arbejde med børn i både daginstitutioner og skoler. De senere år har det været genstand for stor opmærksomhed og diskussion om hvordan ”det gode” forældresamarbejde skal forløbe. Samtidigt bruges ordet ’forældresamarbejde’ til at beskrive en lang række af forskellige indsatser i den pædagogiske institution – fra garderobeudvekslinger i hverdagen, store forældremøder, møder med forældre til udsatte børn, dokumentationsprocesser i forhold til institutionernes liv osv. Forældresamarbejde kommer derfor nemt til at fremstå som et samlebegreb for en mangfoldighed af aktiviteter, og det overordnede fokus for indsatsen bliver vanskeligt at få fat på.
I dette oplæg vil jeg dels udfolde vigtigheden af forældresamarbejdet i forhold til børns liv på tværs af forskellige arenaer – med udgangspunkt i børnenes perspektiver. Jeg vil desuden diskutere nogle af de betingelser, som forældrearbejdet skal udvikles i, og som ind imellem gør det vældigt vanskeligt.
14.15–15.00
Workshoprunde 1
a) Viden om og praksiserfaring med interkulturel pædagogik og forældresamarbejde v. Line Thingholm, lektor, VIA Efter- og videreuddannelse.
- Hvordan styrker vi det gode samarbejde med forældre med anden kulturel og sproglig baggrund?
- Kan en mere interkulturel pædagogik give nye muligheder i samarbejdet?
- Hvordan fremmer vi deltagelsesmuligheder for alle forældre i samarbejdet?
Det interkulturelle forældresamarbejde kan indimellem opleves vanskeligt. På workshoppen ser vi på konkrete muligheder i samarbejdet og sætter bl.a. fokus på, hvordan vi kan give alle forældre deltagelsesmuligheder i arbejdet med at styrke deres barns trivsel og læring.
b) Vejledning af forældre i dagtilbud – hvordan gør vi lige det? v. Mathilde T. Carstens Damgaard, adjunkt, VIA Efter- og videreuddannelse, pædagog og cand.pæd. i pædagogisk psykologi.
Med den styrkede pædagogiske læreplan er der blevet sat særligt fokus på det aspekt af forældresamarbejdet, som handler om, at det pædagogiske personale skal kunne vejlede forældrene i, hvordan de bedst muligt kan understøtte barnets læring i hjemmet. På workshoppen ser vi nærmere på, hvordan dette kan komme udtryk i praksis. Du vil blandt andet få svar på spørgsmål som: Hvilke faktorer synes betydningsfulde for, at en vejledning foregår hensigtsmæssigt? Og hvordan kan det pædagogiske personale skabe rum for at vejlede forældre om barnets læring?
c) Forældresamarbejdet i specialpædagogiske sammenhænge v. Carsten Hegnsvad, lektor, VIA Efter- og videreuddannelse.
Vi har interviewet repræsentanter fra forældreforeningerne LEV, Autisme- og ADHD-foreningen for at blive klar over, hvad forældrenes erfaringer og ønsker er, til samarbejdet med professionelle i dagtilbud, skoler og specialinstitutioner. Forældrene er optaget af ligeværdighed og af, at holde fokus på, at samarbejdet skal støtte børnenes liv på tværs af familie og det pædagogiske tilbud. At være forælder til et barn med problemer giver nogle særlige erfaringer, som professionelle med fordel kan lytte til.
I workshoppen får du blandt andet svar på følgende spørgsmål:
- Hvad siger forældre inden for specialområdet om samarbejde?
- Hvordan opnår man ligeværdighed mellem professionelle og forældre?
- Hvordan arbejder man med forældre-fællesskaber?
d) Fritidspædagogik og forældresamarbejde – hvordan kan man opbygge et stærkt forældresamarbejde, når forældrene ikke er der v. Kristoffer Nymark Madsen, adjunkt, Pædagoguddannelsen, VIA University College.
Hvordan arbejder vi i SFO og klub med at skabe en stærk forældrekontakt og et stærkt forældresamarbejde for at øge deltagelsesmuligheder for alle børn? Og hvordan inviterer vi alle forældrene ind som værdifulde, aktive deltagere i samarbejdet? Vi ser nærmere på, hvilke muligheder og faldgruber der kan ligge i tematikken forældresamarbejde og deltagelsesmuligheder og ikke mindst på, hvilken viden og hvilke redskaber vi kan trække ind i samarbejdet.
15.15 -16.00
Workshoprunde 2 – samme som ovenfor, men med rokade.